Politică

“Sibiul lucrului bine făcut”. Cum au ajuns școlile din instituții de propagandă nazistă (anii’40) în proprietatea Bisericii Evanghelice(anii’2000)

iohannisAproape jumătate din școlile sibiene au fost retrocedate. O parte din elevi au fost evacuați, fiind nevoiți să se mute în spații mult mai restrânse. În unele cazuri, din lipsă de săli de clasă, părinții au pus mână de la mână pentru a ridica containere unde să poată învăța copiii. Dar în multe situații, instituțiile de învățământ sunt obligate să plătească către noul proprietar chirii exorbitante. Toți acești bani provin din bugetul public.

O afacere murdară pusă la cale de primarul Klaus Iohannis și Biserica Evanghelică. Ca să-l parafrazăm pe candidatul Iohannis la președinție, “Sibiul lucrului bine făcut”!  Reprezentanții bisericii germane au revendicat mai toate școlile din oraș, iar edilul Sibiului, împreună cu consiliul local, au acceptat retrocedarea “in integrum”, ceea ce a provocat o adevărată criză de spațiu pentru învățământul din acest municipiu. Nu s-a ținut cont că sunt instituții comunitare, că făceau parte din domeniul public.

Cu atât mai trist este faptul că o parte din aceste clădiri școlare care au fost retrocedate, iar elevii au fost evacuați, sunt de-a dreptul părăsite, au început să se degradeze, iar Biserica Evanghelica, noul proprietar, nu a investiti nici un leu pentru întreținerea și renovarea lor.

Renovate pe bani publici, retrocedate Bisericii Evanghelice

În alte situații, imobile tocmai renovate și modernizate din banul public, au fost cedate la cheie reprezentanților bisericii. Cu alte cuvinte, primăria investește din bugetul local pentru modernizarea școlilor, apoi consiliul local votează pentru restituirea lor în natură. O schemă de corupție bine pusă la punct, prin care se căpușează bugetul local al comunității sibiene.
Și nu numai atât: aceste retrocedări s-au făcut ilegal deoarece toate aceste clădiri, care au aparținut de drept, între 1942-1944, Grupului Etnic German, o organizație hitleristă, scoasă în afara legii în 1944, prin decret regal și prin convenții ale aliaților de după cel de-al doilea război mondial, au intrat în proprietatea statului, nu prin abuz, ci legal, prin respectarea acodurilor internaționale. Adică înainte de 6 martie 1948 (cînd au început naționalizările abuzive) , la care fac apel toate legile de restituire adoptate după 1989.

Lista școlilor retrocedate

Acesta este un caz al “României lucrului bine făcut”, în concepția lui Klaus Iohannis( ca să cităm din lozinca acestuia din campania pentru prezidențiale).

Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratul Școlar Sibiu, mai bine de 50 de școli, grădinițe și licee, au fost retrocedate în tot județul, cea mai mare parte în municipiu. Aproape toate către Biserica Evanghelică( reprezentată de consistoriul superior) și Forumul Democrat al Germanilor din România. Este vorba despre școlile gimnaziale numărul 1, nr.2, nr.4, nr.5 – “Regina Maria”, corp 1, nr.6, „Emil Cioran”, nr.8, „Mihai Eminescu”, „Waldorf”, nr.11, corp A, nr.12, corp A, nr.13, „Radu Selegean și grădinița nr.9, nr.18, nr.19, nr.20, nr.21, nr.23, nr.24, nr.25: grădinițele nr.1, nr.5, nr.7, nr.12, nr.14, nr.16, nr.17, nr.28, nr.33, nr.36, nr.31; liceele de Artă, Bruckenthal, Textil, Agricol, Sanitar, Pedagogic, CFR, Colegiul Tehnic „D.P. Barcianu”. In același timp au fost retrocedate, Clubul Sportiv Soimii Sibiului, Palatul Copiilor, dar și clădirea Inspectoratului Școlar.

Ce s-a întîmplat cu aceste sedii de educație? Unele au fost evacuate, cum ar fi Liceul Pedagogic, Liceul Sanitar, Liceul CFR, școala 12,școala 42 ( transformată în club al FDGR), Clubul Șoimii Sibiului, Inspectoratul Școlar. Altele plătesc chirii exagerat de mari cum ar fi Liceul de Artă, Colegiul Tehnic Cibium Sibiu, Colegiul Octavian Goga, Colegiul Bruckenthal, Liceul Agricol, grădinițele nr.4 și 29.

