Politică

Soroș câștigă în Cehia și amenință Grupul de la Vișegrad

La nivel mondial are loc o luptă a ideologiilor, un război în care nu statele sunt principalii actori, ci instituțiile supra statale (FMI, UE, NATO, BRICS, Uniunea Euroasiatică), ONG-urile, companiile multinaționale și trusturile de media.



Acest conflict are diferiți exponenți în funcție de regiune, dar importanți aici sunt vectorii de imagine la nivel mondial și victoriile politice mari. Trump a câștigat în SUA, dar în Franța și Germania au câștigat Merkel și Macron. Grupul de la Vișegrad devine tot mai activ, cu o Polonie puternică și o Ungarie tot mai vocală, dar de cealaltă parte a globului, premierul Canadei, Justin Trudeau își crește și el popularitatea, iar în Marea Britanie este o situație incertă, cu lupte politice și conflicte în interiorul aparatului de securitate.

Lupta între votul popular și protestele de stradă

La mai bine de 18 luni de la alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, aceasta a reușit să-și stabilizeze puterea.  L-a înlocuit pe Rex Tillerson din fruntea Departamentului de Stat, iar în locul său a fost numit șeful CIA, Mike Pompeo. La conducerea agenției de informații externe a SUA a venit Gina Haspel, fostul director adjunct.

Trump nu a putut gestiona politica externă din cauza problemelor interne. Lupta dintre ”deep state” și noua administrație a ținut totul pe loc și a făcut mult show mediatic. ONG-urile și media au fost principalii lui adversari în ochii publicului, dar mecanismele acestui conflict merg mult mai departe. Nu există, de facto, o luptă Trump VS. Soroș, dar există o luptă între ceea ce reprezintă cei doi. Unul a fost ales democratic prin vot popular, iar celălat încearcă prin diverse tertipuri slăbirea și înlăturarea administrației legitime.

Tiparul din Statele Unite poate fi ușor observat în foarte multe state europene.  Zilele trecute, premierul Slovaciei, Robert Fico a demisionat după ample proteste de stradă. Mai exact, peste 50.000 de oameni au ieşit în stradă în Bratislava, iar alte în alte oraşe. Protestele au început după asasinarea jurnalistului de investigații Robert Kuciak şi a logodnicei sale de către mafia italiană.

Tiparul românesc merge de minune și în Slovacia. Protestatarii îl acuză pe premier de corupție, toate temele cotidiene dispar și apare mare pe ecrane – ”lupta împotriva corupției”.

Demisia lui Fico a fost forțată de mediile progresiste din Slovacia. Practic, rețeaua Soroș dă o primă lovitură Grupului de la Vișegrad. Robert Fico fiind un susținător al proiectelor de autonomie ale grupului format din Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia.

Ce se întâmplă în România?

În România, demisia lui Fico nu a fost tratată prea amplu pentru că românii sunt ocupații cu războiul lor. Se reașează lucrurile în media, Tapalagă și Pantazi pleacă de la Hotnews, Ghiță dă interviuri în care atacă pe toată lumea și devoalează o parte din rețeua care ține statul captiv, iar pe piață se anunță crearea unor noi instituții media.

România este un pion important în lupta internațională, este momentan între nucleul dur al statelor occidentale și Grupul de la Vișegrad. Lupta internă are momentan mai mulți vectori de imagine, dar în curând lucrurile intră în linie dreaptă pentru alegerile prezidențiale și atunci se vor despărți apele. La alegerile prezidențiale, românii nu-și aleg doar președintele, aleg si politica de stat pentru următorii 10 ani. Vor să fie în siajul Franței și Germaniei sau aleg parteneriatul cu Statele Unite.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • “La alegerile prezidențiale, românii nu-și aleg doar președintele, aleg si politica de stat pentru următorii 10 ani. Vor să fie în siajul Franței și Germaniei sau aleg parteneriatul cu Statele Unite.”

    Doar o politica de suveranaitate si independenta totala, nu urmaresc romanii!
    Asa ca, tot in Colonie vor trai, cu toate nenorocirile si experimentele ce decurg din acest statut!