Economie

TOXIC – primul documentar românesc despre alimentaţia modernă

suntem-sanatosiPlecând de la teoriile profesorului Mencinicopschi, documentarul analizează, studiază şi desfiinţează alimentele modern. Chiar şi cele pe care le considerăm a fi sănătoase, naturale, au fost puse sub semnul întrebării în cele 80 de minute. Pornind de la întrebarea „Ce este alimentul?”,  prof. dr. Ghe. Mencinicopschi pune accent, prin filmul „Toxic”, pe adevărata faţă a alimentului, studiindu-l în profunzime şi nu doar prin simpla observaţie.

Atunci când analizăm un aliment, tendinţa generală este de a-i studia forma actuală. O bună analiză nu se leagă de forma prezentă, ci intră în trecut, ajungând la stadiul iniţial de matrice a alimentului respectiv.

În momentul în care încercăm să stabilim dacă un produs este sau nu bun pentru noi, trebuie să ne întoarcem în timp pentru a vedea în ce mediu a crescut şi care au fost factorii care au acţionat asupra lui. Este primul film care pune accent pe adevărata faţă a alimentului, pe studiul în profunzime şi nu pe simpla observaţie”,a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

O vizionare publică de succes
Documentarul, regizat de Andrei Sota, a avut un succes răsunător la public, umplând o sală de 800 de oameni la prima vizionare publică din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sibiu.
Am plecat de la premiera filmului într-o stare de euforie, foarte fericită de succesul extraordinar pe care l-a avut la public documentarul «Toxic».
Filmul a fost primit senzaţional de către public şi nu mi-a venit să cred când am văzut sala plină ochi, mai ales pentru că ştiam că la un film documentar nu vin niciodată mai mult de 50 de oameni.

I-am privit pe spectatori, i-am văzut cât de fascinaţi erau de subiect şi cu câtă atenţie urmăreau fiecare cadru, iar sesiunea de întrebări şi răspunsuri de la final, la care profesorul Mencinicopschi şi regizorul Andrei Sota au participat cu foarte mare deschidere, ar fi durat până dimineaţă, dacă era posibil. Astfel, suntem încurajaţi să continuăm ceea ce facem deja de câţiva ani, pentru ca voi, căutătorii de adevăr, sunteţi raţiunea noastră de a fi.  Vă mulţumim tuturor!”,spune Corina Pintilie – producator şi GM Coreus.

Conştientizarea problemei alimentare

Documentarul ne arată că alimentele colorate, voluminoase şi lucioase nu sunt neapărat şi sănătoase, întrucat conţin din ce în ce mai multe chimicale care, cu timpul, se acumulează în organism. Aceste produse, lipsite de nutrienţi de bază şi pline de tot felul de substanţe dubioase, pot duce la otrăvirea organismului. Păcăliţi de aspectul atrăgător al legumelor, fructelor sau al cărnurilor suntem tentaţi să intrăm în cercul vicios creat de mâncarea de «plastic», golită de vitamine şi lipsită de calităţi nutriţionale.

M-am bucurat nespus când am realizat că persoanele din sală au înţeles principiile dezbătute în film, principii ştiinţifice, foarte greu de digerat în alte condiţii – iar toate acestea i se datorează regizorului Andrei Sota, cu ajutorul căruia Coreus reuşeşte să menţină aceeaşi linie de simplitate şi accesibilitate binecunoscută în urma succesului avut până acum cu cărţile produse“, mărturiseşte Ioana Voicu, director executiv Coreus.

«Toxic» este primul film documentar românesc care spune adevărul despre alimentele pe care le consumăm, despre provenienţa acestora şi despre adevărata lor compoziţie. Ne-am dorit, în plus, prin acest documentar, ca informaţia riguroasă şi imparţială s-o facem accesibilă tuturor oamenilor care încearcă să-şi schimbe modul de viaţă şi să spună stop bombardamentului cu produse pline de tot felul de chimicale”, a mărturisit Andrei Sota, regizorul filmului, care conduce propria casă de producţie şi realizează filme independente.

Având în distribuţie nume precum Oreste Teodorescu – vedeta TV, dr. Cristina Bogdan – medic specialist naturopat, Bora Cokyapici – chef şi proprietar de restaurante, Silviu Socol – director general Fares Orăştie, filmul ne face conştienţi de modificările din structura alimentelor, din procesele de creştere, transport, depozitare şi distribuire a acestora, care au condus către dispariţia informaţiei naturale din mâncarea de zi cu zi.”

SURSA: fymaaa.blogspot.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu