Analize și opinii

Situatia ocuparii fortei de munca la nivel global este “alarmanta”. Una dintre cauze, politicile de austeritate – Organizatia Internationala a Muncii

Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a avertizat ca situatia ocuparii fortei de munca la nivel global este “alarmanta” si nu este de asteptat sa se imbunatateasca in viitorul apropiat, relateaza BBC.

Agentia a spus ca masurile de austeritate, in special in economiile avansate, au afectat crearea de noi locuri de munca.

OIM a afirmat ca situatia este de asteptat sa se inrautateasca din cauza incetinirii cresterii economice globale si, pe de alta parte, a majorarii numarului populatiei active.

Somajul crescut a reprezentat o ingrijorare in Statele Unite ale Americii si in alte economii importante si a afectat recuperarea economiei globale.

“Este putin probabil ca economia globala sa creasca intr-un ritm suficient in urmatorii ani pentru a umple deficitul existent de locuri de munca si pentru a oferi locuri de munca pentru mai mult de 80 de milioane de persoane care se asteapta sa intre pe piata muncii in aceasta perioada”, a precizat agentia, in ultimul sau raport.

Raportul OIM vine intr-o perioada in care unele dintre cele mai mari economii ale zonei euro isi reduc cheltuielile guvernamentale ca urmare a crizei datoriilor suverane din regiune.

Agentia a criticat masurile de austeritate luate de economiile din Europa, spunand ca acestea au esuat nu doar in reducerea deficitelor ci au afectat si cresterea economica si, prin urmare, piata locurilor de munca.

Datele publicate saptamana trecuta au aratat ca rata somajului din Spania a atins un nou record, ajungand la 24,4% la sfarsitul lunii martie. De asemenea, somajul in Franta a crescut pentru a 11-a luna consecutiv, in martie 2012.

OIM a avertizat ca, desi a fost o schimbare in directia de politica, piata locurilor de munca ramane modesta pana la finalul anului 2016 si cresterea economica din regiune poate incetini in continuare.

“Concentrarea multor tari din zona euro pe austeritate fiscala adanceste criza locurilor de munca si poate chiar conduce la o alta recesiune in Europa”, a declarat Raymond Torres, unul dintre autorii raportului OIM.

Cu toate acestea, agentia a afirmat ca ratele de ocupare din economiile in dezvoltare si-au revenit mult mai repede si au depasit nivelurile de dinaintea crizei financiare.

O faza problematica

OIM a avertiza ca o noua si o mai dificila faza se dezvolta pe piata muncii la nivel global. Aceasta mentioneaza ca mai mult de 40% dintre cei care isi cauta un job in economiile avansate nu au un loc de munca de mai mult de un an, indicand ca este nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru gasirea unei slujbe.

In acelasi timp, agentia a notat ca somajul in randul tinerilor a crescut atat in tarile dezvoltate cat si in cele in curs de dezvoltare, un trend care va avea implicatii pe termen lung.

“Acest lucru are costuri economice in ceea ce priveste pierderea abilitatilor si motivatia si poate duce la o depreciere a capitalului uman. Acest lucru poate fi insotit si de implicatii sociale, precum cresterea conflictelor sociale, proteste, boala si asa mai departe”, spune OIM in raportul sau.

George Stefan
sursa: economie.hotnews.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • interesant este ca nimeni nu vorbeste de cauza reala a prabusirii pietei fortei de munca si anume automatizarea, care genereaza somajul tehnologic si este una dintre cauzele fundamentale ale prabusirii economice globale.