Politică

Teza ca Parlamentul blocheaza justitia este falsa, anticonstitutionala si manipulatoare

justitia1.  Este un neadevar afirmatia ca Parlamentul blocheaza justitia. 2. A face presiune publica pentru ca toate solicitarile procurorilor DNA ca parlamentarii sa fie cercetati penal in stare de arest este o instigare a poporului  roman impotriva Parlamentului. 3. A ignora prevederea constitutionala ca orice vot imperativ este nul si ca parlamentarii voteaza conform propriei constiinte este o abordare anticonstitutionala, nedemocratica si dispretuirea poporului roman reprezentant de Parlament.

1. Este un neadevar afirmatia ca Parlamentul blocheaza justitia.

Dreptul parlamentarilor romani de a vota pentru sau impotriva retinerii si arestarii unui senator sau  unui deputat este prevazut in Constitutia Romaniei art. 72. Respectarea unui articol din Constitutia Romaniei nu poate fi considerat un act abuziv.

Votul impotriva retinerii si arestarii unui parlamentar nu realizeaza nici o protectie deoarece  justitia nu este blocata. Domnii procurori DNA au dreptul si libertatea totala sa continue cercetarea penala a parlamentarului respectiv, cu parlamentarul aflat in libertate.

Asadar actul de justitie continua, daca desigur si procurorii DNA care ii instrumenteaza dosarul doresc acest lucru prin continuarea cercetarii sau daca cercetarea este finalizata, prin trimiterea in judecata urmata de condamnare sau declararea nevinovatiei.

Retinerea si arestarea sunt instrumente optionale ale cercetarii penale pentru trimiterea in judecata. Retinerea si arestarea nu constituie un scop in sine. Finalitatea o constituie trimiterea in judecata.

Procurorii pot trimite in judecata parlamentarii si pot efectua cercetarea penala fara sa fie necesar vot in Parlament potrivit primei teze din prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutie

2. A face presiune publica pentru ca toate solicitarile procurorilor DNA ca parlamentarii sa fie cercetati penal in stare de arest este o instigare a poporului  impotriva Parlamentului si  o instigare la nerespectarea prevederilor Comitetului  ministrilor de justitie al Consiliului Europei.

Consideram ca, publicarea si distributia in mass media si pe retele de socializare, in mod intentionat, a unor informatii eronate din care s-ar putea intelege ca, parlamentarii romani, prin votul lor impotriva retinerii si arestarii preventive obstructioneza actul de justitie poate fi considerat o instigare la nerespectarea Constitutiei Romaniei.

A sugera ideea ca justitia se infaptuieste doar daca parlamentarii voteaza pentru toate cererile de arestare preventiva solicitate de procurorii DNA este un abuz si un dispret la adresa Parlamentului Romaniei, organul reprezentativ suprem al poporului suveran.

Cererea insistenta a procurorilor DNA de continuarea cercetarii penale in AREST PREVENTIV incalca prevederile Recomandarii nr. 8o al Comitetului  ministrilor de justitie al Consiliului Europei privitoare la interpretarea art. 5 CEDO legata de necesitatea si oportunitatea retinerii persoanelor in cadrul cercetarilor penale.

Sunt multiple cazuri de parlamentari cercetati si trimisi in judecata fara ca cercetarea penala sa se faca in stare de arest.  Sunt multiple cazuri care arata contrariul, anume ca Parlamentul si-a dat acordul ca in unele situatii grave parlamentarii sa fie cercetati penal in stare de arest.

A forta public prin comunicate de presa ca Parlamentul sa dea „vot pentru” la orice solicitare de arestare venita din partea procurorilor arata oviziune de tip autoritar, de forta a procurorilor si dispret pentru democratie si Parlament.

3. A ignora prevederea constitutionala ca orice vot imperativ este nul si ca parlamentarii voteaza conform propriei constiinte este o abordare anticonstitutionala, nedemocratica si dispretuirea poporului reprezentat de Parlament.

Cu regret se constata ca unii diplomati acreditati la Bucuresti si-au facut un obicei din a crea presiuni publice atunci cand vreun parlamentar nu este arestat la solicitarea procurorilor.

Art. 69 aliniatul 2 din Constitutia Romaniei prevede libertatea de constiinta a parlamentarilor si nulitatea oricarui vot imperativ.