Școli golite de copii și lăsate în paragină

Unele clădiri de școli retrocedate sunt acum goale, unele au fost demolate și se construiesc spații comerciale. De exemplu, Liceul Agricol( retrocedat Bisericii Romano-catolice), situat în centrul orașului, lângă Bazinul Olimpic, a fost evacuat, copiii fiind înghesuiți acum la altă școală. Deținea cantină, internat, restaurant, multe dependințe. A fost modernizat din banii publici ( de la Ministerul Educației și din fonduri ale primăriei), fiind dotat cu instalații de încălzit moderne( centrală, calorifere). Apoi, a fost retrocedat , in integrum, iar elevii, evacuați și trimiși la marginea orașului. Acum, o parte din clădiri sunt pe cale a fi demolate, pentru a lăsa loc altor contrucții.

Aceeași soartă a avut și Liceul CFR. A fost modernizat din bani publici, apoi retrocedat Bisericii Evanghelice. Acum, complexul de clădiri ( școală, internat) din cartierul Lazaret, este părăsit, bălăriile acoperă gardul înalt de peste 2 m, iar lacătele sunt puse pe poarta de la intrare. Dramatic este faptul că acest imobil este total părăsit, iar construcția începe să se degradeze.
Nici Liceul Pedagogic „Andrei Șaguna” nu a fost cruțat. Istoricul Gheorghe Maior, declara despre această instituție de învățământ că este „cea mai veche școală normală din România”. Acum, liceul este părăsit, iar tencuiala a început să cadă de pe ziduri. Primăria nu a ținut cont că această clădire este declarată monument istoric în centrul Sibiului.

A fost retrocedat și sediul Inspectoratului Școlar către Biserica Reformată, după ce Ministerul Educației a investit în renovarea sa peste 1 miliard de lei între 1998-1999. Personalul Inspectoratului a fost înghesuit într-o aripă a clădirii, fără sala de ședință, chiar și fără centrala termică care încălzea întreaga clădire. Menționăm că toate aceste bunuri au reprezentat investiții ale statului!!!
Multe școli sunt puse în situația de a plăti chirii foarte mari către noul proprietar ( Biserica Evanghelică, în special) pentru că Primăria Sibiu nu a mai construit o școală de foarte mulți ani. Acești bani sunt achitați de către administrația locală.

Biserica revendică, Primăria plătește

Ca să înțelegem mai bine situația, putem sublinia faptul că Primăria și Consiliul Local sunt cele cea care au retrocedat ( în mare parte) aceste clădiri pe baza cererilor de revendicare, iar apoi aceeași Primărie plătește chirie către noul proprietar pentru ca imobilele să-și păstreze destinația pe o perioadpă de cel puțin 10 ani ( așa spun legile de retrocedare). Deci, este vorba de fapt, de un gheșeft al edilului Klaus Iohannis, pus la cale, împreună cu colegii săi germani de la Biserica Evanghelică. Școlile sunt retrocedate, ajung în proprietatea Bisericii Evaghelice( în mare parte), apoi, primăria din fonduri publice, plătește în contul acest cult sume mari de bani( care depășește 250 000 de euro pe an). O modalitate eficientă de căpușare a bugetului Primăriei Sibiu.
Cea mai mare chirie trebuie să o plătească Liceul de Artă, de peste 17 000 de lei. Consilierii locali, în majoritate aparținînd Forumului Democrat al Germanilor din România( în mare parte evangheliști), au votat încă din primăvară o decizie prin care Primăria se obligă să plătească o chirie pentru ca Liceul de Artă să-și continue activitatea în aceeași clădire.

Inițial, au vrut să evacueze liceul, propunâdu-le elevilor să se mute la o altă școală, total improprie pentru specificul acestui liceu. Școala a fost dotată în ultimii ani cu clase speciale( săli de dans, de muzică, de creație) pentru tinerii artiști, fiind vorba de sume mari de bani alocate de la bugetul local și de la Ministerul Educației. Dar în 2012, liceul a fost retrocedat către Biserica Evanghelică. Elevii, profesorii și părinții au protestat în stradă și au reușit să oprească evacuarea. Dar acum, Primăria Sibiu este nevoită să plătească lunar, aproape 4000 de euro pentru Biserica Evanghelică. Mai mult, consilierii locali ai FDGR au votat și pentru plata retroactivă din anul 2012, de când a fost restituit liceul. Acest lucru ar însemna că Primăria trebuie să plătească peste 15 000 de euro cultului evenghelic. Este vorba despre banul public, al comunității locale. Această este Sibiul “lucrului bine făcut”?
Alte chirii plătite de școli din banul public către cultele religioase germane: Colegiul Tehnic Cibinium Sibiu – 16.326 lei, Colegiul Bruckenthal-6.859 lei, Colegiul Agricol-345, 23 lei, Școala nr.10-4.197 lei, Grădinița nr.20-4175 lei.

