Politică

SUSPENDAȚI-I PE LAZĂR ȘI CODRUȚA!

Lumeajustitiei.ro a depus plangere la Inspectia Judiciara impotriva lui Augustin Lazar si Laura Kovesi pentru prestatiile lor publice privind OUG 13/2017.

kovesi-augustin-lazar

Avem convingerea, ca si unii judecatori CSM, ca se impune cercetarea lor pentru imixtiune in treburile Guvernului si nerespectarea obligatiei de rezerva de a nu comenta in public cauzele aflate pe rol. Propunem CSM sa procedeze ca in cazul Negulescu si sa-i suspende pe Lazar si Kovesi pe durata verificarilor.

Redactia Lumeajustitiei.ro a depus miercuri, 1 martie 2017, la Inspectia Judiciara o plangere prin care am solicitat efecutarea de verificari disciplinare impotriva Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar si procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi, sub aspectul incalcarii unor interdictii si obligatii pentru magistrati, prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Redactia Lumeajustitiei.ro considera ca Augustin Lazar si Laura Kovesi, incepand cu luna ianuarie 2017, s-au raliat protestelor anti-guvernamentale din Piata Victoriei legate de aparitia Ordonantei 13/2017 si au sustinut o ancheta penala considerata de Curtea Constitutionala ca fiind neconstitutionala intrucat un act normativ cu caracter de lege nu poate face obiectul unei anchete penale pe motive de oportunitate si legalitate. Consideram ca mesajele publice ale celor doi sefi de mari parchete, critice si acuzatoare la adresa Guvernului, au alimentat protestele publice si au contribuit la afectarea grava a imaginii Guvernului Romaniei, unele din luarile de pozitii publice avand conotatii politice.

Amintim ca in urma declaratiilor publice ale lui Augustin Lazar si Laura Kovesi, precum si a comunicatelor de presa ale PICCJ si DNA, aprobate si difuzate nemijlocit de cei doi, au fost generate in societate critici deosebit de dure la activitatea procurorilor implicati in dosarul privind Ordonanta 13/2017, fiind acuzata imixtiunea procurorilor in activitatea Executivului.

Numerosi lideri politici, lideri de opinie, reprezentanti ai asociatiilor profesionale ale magistratilor au sanctionat derapajul DNA in anchetarea oportunitatii si legalitatii Ordonantei 13/2017, aspect care a culminat in sedinta Plenului CSM din 28 februarie 2017 cu solicitarea unor judecatori, membri ai CSM de deschidere a unei anchete disciplinare pe numele lui Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi in acest scandal.

Intrucat in plenul CSM nu s-a ajuns la un acord, in sensul ca propunerea de sesizare de catre Plen a Inspectiei Judiciare pe aceste aspecte nu a intrunit votul majoritatii, precum si in raport de faptul ca legea permite oricarei persoane sa sesizeze Inspectia Judiciara, Lumeajustitiei.ro a luat decizia de a face in nume propriu aceasta sesizare.

Asteptam, ca si dumneavoastra, rezultatele anchetei inspectorilor judiciari si propunem ca in viitoarea sedinta de Plen a CSM, la fel ca si in cazul procurorului Mircea Negulescu, data fiind gravitatea scandalului creat, sa se dispuna suspendarea din functie a numitilor Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi pana la definitivarea cercetarilor.

Sursa: Lumea Justitiei

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Anchetarea lor si afara. Nimeni nu este deasupra legii si nimeni nu este de neinlocuit