Politică

Serbia întoarce armele: Premierul Vucici a anunțat că statul NU mai vinde compania națională de telecomunicații

aleksandar_vucicOfertele americanilor și austriecilor au fost respinse

Guvernul Serbiei a decis să nu vândă compania Serbia Telekom, a anunțat premierul Alexandar Vucici într-o conferință de presă extraordinară ținută vineri.

“(Comapania -n.r.) Telekom rămâne în mâinile Guvernului. Deși am primit o ofertă bun, am realizat că nu e suficient de bună pentru a continua privatizarea companiei”, a explicat Vucici în cadrul conferinței de presă.

Șeful executivului de la Belgrad a mai spus că pe adresa Guvernului au sosit șase oferte de privatizare, între care Telekom Austria a oferit 1,1 miliarde de euro pentru 51% din acțiuni. Vucici a mai declarat că decizia a fost luată aproape în unanimitate în Guvern.

Guvernul Serbiei a scos la vânzare 58% din acțiunile companiei naționale de telecomunicații și a primit șase oferte. Premierul a mai spus că cea mai bună ofertă a venit din partea “americanilor. Dacă ar fi oferit cu 100, 200 de milioane mai mult, nu mai era nicio dilemă”.

Statul sârb controlează 58,11 % din acțiunile Telekom, în timp ce compania deține 20%. Aproape 15% din acțiuni se află în mâinile unor persoane private, în timp ce 6,94% sunt deținute de un fond al angajaților.

În România, statul a vândut 35% din acțiunile companiei pentru 675 de milioane de dolari, în 1998, către compania grecească OTE. În 2003, grecii au mai plătit 273 de milioane de dolari, devenind acționar majoritar.

Din 2009, compania OTE și deci și Romtelecom au fost cumpărate de Deutche Telekom, companie la care statul german controlează 32% din acțiuni.

Din 2014, Romtelecom și-a schimbat denumirea în Telekom România.

Autor: Andrei Nicolae

Sursa: Active News