Politică

Teodor Meleșcanu: “România NU susține mecanismele UE împotriva Poloniei și Ungariei!”

România nu susține mecanismele UE împotriva Poloniei și Ungariei. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat pentru Reuters că țara noastră consideră că o Uniune Europeană a mai multor viteze ar putea produce diviziuni în interiorul UE și nu susține crearea unor noi mecanisme privind situația statului de drept în Ungaria și Polonia.



”Din punctul nostru de vedere, abordarea UE trebuie să fie una egală pentru toți membrii”, a spus Meleșcanu, adăugând că faptul că există instrumente de monitorizare.

Precizările șefului diplomației române survin în contextul în care Parlamentul European a cerut activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene în raport cu Ungaria, după ce autoritățile de la Budapesta au închis Universitatea Central Europenă, o subsidiară a unei univeristăți americane ce are legătură cu George Soros.

De cealaltă parte, Polonia, prin acțiunile guvernului său conservator de dreapta asupra reformei Tribunalului Constituțional, a intrat sub procedura de dialog structurat cu Comisia Europeană de anul trecut, procedură cuprinsă în cadrul mecanismului privind statul de drept și care prevede, în ultimă instanță, sancționarea cu pierderea dreptului de vot în Consiliul UE.

Reuters notează că poziția ministrului de Externe al României intervine în contextul în care și Bucureștiul, încă de la aderarea la UE, se află sub monitorizare în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Comisia Europeană a precizat deja că ridicarea MCV pentru România depinde exclusiv de îndeplinirea ultimelor 12 recomandări din raportul mecanismului.

Sursa: B1.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu