Analize și opinii

Studiu: România pierde 15% din PIB din cauza sănătăţii proaste a populaţiei

“Comparativ cu situaţia în care starea de sănătate a populaţiei s-ar situa la un nivel ideal, România pierde, în acest moment, în jur de 18,6 miliarde de euro – adică15% din PIB-ul din 2010, în urma condiţiilor precare de sănătate. De asemenea, dacă starea sănătăţii românilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeană, România ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro – adică 6% din PIB-ul din 2010”, potrivit autoritlor studiului.

“Industria farma din România a ajuns, în acest moment, la un nivel general de taxare similar cu cel din industria jocurilor de noroc. Acest lucru are repercusiuni directe asupra societăţii şi a economiei româneşti, (…) cu consecinţe nefaste atât pe plan economic, cât şi social. Pe de altă parte, dacă ne uităm la productivitatea muncii, pierdem foarte mult şi prin faptul că starea de sănătate a românilor este considerabil mai proastă decât în alte ţări, lucru ce se traduce prin pierderi economice concrete. Studiul demonstrează încă o dată că sistemul de sănătate din România este profund subfinanţat”, a spus Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române şi unul dintre autorii studiului.

Taxele aplicate produselor farmaceutice – care includ, în principal, taxa pe valoarea adaugată, impozite şi taxe pentru importuri şi accize- reprezintă 1,14% din totalul taxelor pe produse colectate la nivelul economiei. Astfel, industria farmaceutică este al 23-lea cel mai mare contribuabil la veniturile guvernamentale din taxe, dintr-un total de 103 sectoare economice.

Studiul include şi o analiză a indicatorului Disability-Adjusted Life Year (DALY) pentru România, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – unitate de măsură pentru numărul de ani de viaţă sănătoşi pierduţi din cauza sănătăţii precare sau a dizabilităţilor -, precum şi a impactului pe care acesta îl are asupra potenţialului de creştere economică pe termen mediu şi lung.

Ca şi consecinţă a bolilor, România pierde în medie aproape 16.000 de ani de viaţă activă la 100.000 de persoane într-un ciclu de viaţă (anii de viaţă ajustaţi în funcţie de incapacitate – DALY), clasându-se printre ţările cu cea mai mare povară a bolilor în Europa Centrală şi de Est.

sursa: mediafax.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu