Politică

Sufletul de slugoi al tânărului politician român

sclavAlexandru Coita fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în guvernul Ungureanu, fost reprezentant permanent la instituţiile UE al Camerei Deputaţilor de la Bucureşti. Om tânăr cu multe diplome la universităţi din Occident. Scrie în engleză analize de politică internaţională pentru Contributors.ro. Dar gândeşte ca un slugoi.

La propriul text comentează aşa:

Faptul că Germania este hegemonul natural în Europa (şi eu sunt pe deplin de acord cu asta)…”

Aproape că nu mai contează restul.

În istorie statele şi-au câştigat poziţia de hegemon de obicei cu arma-n mână sau prin presiuni economice şi politice. Nu este şi cazul Germaniei, Germania este hegemon natural. Cumva a primit calitatea asta de la Dumnezeu sau printr-o favorabilă rearanjare a electronilor pe orbită. Germania – hegemon natural în Europa. O expresie care chiar mă sperie. Dacă e vorba de „hegemon natural” înseamnă că nici nu mai putem scăpa, s-a terminat istoria.

Nu ştiu dacă Alexandru Coita este conştient de ce a scris. A reprezentat doi ani de zile Camera Deputaţilor pe lângă instituţiile Uniunii Europene. Nu vreau să-mi imaginez cum şi-a îndeplinit misia gândind în acest fel. Sper că nu a spus tâmpenia asta cu hegemonul natural pe la Bruxelles. Nu de alta, dar dacă a făcut-o puteţi fi siguri că toţi reprezentanţii celorlalte ţări l-au privit ca pe un vierme. Chiar şi germanii.

Şi îmi amintesc de interviul dat de Mihai Răzvan Ungureanu prin 2006 pentru presa austriacă. Era ministru de Externe al României pe atunci şi spunea că sistemul bancar românesc este dominat de bănci austriece, că sunt foarte multe investiţii de la Viena la noi – ce să mai discutăm, România a ajuns practic un land al Austriei.

Gata: stingem lumina, închidem ţara şi dăm drumul la câini.

Autor: George Damian

Sursa:  George Damian