Politică

Transnistria cere si ea alipirea la Rusia

MOLDOVA/La două zile după referendumul din Crimeea, şeful parlamentului din Transnistria ar fi cerut Dumei de la Moscova iniţierea unui document care să permită republicii separatiste alipirea la Rusia.

Mai precis, actul ar urma să simplifice modalitatea prin care Transnistria s-ar putea alipi la Rusia. Solicitarea a urmat după un proiect de lege propus de deputaţii Partidului “Rusia dreaptă” cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federaţia Rusă, scrie publicația Vocea Rusiei, controlată de guvernul de la Moscova.

Preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o adresare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narâşkin, în care solicită examinarea posibilităţii de aderare la Rusia a regiunii transnistrene, scrie și Publika.md. Informaţia a fost furnizată de BBC, care citează publicaţia rusească Vedomosti.

Solicitarea a urmat după un proiect de lege propus de deputaţii Partidului „Rusia dreaptă” cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federaţia Rusă.

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov a declarat că „după ce Rusia va ocupa un teritoriu din Ucraina, va dori şi regiunea transnistreană”.

Vladimir Putin a informat oficial Parlamentul şi Guvernul rus în legătură cu cererea Crimeei de a face parte din Rusia, prima etapă legislativă necesară pentru a putea integra peninsula în Federaţia Rusă. Preşedintele rus s-a declarat oficial dispus să ratifice un acord care prevede integrarea în Rusia a Crimeei. Aseară, el a semnat un decret prin care recunoaşte Crimeea ca stat suveran. Va fi, practic, o declaraţie de sprijin pentru referendumul organizat la sfârşitul săptămânii trecute în republica autonomă.

Un astfel de demers ar avea un impact „extrem de amplu” asupra Republicii Moldova, a spus istoricul Cosmin Popa la Digi24.

„O delimitare a Transnistriei și o recunoaștere ca țară independentă ar avea atât implicații economice, cât și strategice și militare”, spune Cosmin Popa.

În opinia sa, „putem asista la o învolburare a spectrului politic moldovenesc” și la manifestații ale rusofonilor din Republica Moldova, după modelul Ucrainei, care „vor împiedica guvernul moldovean să-și îndeplinească angajamentele față de Uniunea Europeană”.

„Sunt foarte multe șanse ca acest demers să aibă loc dacă ar fi în intersul Rusiei în momentul de față. De altfel, nu e primul demers al autoproclamatei republici transnistrene. a fost un referendum legat de independență și de viitoarea apartenență a acestei bucăți de pământ la Rusia. Dar jocul diplomatic e mult mai sofisticat, în sensul în care această lege a fost retrasă din Parlament, asta constituie un semnal diplomatic destul de serios dat de Rusia”, spune Cosmin Popa.

Sursa: Digi24.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu