Politică

Stratfor: Vor fi violente in Romania din cauza crizei politice

miscari-de-stradaInconstienta clasei politice ar putea genera miscari sociale grave in Romånia, tara cea mai corupta din UE, care se confrunta si cu o severa criza economica, apreciaza agentia americana Stratfor.

Criza adancita de rezultatele stranse de la scrutinul dn 6 decembrie va amana desemnarea unui alt premier si formarea unui nou guvern. Tara nu are guvern, nu are buget si, din cauza acestei turbulente politice, Fondul Monetar International a blocat imprumutul de 20 de miliarde de euro. In consecinta, si Uniunea Europeana a amenintat ca va bloca fondurile pentru Romania din cauza coruptiei, iar indiciile unor posibile fraude electorale ii vor determina pe cei de la Bruxelles sa perpetueze blocajul, crede Stratfor.

Vor fi lupte de strada, ca la Budapesta

Agentia domnului George Friedman sustine ca inaintea celui de-al doilea tur de scrutin ar fi avut loc “proteste spontane” chiar pe 1 decembrie la Timisoara. Daca aparent protestele erau “anticomuniste”, unii demonstranti au fost vazuti cum rupeau portretele lui Mircea Geoana. Suporterii lui sustineau ca protestele ar fi fost organizate de tabara lui Traian Basescu pentru a asocia numele lui Geoana cu PSD si cu defunctul regim comunist. Multi romani vor iesi in strada din cauza recesiunii economice. Pe 16 decembrie, incepe comemorarea revolutiei din decembrie 1989 si formatiunile politice se vor coaliza contra lui Traian Basescu, asa cum s-a intamplat la a 50-a comemorare a revoltei antisovietice ungare din 1956, care a generat revolte antiguvernamentale la Budapesta in octombrie 2006, sustine Stratfor.

„Tara va avea guvern si trebuie sa se linisteasca rapid“

Romanii nu au cultura convietuirii politice, iar ceea ce s-a intamplat inaintea alegerilor este “inacceptabil”, considera parlamentarul crestin-democrat german Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene in Bundestag, transmite Deutsche Welle. “Chiar daca au fost rezultate stranse, a fost o victorie. Il felicit personal pe Traian Basescu. Este un presedinte uneori incomod, dar un presedinte cu pareri clar exprimate si sper ca Romania se va linisti rapid si va avea la fel de repede si o guvernare fiindca diversele jocuri purtate in Parlament inainte de alegerile prezidentiale au daunat tarii”, crede Krichbaum. “Ceea ce s-a petrecut inainte de alegeri a fost inacceptabil. Au lipsit relatarile obiective si nu nu stiu sa se mai fi intamplat asa ceva intr-o alta tara membra a Uniunii Europene. Nu este genul de cultura politica specifica democratiei, ci mai degraba o lipsa totala de fair-play. Certurile trebuie sa apartina de-acum trecutului. De aceea, nici nu cred ca trebuie luat in considerare anuntul social-democratilor de contestare a votului. A fost un rezultat strans, dar rezultatul democratic stabilit trebuie recunoscut. Tara are nevoie rapid de relatii interne stabile. Este important ca Romania sa-si regaseasca ritmul in care a facut reforme inainte de aderare. Trebuie sa recunoastem, cu parere de rau, ca, de la integrare, lucrurile nu au mai functionat in Romania asa cum trebuie. Mersul reformelor este important pentru a pune in valoare potentialul Romaniei”, a spus parlamentarul german.

Mesajul lui Crin Antonescu a fost „deviat“

Incertitudinea politica a crescut in tara dupa victoria lui Traian Basescu la o diferenta mica, informeaza “Financial Times”. Rezultatul surprinzator pentru unii a contrazis exit-poll-urile si a trimis unde de soc pe pietele financiare din Romania, generand o scadere cu 3% a actiunilor si o usoara depreciere a leului fata de euro. Acordarea unei transe de 1,5 miliarde de euro din pachetul FMI-UE a fost amanata in octombrie, cand s-a prabusit Guvernul, inainte de a putea pune in aplicare reforme importante si de a trasa bugetul pe anul 2010. “In Romania este instabilitate si lipsa de predictibilitate. In aceste conditii, nu-mi imaginez cine ar vrea sa fie ministru de finante”, a spus analistul politic Dorle Sandor pentru “Financial Times”. Jurnalul britanic arata ca Geoana parea sa se indrepte catre victorie dupa ce a castigat sprijinul candidatului liberal Crin Antonescu, dar mesajul sau pentru “unitate” a avut de suferit dupa o intalnire in cursul noptii cu un om de afaceri controversat. “Bloomberg” este de parere ca PSD complica si mai mult criza politica prin depunerea contestatiei. “Disputa politica prelungita amana formarea unui nou guvern si reluarea programului UE si FMI. Alegerile anticipate nu par sa fie in interesul nimanui”, crede Kenneth Orchard, analist la “Moody’s Investors Service din Londra. Si totusi, oricat ar parea de dificil, singura modalitate de a transa definitiv acest conflict politic ar fi alegerile anticipate. Democratia nu costa prea mult niciodata, mai ales pentru o tara saracita si corupta. “The Times” il citeaza pe Liviu Dragnea, care il acuza de frauda pe Traian Basescu. “Romania se scufunda in criza”, titreaza “The Scotsman”. “Le Temps” considera ca al doilea mandat “este periculos” pentru Traian Basescu. “In aceste vremuri de incertitudine, romanii au aratat ca nu vor sa schimbe echipa”, precizeaza Eliane Mosse de la Institutul Francez de Relatii Internationale.

