Politică

SUA dubleaza bugetul pentru propaganda anti-Rusia

54700Desi SUA a negat pana acum implicarea in criza din Ucraina, un oficial american practic a recunoscut acest fapt, printr-o cerere de marire a bugetului pentru a “contracara minciunile din Kremlin”.

Vorbind in fata Comitetului pentru Afaceri Externe al Statelor Unite (US House of Foreign Affairs Commitee), Victoria Nuland a spus ca departamentul de stat isi va dubla bugetul pentru a combate “propaganda atotpatrunzatoare din Kremlin, ce otraveste mintile celor din Rusia, din jurul Rusiei si din Europa.”

Departamentul de stat a cerut 20 de milioane de dolari suplimentari pentru a “mari eforturile de a combate minciunile cu adevarul”. In acelasi timp Broadcasting Board of Governors a anuntat ca vor mari bugetul la 23.2 milioane de dolari pentru a oferi programe si in limba rusa, o crestere de 49% fata de anul fiscal 2014.
“Si despre propaganda Rusiei, lucram cu Broadcasting Board of Governors pentru a mari eforturile combaterii minciunilor cu adevarul. In acest an, BBG a fost de acord cu bugetarea a 23,2 milioane de dolari pentru a oferi programe in limba rusa, o crestere de 49% comparat cu anul fiscal 2014, si vor cere o crestere aditionala de alte 15,4 milioane de dolari pentru anul fiscal 2016. Noi cerem 20 de milioane de dolari pentru programe de asistenta externa pentru a contracara propaganda rusa, investind in programe de traning pentru jurnalisti vorbitori de limba rusa; suport pentru organizatii non-guvernamentale si media independenta; programe de exchange pentru studenti si antreprenori; si acces la stiri live, presa scrisa si online, ce prezinta evenimentele reale, fara propaganda.” Victoria Nuland, 4 martie 2015

Cateva zile mai tarziu a tinut un discurs si despre situatia din Ucraina:

“Al doilea punct pe care vreau sa-l ating – desi Ucraina este in procesul de a construi o natiune pasnica, democratica si independenta, pe 93% din teritoriul sau, in estul Ucrainei si in Crimea s-a instaurat un regim al teroarei. In momentul de fata Crimea se afla sub ocupatie ilegala, iar drepturile omului sunt incalcate in mod constant pentru multe minoritati de acolo – tatarii din Crimea, ucraineni care nu vor sa renunte la pasapoarte, jurnalisti, cetatenii LGBT [comunitatea homosexeuala, bisexuala sau transexuala] si altii.

In estul Ucrainei, Rusia si grupurile separatiste controlate de Rusia au dezlantuit violente si jafuri de neimaginat. Acest conflict artificial – controlat de catre Kremlin, alimentat de catre tancuri si armament greu rusesc, finantat de catre platitorii de taxe rusi, a luat vietile a mai mult de 6000 de ucraineni, dar si a sute de tineri rusi care au fost trimisi sa lupte si sa moara de catre Kremlin, intr-un razboi pe care guvernul lor il neaga. Cand se intorc inapoi in sicrie din zinc numite “cargo 200″, eufemismul rusesc pentru cei morti in razboi, mamele, sotiile si copiii nu au voie sa puna prea multe intrebari.” Victoria Nuland, 10 martie 2015.

Observati limbajul folosit de Nuland. Ne ofera un mic exemplu al “adevarului” ce urmeaza sa ne fie servit, de catre canalele de stiri finantate de Departamentul de Stat din estul Europei, din jurul Rusiei, si de pe teritoriul Rusiei.

Sursa: Pietrele vorbesc