Politică

Statul roman in criza: dezmat cu salupe, limuzine si sedii luxoase

criza-in-romaniaCriza financiara nu schimba metehnele sefilor de institutii publice nici in 2009. In ciuda indemnurilor la austeritate facute de premierul Emil Boc, multe primarii si consilii judetene si-au achizitionat sau sunt pe cale sa-si achizitioneze automobile de mii de euro. Nu lipsesc in anul crizei nici investitiile in sedii de lux. La Iasi, la cererea presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Simirad, va fi amenajat un sediu nou pentru institutia pe care o conduce, pentru amenajarea caruia vor fi alocate din bani publici aproximativ 3 milioane de euro. Nici primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, nu se lasa mai prejos cand vine vorba de confort, in pofida crizei financiare. Astfel, parcul auto al primariei a fost innoit cu patru superbe limuzine. Criza este sfidata cu nonsalanta si in institutiile publice din Tulcea.

In bugetul pe acest an al Consiliului Judetean Tulcea este prevazuta alocarea a 220.000 de euro pentru achizitionarea unei nave de protocol de lux si a doua autoturisme. In Maramures, presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man, si-a schimbat anul acesta masina de serviciu cu o limuzina care a costat peste 55.000 de euro, pentru ca e “prea sarac sa-si ia un lucru ieftin”, conform propriei declaratii.
In judetul Cluj, administratia locala din comuna Jucu a gasit de cuviinta sa cheltuiasca banii obtinuti din impozitele locale platite de concernul finlandez Nokia nu pentru a extinde canalizarea sau pentru  reabilitarea drumurilor, ci pentru a moderniza sediul primariei.

Primaria municipiului Iasi si consiliul judetean au alocat in acest an cateva milioane de euro de la buget pentru achizitionarea de masini sau pentru amenajarea unui sediu nou. La cererea presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, institutia pe care o conduce se va muta intr-un sediu nou, a carui amenajare va costa aproximativ 3 milioane de euro. Doar expertizarea cladirii, situata in centrul municipiului Iasi, unde ar urma sa se mute Consiliul Judetean, costa nu mai putin de 142.000 lei. Initial, Constantin Simirad dorea un sediu nou, ale carui costuri se ridicau la 10 milioane de euro, dar s-a lovit de refuzul consilierilor judeteni.

De cealalta parte, in pofida crizei financiare, Primaria Iasi si-a modernizat parcul auto cu achizitia a patru superbe limuzine: una pentru primarul Gheorghe Nichita si trei pentru cei doi viceprimari si pentru secretarul Consiliului Municipal Iasi. Pentru patru masini, achizitionate sub forma de leasing operational pentru o perioada de patru ani, se vor plati 96.476,16 euro, fara TVA. Noua masina a primarului Iasiului, Gheorghe Nichita, este o Skoda Superb, ultimul model. Fosta masina a primarului era tot o Skoda Superb din 2005. Actualul autoturism are faruri BI-Xenon pe ambele faze, adaptive in viraje, computer de bord, pilot automat, sistem de navigatie, senzori de parcare, instalatie de spalat faruri, radio CD-MP3, TV Tuner, climatronic cu reglaj in doua zone, tapiterie de piele, scaune incalzite electric, oglinzi cu efect antiorbire, senzori de ploaie si sisteme de siguranta ESP, ABS, EDS, ASR, MSR, HBA. Cele trei autoturisme achizitionate de primarie sunt model Skoda Octavia II.

Nava de lux pentru Consiliul Judetean Tulcea
Criza este sfidata cu nonsalanta si in institutiile publice din Tulcea. Astfel, in bugetul pe acest an al Consiliului Judetean (CJ) este prevazuta alocarea a 220.000 de euro pentru achizitionarea unei nave de protocol si a doua autoturisme de lux pentru cei doi vicepresedinti ai institutiei. Victor Tarhon, presedinte al CJ Tulcea, a declarat ca “achizitionarea salupei si a celor doua autoturisme sunt investitii incepute anul trecut de fosta conducere a CJ, care trebuie sa fie finalizate”. “salupa, care va costa 200.000 de euro, a fost comandata anul trecut de fosta conducere a CJ Tulcea, iar autoturismele vicepresedintilor Consiliului sunt din 2002, consuma foarte mult combustibil, iar intretinerea lor este prea costisitoare”, justifica presedintele CJ Tulcea viitoarele achizitii.

Primele fonduri bugetare pentru cumpararea navei de protocol s-au alocat anul trecut, dar s-a renuntat la achizitionarea vaporului, pentru ca nu a fost gasit unul pe placul sefilor judetului. Ca urmare, s-a apelat la un proiectant de vapoare care a conceput o nava luxoasa cu salon pentru protocol in interiorul vaporului si cu dotari specifice unei plimbari agreabile pe canalele Deltei. Astfel, costul initial al navei, estimat la 75.000 de euro, a ajuns acum la 200.000 de euro.

