Politică

Top 10 medicamente scumpe care au un echivalent extrem de ieftin. Înlocuitorul Nurofenului costă de 10 ori mai puţin

download (1)Variantele mai ieftine ale medicamentelor inovative sunt la fel de eficiente datorită faptului că au în compoziţie aceeaşi substanţă activă. De exemplu, cel mai bine vândut medicament pentru calmarea durerii şi ameliorarea stărilor gripale are mai multe variante similare la un preţ chiar şi de zece ori mai mic.

Medicamentele scumpe, cunoscute în prezent sub denumirea de medicamente inovative sau originale, sunt fabricate de producătorii care le-au şi inventat şi care au investit sume colosale în cercetare. După expirarea termenului de protecţie, după aproximativ zece ani, legislaţia le permite şi altor companii să producă medicamente similare – medicamente generice, dar sub denumiri diferite.

“Molecula iniţială are preţul mai mare pentru ca producătorul să-şi recupereze banii investiţi timp de zece, cinsprezece ani în cercetarea medicamentului respectiv, pentru că sunt mii de produse care intră în cercetare şi doar câteva care intră în uz, în circuitul profesional. Din această cauză preţul e mai mare la inovative, pentru ca producătorii să-şi recupereze o parte din investiţie. În rest, efectul e acelaşi, vorbim despre aceeaşi substanţă activă, doar că medicamentele generice vin în producţie la zece ani după medicamentul inovativ”, explică Samoil Vâlcu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Vâlcea.

Unele medicamente generice, evitate de populaţie

Preţul unui medicament generic poate fi şi de zece ori mai mic decât cel al originalului, dar românii au o apetenţă pentru pastile scumpe. E drept, cererea pentru leacuri scumpe e influenţată destul de mult de reclama agresivă de la televizor.

“Vorbim despre diferenţe mari de preţuri atunci când un medicament inovativ intră pe piaţă. Tentaţia e mare mai ales în cazul medicamentelor care nu se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi cărora li se face o publicitate agresivă. Bolnavii vin în farmacie imediat ce au văzut reclama şi specifică că au nevoie doar de acel medicament. Trebuie spus însă că, în ciuda publicităţii agresive, multe dintre aceste medicamente şi-au dovedit eficacitatea”, mai spune Samoil Vâlcu.

Printre medicamentele inovative care s-au vândut şi se vând foarte bine în farmaciile din România se numără şi Nurofenul, un produs englezesc care are la bază o substanţă activă numită ibuprofen. Farmaciştii au remarcat că medicamentul generic care are aceeaşi denumire cu substanţa activă este în general evitat de populaţie.

„Nurofenul se numără printre medicamentele căruia i s-a făcut poate cea mai mare publicitate, destul de căutat de când a apărut pe piaţă. Trebuie spus însă că pe piaţă există medicamente generice care costă de cinci sau şase ori mai puţin şi sunt la fel de eficiente. Sunt multe produse care pot înlocui acest medicament, dar oamenii devin sceptici când aud de exemplu de Ibuprofen, deşi e similar Nurofenului. Oamenii cer Nurofen sau un alt produs similar, dar care să nu se numească Ibuprofen. Şi sunt multe alte medicamente pe care populaţia le cere concret, deşi există alte produse similare pe piaţă la preţuri mai mici”, susţine farmacistul vâlcean.

Top zece medicamente scumpe care au o variantă mult mai ieftină  

Nurofen (44 de lei) – Ibuprofen Cipla (4.5 lei)

Panadol (77 de lei) – Paracetamol Acord (25.30 lei)

Septolete (18 lei) – Faringosept (7 lei)

Lamisil  (87.90 lei) –  Exifine (16.66 lei)

NoSpa (12 lei) – Spaverin ( 6.5 lei)

Zovirax (21.06 lei) – Aciclovir  (5 lei)

Sumamed (38.17 lei) – Azitrox (22.13 lei)

Klacid (53.78 lei) – Klabax  (32 lei)

Augmentin (15.32 lei) – Amoxacilină (6.42 lei)

Tador (30.51 de lei) injectabil – Algocalmin (5.99 lei).

Autor: Irina Rîpan

Sursa: Adevarul.ro

 

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • De fapt augmentinul este facut din amoxicilina, articolul fiind destul de precis. Noile medicamente se bazeaza pe cele vechi