În același timp, Inspectoratul Școlar plătește chirie, pentru un mic corp de clădire, acolo unde a fost lăsat de noul proprietar ( Biserica Reformată), să-și desfășoare activitatea, peste 4000 de euro. De asemenea, Palatul Copiilor achită Bisericii Evenghelice suma de 3000 de lei, lunar. Toate, instituții publice, aflate în domeniul public. Adică o mare bătaie la joc la adresa patrimoniului național. O afacere instrumentată tocmai de cel care a fost ales să reprezinte interesele comunității, nu doar cele ale clienților săi politici și religioși din cadrul FDGR și a Bisericii Evenghelice.

Abuz în serviciu

Pentru a ilustra ilegalitățile înfăptuite de Primărie și Consiliul Local Sibiu ( în speță abuz în serviciu în cazul lui Klaus Iohannis) în privința retrocedărilor unităților de învățământ din Sibiu, să facem apel la istorie, la arhive. Biserica Evanghelică a revendicat jumătare din clădirile școlilor din Sibiu, susținând că i-au aparținut de drept înainte de 1948, iar statul comunist, prin abuz, le-a naționalizat. În majoritatea cazurilor a invocat ordonanța nr.94/2000 privind retrocedările către cultele religioase din România.
Primăria Sibiu și consiliul local, dar și Comisia națională de restituire a proprietăților, au adus prejudicii foarte mari patrimonului public prin aprobarea acestor restituiri în natură către Biserica Evanghelică. De ce? Aceste clădiri nu au mai fost în proprietatea bisericii evanghelice după ce au fost confiscate în 1944 , nu prin abuz ( așa cum s-a întîmplat după 1948), ci potrivit tratatelor internaționale semnate după cel de-al doilea război mondial.

Apel la istorie

Despre ce este vorba? În anul 1942 Biserica Evenghelică a semnat o Convenție Generală pentru reglementarea raporturilor Bisericii Regnicolare Evanghelice de confesiune augsburgice cu Grupul Etnic German. Ce a însemnat acest lucru? Grupul Etnic German, organizație hitleristă, formată din majoritatea etnicilor germani din România, care s-a pus la dispoziția regimului nazist, a preluat toate bunurile bisericii evanghelice. La acea vreme mai toate școlile din Sibiu se aflau în proprietatea consistoriului bisericii evanghelice.

Pentru a asigura elevilor de naționalitate germană din România, educația, pregătirea și formarea în spiritul regimului celui de-al 3 Reich, Grupul Etnic German a preluat administrarea școlilor, iar clădirile acestora au fost trecute în proprietatea sa. “Biserica Evenghelică din România se încadrează fără vreo rezervă în noua ordine de viață a poporului german în special a Grupului Etnic German din România”, se spune în Convenția semnată de Grupul Etnic German și Biserica Evanghelică.

Apoi, se precizează că “Biserica Evanghelică Regnicolară din România predă toate instituțiile germane școlare și de educație susținute și conduse de ea , cu efect imediat, Grupului Etnic German pentru înființarea unei școli naționale. Ea predă cu efect imediat conducerea pedagogică, disciplinară și administrativă a tuturor instituțiilor germane școlare și de educație . Biserica Regnicolară Evanghelică predă totodată toată averea mobilă și imobilă care formează proprietatea ei și a servit scopurilor școlare și de educație”, se mai arată în convenție.

Acest document, emis de cele două instituții ale comunității germane, este legitimat de statul român printr-un decret lege întocmit de Guvernul condus de Ion Antonescu, care a apărut în Monitorul Oficial nr.188 din 14 august 1942: “Noi, profesor Ion Petrovici, ministru secretar de stat la Departamentul Culturii Naționale și al Cultelor, având în vedere adresa K 1.345 din 3 iunie 1942 a Consistoriului regnicolar evenghelic din România, prin care se aduce la cunoștința Ministerului Culturii Naționale și ale Culterlor, marele congres general al bisericii evanghelice, în ședința din 2 iunie 1942, care a predat prin decizia nr. K 1.321 din 1942, tot învățământul școlar ( primar, secundar și normal), Grupului Etnic German din România”.

