Politică

TALIBANII FRUMOȘI ȘI LIBERI: Ministrul Justiției, Tudorel Toader a fost încercuit de protestatarii #rezist aduși cu avionul la Bruxelles

Toader mai ca a fost linsat de gloata nervoasa ca si-a permis sa puna la indoiala profesionalismul Laurei Kovesi si ca a vorbit despre DNA in Parlamentul European: “De ce atacati DNA?… Nu aveti dreptul sa faceti evaluarile!… Sunteti om, inainte sa fiti judecator… Cum poate un judecator sa fie ministru intr-un guvern controlat de un infractor?” 

1192251

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a fost luat la rost de “protestatarii #rezist” pentru ca a vorbit despre Directia Nationala Anticoruptie, ca si si-a permis sa spuna ca institutia condusa de Laura Codruta Kovesi a gresit cand a anchetat ministri care au participat la adoptarea Ordonantei 13/2017 si ca si-a permis sa o evalueze pe sefa DNA. Totul s-a intamplat la finalul dezbaterii organizate de Comisia LIBE in Parlamentul European, la care au participat ministrul Justitiei si au luat cuvantul, ca speakeri propusi de fosta ministresa a Justitiei Monica Macovei, Sorin Avram de la Adevarul, Victor Alistar de la Transparency International, Attila Biro de la Rise Project si Gabriel Liiceanu.

Prins pe holurile Parlamentului European de o parte dintre cei 45 de “protestatari #rezist”, ajunsi la Bruxelles marti dupa-amiaza cu o cursa efectuata de Tarom (oare de cine o fi fost decontata?), ministrul Justitiei a fost supus unui tun de intrebari, majoritatea avand la baza subiectele “infractorii care conduc guvernul” si “atacul la adresa DNA”.

Inainte de a incepe seria intrebarilor protestatarilor #rezist, ministrul Justitiei a reusit sa isi manifeste regretul fata de faptul ca in cadrul conferintei organizata de comisia LIBE s-au spus multe inexactitati datorate “fie necunosterii, fie unei usoare rele credinte”:

E necesar ca Europa sa ne cunoasca riguros, asa cum suntem. Imi pare rau ca la intalnirea de astazi am auzit si multe inexactitati, care nu stiu carui fapt se datoreaza, fie necunosterii, fie unei usoare rele credinte. Pot sa va dau prea multe si nu stiu care. De exemplu, s-a vorbit de ordonanta cu gratierea, dar Ordonanta 13 nu a fost cu gratierea! Ordonanta 13 a fost abrogata de 14, iar cu gratierea e in Parlament in procedura de legiferare, iar eu ieri am cerut amanarea sa venim cu masuri complementare“.

Ce a urmat este asemenea unui film cu talibani:

V-ati prezentat ca o somitate a dreptului romanesc. Nu reusesc sa inteleg, domnule ministru, cum se impaca o cariera in dreptul a unei persoane care se descrie ca fiind o somitate cu pozitia de ministru intr-un guvern controlat de un infractor, de un condamnat cu cazier penal. Cum va simtit ca ministru cand stiti ca va vin ordinele de la un cetatean care are cazier penal?

Eu nu m-am prezentat ca o somitate.

Cum poate un judecator sa fie ministru intr-un guvern controlat de un infractor?

Am inteles! De ce repetati intrebarea? Mi s-a propus sa preiau portofoliul Justitiei si mi s-au dat depline garantii de independenta. Eu nu primesc ordine de la nimeni, am deplina libertate in stabilirea secretarilor de stat, am deplina libertate in a spune ‘nu adoptam ordonante de urgenta’, am deplina libertate in a initia proiecte de lege…

De ce atacati atunci DNA?

Dar nu l-am atacat. Fiti de acord ca societatea romaneasca nu o reprezinta nici numai eu, nici numai dumneavoastra. Societatea e compusa din toti semenii nostri care au pareri diferite. Constitutia spune asa: ca Ministerul Public isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei. Ministrul Justitiei, spune legea pe care am citat-o, face evaluari…

Nu aveti dreptul sa faceti dumneavoastra evaluarile!

Eu vreau sa va raspund, dar sa vorbiti civilizat. Ministerul Justitiei verifica modul in care autoritatile, institutiile se pozitioneaza si respecta competentele, daca raman sau nu in matca lor constitutionala. Despre asta e vorba. Nu am spus si nu m-ati vazut pe mine uitandu-ma in dosar sa intreb de ce au administrat proba aia sau de ce au dat solutia cealalta.

Credeti ca un om care este condamnat penal poate ocupa demnitati publice?… Suntem oameni simpli din strada. Trebuie sa ne raspundeti pe intelesul nostru, al oamenilor din strada.

Eu v-am spus ca nu vorbesc decat in numele meu, ca om al legii, ca ministru al Justitiei.

Ca cetatean roman, credeti ca un infractor trebuie sa ocupe o functie publica?Da sau nu. Poate un infractor sa ocupe o functie publica?

E aceeasi intrebare, eu nu judecat cetatenii, eu judec legile.

Sunteti om, inainte sa fiti judecator.

Daca nu eram ministru, nu ma intrebati.

Click aici pentru video publicat pe site-ul Antena3.ro

Autor: Elena Dumitrache

Sursa: Lumea Justitiei