Analize și opinii Extern Politică

Surpriză din partea miniştrilor de Finanţe ai G20: Acum acordă prioritate creşterii economice, nu austerităţii

Marile puteri economice ale G20 au căzut de acord, la reuniunea de la Moscova, să acorde prioritate  pe termen scurt creşterii economice, disciplina  bugetară devenind obiectiv “pe termen mediu”

Miniştrii de Finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale din ţările cele mai bogate ale G20, reuniţi la sfârşitul săptămânii trecute la Moscova pentru a pregăti agenda summitului  G20 din luna septembrie de la Sankt-Petersburg, au consemnat în comunicatul final că “economia mondială este în continuare foarte slăbită, iar relansarea – fragilă şi inegală”.

Motiv ce i-a determinat să stabilească un plan de acţiune ce urmează a fi supus dezbaterii şi aprobării summitului G20 de la Sankt Petersburg, plan conform căruia prioritatea imediată este considerată stimularea creşterii economice şi crearea locurilor de muncă. Respectarea disciplinei bugetare, mai bine zis austeritatea, asupra căreia s-a insistat în ultimii ani sub presiunea efectelor crizei datoriilor suverane, subliniază comunicatul final de la Moscova, rămâne un obiectiv prioritar, dar “pe termen mediu”.

Este pentru prima oară de la declanşarea crizei financiare, au relevat analiştii economici, corespondenţii de presă prezenţi la Moscova, când disciplina bugetară este  trecută în planul obiectivelor pe termen mediu, în favoarea creşterii economice.

“Este clar pentru toată lumea, sublinia la conferinţa sa de presă Christine Lagarde, directoarea FMI, că trebuie restabilite mai întâi încrederea şi crearea condiţiilor pentru relansare economică şi locuri de muncă”.

“Dezbaterea privind priorităţile – între creştere şi austeritate – pare să fi fost închisă” la reuniunea de la Moscova, declară sub anonimat, citat de corespondentul cotidianului “Les Echos”, un înalt oficial american, negociator la reuniunea de la Moscova. Toată lumea a înţeles, inclusiv în Europa, că adevăratul subiect îl constituie şomajul, ajuns la cote îngrijorătoare, şi ritmurile de creştere slabe. ( A fost des evocată în cursul dezbaterilor existenţa în cele 20 de ţări ale G20 a 93 milioane de persoane fără loc de muncă).

“Divergenţele au fost, însă, mult mai puţin evidente la această reuniune, faţă de situaţia ce există în urmă cu câteva luni în privinţa echilibrului ce trebuie găsit între creştere şi reducerea deficitelor”, constată şi ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Pierre Moscovici. Este adevărat, adaugă el, consensul în această importantă chestiune nu a apărut spontan, dar dificultăţile au fost mai puţine, mai uşor de depăşit.

Unde s-au produs schimbările de atitudine

Pentru atingerea obiectivului prioritar imediat, respectiv creşterea economică şi locurile de muncă, miniştrii de Finanţe ai G20 insistă în comunicatul final asupra “diminuării fragmentării pieţelor financiare”, asupra creării Uniunii bancare în Europa, asupra “reechilibrării creşterii economice mondiale şi menţinerii politicilor monetare acomodante”.

La cererea unor ţări emergente, miniştrii de Finanţe ai ţărilor G20 au insistat asupra necesităţii unui “simţ al măsurii” de care să dea dovadă marile bănci centrale, în special FED, atunci când pun în aplicare programe neconvenţionale de susţinere a economiei, problemă ce a provocat adeseori multă volatilitate pe unele pieţe financiare emergente.

Domeniul fiscal a beneficiat de o atenţie specială

Un domeniu în care miniştrii de Finanţe ai G20 prezenţi la Moscova au realizat unele progrese a fost şi cel al luptei împotriva fraudei fiscale. A fost acceptată în integralitate o listă de 15 propuneri formulate de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) , propuneri ce vizează oprirea marilor grupuri internaţionale (criticate cu prioritate – Google, Microsoft, Facebook, Apple sau Amazon) de a mai profita de slăbiciuni ale sistemelor fiscale pentru a plăti impozite cât mai mici.

“Aprobăm în totalitate planul ambiţios al OECD, au declarat miniştrii G20 prezenţi la Moscova, şi el va fi prezentat şefilor de stat ai G20 ce se vor reuni în septembrie la Sankt Petersburg”. “Este o foarte mare satisfacţie” să vedem lansată o astfel de  ofensivă fiscală, a declarat Pierre Moscovici, dar observatorii au remarcat inexistenţa în comunicatul final a unui calendar al aplicării eventualelor decizii ale summitului în problemele fiscale. Este însă cert, sublinia Moscovici, că dacă proiectul OECD va fi definitiv adoptat la Sankt Petersburg, aplicarea lui “va fi irezistibilă”.

Un alt element important în domeniul fiscal abordat la Moscova – şi în care s-a dorit luarea accelerată de măsuri la apropiatul summit G20 – a fost cel al schimbului automat de informaţii bancare între ţări, o altă modalitate de luptă împotriva fraudelor fiscale. Susţinem schimbul automat de informaţii bancare în baza unui nou standard multilateral şi sprijinim activitatea în acest sens a OECD, căreia i s-a cerut pregătirea unui raport incluzând calendarul încheierii acţiunilor în acest sens în 2014, s-a consemnat în comunicatul final.

autor: Maria Capitaine

sursA: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu