Politică

SUA si China fac jocurile in 2010

SUA si China fac jocurile in 2010Intr-un context economic nesigur, in care turbulentele financiare au reasezat economiile lumii, China indrazneste sa vorbeasca pe picior de egalitate cu Statele Unite ale Americii.

Cresterea economica a Chinei a fost alimentata de investitiile multinationalelor americane, iar Statele Unite isi finanteaza deficitele prin intermediul achizitiilor de obligatiuni de stat din China. Exista o interactiune puternica intre China si Statele Unite, iar toate statele occidentale si-au facut iluzii ca, odata cu economia de piata, si democratia se va instala in China.

Data fiind aceasta situatie, marea intrebare este daca anul 2010 va fi unul al conlucrarii intre cele doua state sau vom avea parte de un razboi al suprematiei economice?

Desi interesele celor doua natiuni sunt complet diferite, ele au ajuns, fara sa vrea, sa se ajute reciproc din punct de vedere economic. Companiile multinationale din SUA au investit in China pentru a-si reduce costurile, aici fiind o forta de munca mult mai ieftina, ajungand sa castige profituri substantiale, scrie NouvelObs.com.

La randul lor, exportatorii chinezi s-au folosit de piata americana, fiind mult mai usor pentru ei sa aiba acces la ceea ce este prima piata unificata a lumii.

Daca ar fi exportat in Europa, lucrurile ar fi fost mult mai complicate, caci fiind vorba de tari diferite si reglementarile ar fi fost diferite. Astfel, mai mult sau mai putin constient, SUA au ajutat la cresterea economica a Chinei, iar China a ajutat americanii sa-si revina din puternica scadere economica, este de parere profesor Guilhem Fabre, specialist in raporturi socio-economice dintre SUA si China.

China se infiltreaza in Rusia si UE prin Republica Moldova

Produsele chinezesti sunt extrem de competitive, atat de competitive incat Beijingul a decis sa-si coteze moneda raportandu-se la dolarul american, care a pierdut 15% din valoare de la inceputul crizei economice, scrie .

Dolarul american a cazut in fata euro si a yenului, iar chinezii au profitat de aceasta scadere pentru a exporta, si nu numai in SUA, ci si in Japonia sau Europa, la preturi foarte competitive, in conditiile in care propria moneda s-a devalorizat cu 15%.

Chinezii au practicat insa o politica de schimb iresponsabila de la inceputul crizei, pastrand moneda nationala mult mai jos decat valorea sa adevarata. Daca in perioada 2005-2008, chinezii si-au tot reevaluat moneda in raport cu dolarul, in prezent, rata fixa de raportare a yuanului la dolar duce la un protectionism din ce in ce mai puternic in Statele Unite.

Dincolo de criza actuala, perpectivele pe termen lung ale economiei mondiale vor depinde de interactiunile dintre China si celelalte state. Situatia este incerta, mai ales ca atat Statele Unite cat si Europa, importanti parteneri comerciali pentru China, ar putea avea tendinta de a crea un bloc politico-economic impotriva Beijingului. Astfel, am putea asista la un proces de regionalizare economica, in care nivelul comertului in cele doua directii ar putea sa scada.

Si toate acestea pentru ca, profitand de urmarile crizei, China isi va dori din ce in ce mai mult sa-si stabileasca propriile conditii comerciale si sa-si impuna punctul de vedere in intreaga comunitate internationala, mai ales ca aceasta tara are un regim politic si economic foarte autoritar, regim care s-a asigurat mereu de existenta monopolului.

China a devenit cel mai mare producator de energie regenerabila

Primul semn ca Beijingul incepe sa se impuna a fost chiar in cadrul summit-ul de la Copenhaga, cand China, unul dintre cei mai mari poluatori planetei, si-a anuntat fara drept de apel obiectivele: reducerea cu 40% a emisiilor in raport cu PIB-ul. Avand in vedere ca PIB-ul chinez este in crestere cu 10% pe an, in mod automat, aceasta insemna ca isi permite sa produca mai mult CO2.

Cum chinezii se hranesc printr-un nationalism exacerbat care se vede si in politica externa, putem spune ca, intr-un fel sau altul, economia mondiala va fi in 2010 la mana deciziilor la nivel inalt ale Beijingului sau ca revirmentul economic mondial va depinde in continuare de colaborarea tacita si bazata pe interese reciproce dintre SUA si China.

Alina Bardas
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • ce rau imi pare ca nu mai este ceausescu!traiasca rusia ca astia cu capitalismu lor au macelarit romania!capitalism cea mai frumoasa poveste de falimentat inpovarat de datorii o tara!exterminare!traisaca rusia!