Politică

Statele BRICS sfidează Occidentul. A luat ființă Noua Bancă de Dezvoltare, alternativa la FMI și Banca Mondială

brics-cartoon_2219937bAl șaselea summit BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), care a avut loc în Brazilia, o replică dată occidentului care vrea să izoleze Rusia, a pus prima cărămidă la baza Noii Bănci de Dezvoltare”, o replică la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Liderii Braziliei, Indiei, Chinei și Africii și Rusiei, reuniți marți în orașul brazilian Fortaleza au bifat, de asemenea, un moment important prin revenirea președintelui rus Vladimir Putin la un summit internațional, după ”expulzarea” sa din G8 de către șefii statelor celor mai industrializate, în urma crizei din Ucraina.

Semnarea unui acord pentru crearea Noii Bănci de Dezvoltare (NBD) și a unei Fundații pentru valută de rezervă a reprezentat evenimentul central al reuniunii. Acste noi organizații se vor o alternativă la Banca Mondială și la FMI, reducând influența financiară a UE și a SUA în acest domeniu, în lume, scrie Ria Novosti.
”Exact aşa cum Vestul izolează Rusia în afara sistemului său economic, ca pedeapsă pentru politicile fațe de Ucraina, Rusia se implică în superstructurile financiare ale noii generaţii de grei mondiali la nivel economic“, a precizat Kremlinul, într-un comunicat.

Conform agențiilor de presă străine, sediul noii Bănci va fi în China, la Shanghai, iar primul președinte al băncii va fi indian. Miniștrilor de Finanțe din cele cinci state le va reveni misiunea de a constitui un Consiliu de administrație care va fi prezidat de Brazilia. Banca va avea și un sediu regional în Africa de Sud și nu exclude, pe viitor, să primească în rândul său și alte națiuni.

Capital inițial de 50 de miliarde

Noua Bancă de Dezvoltare va avea un capital inițial de 50 de miliarde de dolari, împărțit egal între cele cinci state fondatoare, dar va dispune și de un fond de rezervă de urgență pentru alte 100 de miliarde de dolari, care va permite să evite ”presiunile pe termen scurt în ceea ce pivește lichiditățile”, se spune în documentul semnat de liderii celor cinci state.

În timp ce ţările BRICS ar avea cote egale în cadrul băncii, fondul ar urma să ţină cont de ponderea mai mare a Chinei. Astfel, Beijingul ar urma să contribuie cu 41 de miliarde de dolari pentru capitalizarea fondului. Africa de Sud va da 5 miliarde, iar Rusia, Brazilia şi India vor contribui fiecare cu câte 18 miliarde. Împreună, ţările BRICS adăpostesc 40% din populaţia globală şi generează 20% din Produsul Intern Brut mondial.

NBD va avea scopul de a finanța mari proiecte de infrastructură comune, dar va servi și pentru gestionarea crizei financiare și în cazul fugii investitorilor străini.

Decizie oportună și logică

Potrivit analiștilor, Noua Bancă de Dezvoltare va permite extinderea posibilității societăților din cadrul BRICS de a atrage capital, care, în mod frecvent, le este refuzat de către Occident. ”FMI, care este politic implicat, este un instrument de influență al SUA. Din acest motiv, decizia de a crea o structură independentă de Washington, analogă FMI și BM, apare oportună și logică”, apreciază Mikhail Deliaghin, director al Institutului rus de studii asupra problemelor globalizării.

Autor:Luciana Pop

Sursa:Active News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • pana cand moliile de dupa 1989 nu sant judecate si condamnate la moarte prin impuscare ca pe CEAUSESCU PENTRU GENOCID SI SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE NU SCAPAM DE ACEST FLAGEL