Politică

Șerban Cionoff: ”Procurorul talpă-iute a dat răspunul așteptat!”

Circulă pe toate canalele de știri și sunt intens comentate imaginile care surprind secvențe din cursa contra-cronometru care,ieri, l-a avut ca protagonist pe Cătălin Zăvoianu, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Caracal. De unde i s-a și lipit, mai ceva ca marca de scrisoare, numele de cod: ,,Procurorul talpă-iute’’.


Nu vă grăbiți să credeți că a fost relansată Competiția Națională ,,Daciada’’ sau că șeful parchetului din urbea mea natală se antrenează pentru a participa la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice! Pur și simplu așa a găsit dumnealui de cuviință să răspundă întrebărilor ziariștilor care l-au așteptat preț de cinci ceasuri încheiate, adică atât cât a durat audierea sa la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Oameni de bună credință fiind,îmi veți putea atrage atenția că,de fapt,  domnul procuror nu a fugit de întrebările reporterilor, ci  că, mai degrabă, a refuzat să devină vedetă media după ce a procedat așa cum a procedat în noaptea de coșmar prin care a trecut Alexandra Măceșanu, copila răpită de bestia aceea de Gheorghe Dincă. Adică nu frica de întrebările gazetarilor a fost mobilul cursei la care i-a alergat călifarul procurorilor caracaleni pe ziariști, ci numai și numai modestia și discreția care îl caracterizează. De asta s-a și rugat el,preț de 40 de minute, să nu fie scos din clădirea în care s-au derulat discuțiile cu membrii SIIJ și  tot de asta a răspuns celor care își făceau meseria că ,,nu dau explicații!’’ Inclusiv explicații la întrebarea:,,de ce fugiți?’’

Rețineți expresia ,,nu dau explicații’’.Expresie pe care vă rog să o puneți în relație cu maratonul al cărui singur concurent a fost Cătălin Zăvoianu. Maraton pe care, mai departe,îl putem citi în cheia comunicării non-verbale. Acest tip distinct de comunicare prin care, intenționat sau neintenționat, oamenii transmit mesaje fără a folosi limbajul sau derivatele sale.Așa încât corpul celui respectivului, mișcările sau delimitarea teritoriului unde această persoană se află, reprezintă principalele suporturi  de comunicare a unui mesaj, a unei atitudini.

Pentru aceste motive, înclin să cred că prin această manieră non verbală de a discuta cu ziariștii și cu noi, publicul, procurorul Cătălin Zăvoianu a dat un argument foarte clar și foarte convingător pentru răspunsul la cele trei chestiuni esențiale de care depinde însăși reforma justiției din scumpa noastră patrie.

Aceste trei chestiuni sunt următoarele: 1) Nevoia urgentă a adoptării Legii răspunderii magistraților și a procurorilor; 2)Nevoia, și ea urgentă, a revederii statutului procurorilor, mai precis scoaterea lor din corpul magistraților, acolo unde i-a vârât cu anasâna Monica Macovei, în exercițiul funestului său mandat ministerial; și 3) Respingerea categorică  și temeinic argumentată a oricăror tentative de blocare a activității Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și, cu atât mai mult, de desființare a acesteia, indiferent dacă asemenea demersuri vin din țara noastră  sau de peste hotare.

În acești temeni poate fi descifrat mesajul non verbal pe care l-a transmis  Cătălin Zăvoianu, procurorul-șef al Parchetului din Caracal! Că a făcut-o, cu sau fără să vrea, asta chiar nu mai are absolut nici-o importanță.

Autor: Șerban Cionoff

Sursa: Jurnalul Național