Ca urmare, toate școlile aflate în proprietatea Bisericii Evenghelice au fost predate organizației hitleriste, care răspundea, în perioada 1940-1944, direct comenzilor venite de la Berlin, nicidecum Guvernului de la București.

Naționalizate legal de statul român

În urma întoarcerii armelor împotriva Germaniei hitleriste la 23 august 1944 și a trecerii de partea aliaților( URSS, SUA, Marea Britanie), noul Guvern român emite decretul regal nr.484, publicat în Monitorul Oficial nr.233 din 8 octombrie 1944, prin care Grupul Etnic German este dizolvat, iar toate bunurile sale sunt confiscate.

Aceste prevederi devin parte a Convenției aliate de armistițiu din 12 septembrie 1944, în urma căruia, potrivit art.15, “Guvernul român se obligă să dizolve imediat organizațiile pro-hitleriste de tip fascist aflate pe teritoriul României, atât cele politice, militare sau paramilitare, cât și alte organizații care duc propagandă ostilă Națiunilor Unite, nepermițând în viitor existența unor organizații de acest fel”.

Ce s-a întâmplat însă în zilele noastre? FDGR s-a autointutulat continuator al Grupului Etnic German, potrivit unei decizii judecătorești,( citește: http://ancheteonline.ro/2014/09/retrocedarile-la-sibiu-un-subiect-de-interes-international-cum-s-a-facut-klaus-iohannis-frate-cu-hitler-ca-sa-puna-laba-pe-monumentele-istorice-ale-orasului/), iar toate bunurile bisericii evenghelice,( în special școli) care au fost donate Grupului Etnic German, în 1942, i-au fost retrocedate, prin decizii luate ( mai ales) de Primarul Sibiului, Klaus Iohannis și Consiului Local ( dominat de FDGR).

În mai multe documete emise după 1944 se explică de ce statului român a naționalizat clădirile școlilor din Sibiu ( și nu numai), unde copii erau educați în spirit fascit de către Grupul Etnic German. Într-un referat întocmit de Direcțiunea Judiciară din cadrul Guvernului Sănătescu ( 1944-1945), se arată că „întrucât Biserica regnicolară Evanghelică, în urma convențiunii din 11 august 1942 este învinuită că s-a încadrat programului politic și ideologic național-socialist desfășurat de Grupul Etnic German din România, chestiunea care se pune este să i se aplice dispozițiunile art. 15 din Convenția de Armistițiu dintre Guvernul României și guvernele aliate”.

De asemenea, într-o adresă a Ministerului Culturii și al Cultelor cu nr.4169/1945, se arată că „Biserica Evanghelică și-a alterat spiritul religios prin influența curentelor hitleriste cari s-au impus prin silnicie în anul 1940, încurajate și sprijinite de regimul Antonescu. Ele au impus demisiunea episcopului Glondys și alegerea episcopului Staedel și alegerea unui consistoriu cu majoritatea hitleristă. La rândul lor, episcopul Staedel și consistoriul au încheiat cu Grupul Etnic German, organizație politică hitleristă, cu caracter totalitar, cunoscuta convențiune prin care s-au cedat Grupului Etnic German toate școlile germane, transformându-le din școli confesionale, suspuse tutelei bisericii evenghelice în școli naționale, supuse înrâuririi politice a Grupului Etnic German”.

Ca urmare, nu se poate vorbi, nicidecum de o naționalizare abuzivă a sediilor școlilor din Sibiu în anul 1948, care ar fi dat dreptul de retrocedare către Biserica Evanghelică, ci de o confiscare a bunurilor care au aparținut acestui cult, în urma colaborării cu regimul nazist. Un act de dreptate consacrat potrivit tratatelor internaționale, semnate după al doilea război mondial.
Iar noi ce facem acum? Restabilim statutul juridic existent în perioada 10940-1944, printr-un prejudiciu imens adus statului român. Totul s-a întâmplat în administrația Iohannis, fost președinte al FDGR, organizație care s-a declarat succesoare a Grupului Etnic German.

Document retrocedare scoli Sibiu

Documente retrocedari scoli

Sursa: Anchete online

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Acest traficant de copii si distrugator de scoli ar vrea acum sa transforme cocota lui parfumata intr-o ….institutie,a primei”doamne” cica…)))) Guzgan mizerabil fara bun simt,la naiba,haplea…Sunt coplesit de indignare,de repulsie,de greata…