Adica nimeni nu poate impune unui senator al Romaniei cum sa voteze, nici ambasadorii tarilor membre UE, nici ambasadorul SUA, nici presedintele Romaniei, nici judecatorii de la CCR, nici membrii CSM, nici procurorul sef al DNA. Senatorii Romaniei voteaza asa cum le dicteaza contiinta.

Cetatenii de buna credinta vor putea verifica in Constitutie, in litera si spiritul ei, adevarul si temeinicia celor exprimate mai sus.

„Aşa cum am spus de multe ori în trecut, reducerea corupţiei este vitală pentru prosperitatea, securitatea şi dezvoltarea generală a României. Deşi nu comentăm cu privire la cazuri individuale, un principiu esenţial al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv sau necorespunzător pentru a proteja pe cineva.”, spune ambasada SUA într-o declarație remisă Realitatea TV.

Autor: Theodora Marinescu

Sursa: Theodora Marinescu Blog

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • La sfarsitul lunii ianuarie, in comunicatul Administratiei Prezidentiale se poate citi:”Presedintele României saluta concluziile raportului care arata ca activitatea principalelor institutii judiciare si de integritate în combaterea coruptiei a înregistrat o dinamica impresionanta si a generat o încredere sporita a publicului în justitie. De asemenea, domnul Presedinte Iohannis apreciaza constatarile facute de Comisia Europeana cu privire la profesionalismul sporit din sistemul judiciar românesc si cu privire la vointa de a proteja independenta justitiei într-o maniera mai consistenta”.

    In aceasta perioada de asa zis macel juritic entitati straine “viziteaza” presidentia Romaniei fara ca accesul presei sa fie permis. Da, atat de rau am ajuns incat nici intalnirea reprezentantului unei tari zise prietene cu presedintele Romaniei nu mai are voie sa fie raportata cetatenilor. Aceeasi straini viziteaza propriile institutii, DNA, CSM si ANI fara, bineinteles, rapoarte detaliate ale vizitei. Imediat dupa vizita ambasadei americane la ANI, aceasta cere date cum au votat deputatii si i-a amendat pe cei care nu au votat “corect”. Ce-i asta ?

    Asadar, un bun politician este intotdeauna un bun politician, chiar si dupa principii din secolul al XVI-lea. Ei stiu cum sa tina oamenii in control si cum sa manipuleze, implementand in mintea noastra doua simple reguli:
    1. noi nu trebuie sa gandim prea mult, sa analizam fapte sau evenimente istorice, de aceea oamenii trebuie tinuti in intuneric prin limitarea accesului la informatiile existente. (La fel ca in timplul domniei regelui Henric al VIII-lea. Oamenii regatului nu aveau dreptul de a citi sau a detine o biblie pentru ca vorbele, predica preotului sa nu fie interpretata de oameni dupa Inscrisurile Sfinte ale Bibliei. Cuvantul preotului era adevar absolut, de necombatut). Acum suntem coplesiti cu excesul de informatii care pot fi adevarate sau false sau raportate de oameni fara de profesionalism vis-a-vis de subiectul pe care il raporteaza. Majoritatea dintre noi am devenit incapabili de a mai interpreta si intelege aceasta multitudine si diversitate de informatie. Rezultatul este incapacitatea noastra de a mai reactiona la dictatura instalata.
    2. inocularea de informatii de false in mintea oamenilor si repetarea ei constanta prin diferite fapte in desfasurare. Pentru ca in final nimeni sa nu mai aiba nici macar intentia de a intreba sau cerceta daca informatia este adevarata sau falsa.

    Lucruri extrem de importante sunt in desfasurare care necesita acoperire.

    SUA a dat liber la macel. Supusii se ciomagesc. Cel mai puternic desavarseste angajamentele neoliberale. Cei de incredere isi pastreaza functiile. In caz ca lovesc curajos, neasteptat si afecteaza imaginea neoconservatorismului american sunt eliminati sau se da la pace.

    P.S. Mircea Badea spune curajos adevarul.

    https://www.facebook.com/gheorghe.vi/posts/10204256658335022

  • nu neg ca sunt multi parlamentari corupti dar daca vrei sa faci justitie fa-o, chiar fara sa-i iei imunitatea si condamna-l.Cati parlamentari din cei carora li s-a imunitatea au fost condamnati?Care justitie?
    Femeia aceea pentru o mie de lei si o gaina a primit 4 ani in timp inculpatii in procesul microsoft cu prejudiciu de milioane de euro au primit cel mult 3 ani?Asta e “justitie”?