Limuzina de peste 55.000 de euro pentru presedintele CJ Maramures
In Maramures, presedintele Consiliului Judetean (CJ), Mircea Man, si-a schimbat masina de serviciu cu o limuzina, pentru ca e “prea sarac sa-si ia un lucru ieftin”, conform propriei motivatii. “Vechea” masina de serviciu era un Ford Mondeo din 2004. Pretul de catalog al noii masini depaseste 60.000 de euro fara taxe, insa Mircea Man a primit un discount, astfel ca, dupa plata taxelor, limuzina a costat “doar” 55.000 de euro. Pentru ca suma aprobata de consilierii judeteni nu a fost suficienta decat pentru o masina medie, Man a apelat la un artificiu financiar si a completat banii necesari din fonduri proprii ale aeroportului din Baia Mare.

Cluj: Banii din impozite, cheltuiti pe sediul primariei
In judetul Cluj, administratia locala din comuna Jucu a gasit de cuviinta sa cheltuiasca banii obtinuti din impozitele locale platite de concernul finlandez Nokia, nu pentru a extinde canalizarea, nici pentru  reabilitarea drumurilor sau pentru investitii in cresterea nivelului de trai al locuitorilor comunei, ci pentru a moderniza sediul primariei. Mai exact, pentru a extinde cladirea si pentru a construi puncte sanitare moderne. Contravaloarea acestor investitii a depasit suma de 120.000 de lei, cat a platit Nokia pentru primul an de functionare la Jucu. O alta institutie unde se gasesc mereu fonduri pentru confortul unui sef este Inspectoratul scolar Cluj, care a achizitionat o Skoda Octavia pentru uzul inspectorilor, in timp ce mobilierul din noile gradinite nu era platit la inceperea anului scolar. In judetul Botosani, primaria comunei Manoleasa si-a cumparat un sediu nou cu nu mai putin de 120.000 lei. Afacerea a trezit suspiciuni, deoarece imobilul a fost evaluat de trei ori, de fiecare data diferit: de la 3,4 miliarde lei vechi la 12 si mai apoi la 23 miliarde lei vechi. Vila are patru nivele si o suprafata desfasurata de 800 mp, cu 19 camere.

Si in Vaslui, judetul cu cea mai mare rata de somaj din tara, anul acesta primaria municipiului si-a propus alocarea unor sume importante din banii publici pentru investitii care nu reprezinta o prioritate de “grad zero”, in conditiile crizei economice. Astfel, peste 111.000 de lei vor fi cheltuiti pentru un sistem de supraveghere video care va fi amenajat la sediul primariei, in timp ce 50.000 de lei se vor duce pentru achizitia a doua sirene electronice, pe care multi vasluieni nu le considera oportune in acest an. Desi are mai multe masini pentru conducerea executiva, municipalitatea si-a propus cumpararea a inca unui autoturism, care costa 50.000 de lei. Nu in ultimul rand, in proiectul de buget pe acest an al municipiului Vaslui este prevazuta suma de 10.000 lei pentru studiu de fezabilitate si pentru un proiect tehnic destinat amenajarii unei partii pentru schi si sanie in suburbia Bahnari.

Vehicul-amfibie pentru politistii comunitari din Uricani
In judetul Hunedoara, primarul orasului Uricani, Danut Buhaescu, vrea sa cumpere un vehicul-amfibie pentru politistii comunitari, in conditiile in care localitatea miniera nu beneficiaza de gaz metan sau apa calda si, pentru multi dintre localnici, chiar si energia electrica sau apa rece reprezinta un lux. Potrivit propriilor declaratii, primarul Buhaescu s-a gandit ca masina ar putea fi cumparata prin fonduri structurale, alaturi de alte bunuri necesare in activitatea Serviciului Politiei Comunitare Uricani. Primarul nu spune insa cat ar costa un astfel de vehicul. “Vrem sa cumparam cu fonduri europene, printre altele, un vehicul 8X8 pentru interventii in zonele montane, dar si un autoturism pentru politistii comunitari, cu care acestia sa poata patrula. Prin aceasta documentatie se va stabili si suma necesara si, dupa finalizarea ei, aceasta va fi aprobata in Consiliul Local”, a declarat primarul orasului Uricani. Masina-amfibie este de tip ARGO 8X8 Avenger si de productie canadiana.

» Fantani arteziene si iluminat ornamental la Craiova
Daca nu fac achizitii in beneficiul propriilor angajati, multe institutii publice arunca banii in acest an pe investitii a caror utilitate publica este cel putin discutabila. In Craiova, municipalitatea a alocat, prin bugetul pe 2009, suma de 23 milioane de lei (echivalentul a 5,42 milioane de euro) pentru investitii in Parcul “Lunca Jiului”, ceea ce reprezinta 18,4% din veniturile proprii ale primariei prognozate pentru acest an. Fonduri importante din bugetul municipiului au fost alocate si pentru iluminatul arhitectural si ornamental – 7,15 milioane de lei –, iar pentru construirea de fantani arteziene au fost date nu mai putin de 1,4 milioane de lei, in timp ce pentru statui si platouri arhitecturale s-au alocat alte 2,2 milioane de lei. Multi craioveni cred ca pe timp de criza aveau prioritate alte investitii in fata celor estetice. In plus, locuitorii din zonele periferice reclama in continuare lipsa fondurilor pentru reparatiile la strazi si introducerea de utilitati.

sursa: romanialibera.ro