“Basescu va continua anexarea Republicii Moldova”

Serghei Markov, directorul Institutului pentru studii politice din Moscova, vorbeste pentru “Komsomolskaia Pravda” despre “pericolul Basescu”. Si nu intamplator: “Fara nicio indoiala, Basescu va continua cursul de anexare a Republicii Moldova. Aproximativ 85% din cetatenii R. Moldova se opun unificarii cu Romania – ei mai tin minte cum au fost odata romani de categorie inferioara. Chisinaul intervine activ in viata interna a tarii vecine, iar aceasta va duce inevitabil la criza. Si daca Moldova din dreapta Nistrului are dreptul sa adere la Romania, si Transnistria este in drept sa se alipeasca la Rusia. Ceea ce va determina schimbari colosale in planul situatiei geopolitice de pe continent. La ordinul lui Basescu, locuitorilor din regiunile Odesa si Cernauti li s-a acordat cetatenia romana sub pretextul ca anterior au locuit pe teritoriul Romaniei. In aceasta situatie, Rusia va trebui sa incerce, prin intermediul partenerilor europeni, sa potoleasca elita romana, care se manifesta destul de agresiv”, recomanda Markov pentru acest ziar cu nume de trista amintire sovietica. Iata ce de “prieteni” asteapta cu satisfactie ca Romania sa se confrunte cu mari crize politice si economice.

Inlaturarea lui Traian Basescu – bucurie la Moscova

Rusia considera ca Traian Basescu este un impediment pentru politica ei in sud-estul Europei. Inlaturarea lui ar fi salutata la Kremlin mai ales ca presedintele roman a sustinut revolutia anticomunista de la Chisinau si sprijina deschis politica Statelor Unite in Balcani si la Marea Neagra. “Dupa toate probabilitatile, Traian Basescu va folosi acest pretext pentru a se prezenta drept singurul reprezentant politic legitim al luptei anticomuniste din Romania. Conflictul dintre el si Geoana, plasat in contextul viitoarei comemorari a revolutiei anticomuniste din decembrie 1989, ar putea genera o luna decembrie foarte incendiara in Romania”, sustine Stratfor. Evaluarea pare sa fie corecta si deci plauzibila, mai ales ca Mircea Geoana face valuri pentru provocarea unei stari de spirit, care s-ar putea intoarce contra lui, ca un bumerang. Iar afisarea lui alaturi de Ion Iliescu da fiori pentru romanii care si-au pierdut copiii la revolutie si la mineriade.

Viorel Patrichi

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nu au existat mişcări sociale pe planeta Pământ, iscate aşa din senin.Au existat câţiva care au instigat la aşa ceva. Iar cretini care nu au ce face, şi sunt gata de un scandal, indiferent pe ce temă, găseşti pe toate drumurile. Aşa că titlul corect este “Există idioţi, care ar putea încerca să provoace cetăţenii la violenţe politice în România?!” Şi atunci vine răspunsul clar şi concis. Da, există asemenea indivizi.

  • “Rusia considera ca Traian Basescu este un impediment pentru politica ei in sud-estul Europei. Inlaturarea lui ar fi salutata la Kremlin…” [aici] şi “„Dar indiferent de rezultatul votului, relatiile Romaniei cu Rusia nu se vor modifica in mod substantial. In relatiile cu Moscova actiunile lui Traian Basescu apar ca dinamice, directe si eficiente. Iar politicienii rusi apreciaza partenerii puternici” [Vremea Novostei] – În ambele cazuri sunt prezentate punctele dvs. ale aceluiasi domn Viorel Patrichi…Deci fie domnia sa suferă de o formă gravă de amnezie de la un punct de vedere la altul ?! Fie doar îşi dă cu părerea după cum îi dictează diferitele politici editoriale, numai bănutul să iasă ? La ce bun deontologia profesională ?