Politică

Șerban Cionoff: ”Președintele mediază… moțiunea de cenzură!”

În iureșul comentariilor generate de surpriza scorurilor pe care partidele le-au obținut ( sau le-au pierdut!) la europarlamentarele de duminică  precum și a triumfalului succes al referendumului, mă tem că riscă să fie trecută cu vederea o foarte importantă declarație pe care a făcut-o acum câteva ore președintele României, Klaus Iohannis. Motiv pentru care consider că este absolut necesar să atrag luare atenția cu toate seriozitatea asupra ei, cu atât mai mult cu cât la sfârșitul săptămânii țara noastră îl va avea ca oaspete pe Sanctitatea Sa, Papa Francisc, iar atenția publică va fi concentrată asupra acestui eveniment cu adevărat istoric.



Mă refer la această declarație pe care a făcut-o, astăzi, la orale 17 fix trecute, cel investit prin Constituția României, la articolul 80 (2), să exercite funcția de mediere între puterile statului,precum și între stat și societatea:,,O moțiune de cenzură a opoziției este oportună și cred că opoziția scrie ultimele fraze la moțiunea de cenzură, cel puțin eu așa  aș face asta’’. Zicere rostită, vă rog să rețineți, în contextul unei discuții despre căile și mijloacele optime pentru punerea în practică a ceea ce a decis poporul la referendum. Motiv pentru care domnul președinte al României va convoca partidele politice la Cotroceni în vederea unor consultări.

Nu trebuie să ai înalte cunoștințe de drept constituțional pentru a îți pune întrebarea: oare, mesajul transmis opoziției, de a scrie sau de a urgenta scrierea moțiunii de cenzură împotriva guvernului în exercițiu, ține tot de rolul Președintelui de a exercita funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate? Și atunci, ca simplu cetățean al scumpei noastre patrii, am nu numai dreptul dar și datoria să mă întreb cum se explică ușurința cu care PSD, ALDE, dar și entități reprezentative și responsabile ale societății civile au trecut peste această flagrantă încălcare a prevederilor Legii Fundamentale a Țării?

Întrebare care sper să nu deranjeze prea tare, ba chiar îmi permit să cred că ar putea să fie pusă, cu subiect și predicat, de către cei care vor face parte din delegațiile partidelor coaliției guvernamentale care se vor întâlni săptămâna viitoare cu (încă) președintele României.

Dar, pentru a nu fi acuzat că nu văd decât partea rea a lucrurilor, mă grăbesc să adaug că, tot azi, și în același context, domnul președinte al tuturor românilor a făcut și dovada că, atunci când vrea, poate să își exercite cu brio funcția de mediere. Mă refer la îndemnul adresat importantelor partide ale opoziției – PNL, PRORomânia  și USR- de a pune capăt polemicii în care s-au angajat imediat după aflarea rezultatelor alegerilor pentru Parlamentului European, ca și la încrederea nestrămutată pe care domnia sa nu a ezitat să o facă publică în legătură cu faptul că aceste asperități vor dispare pe parcurs.

Să mai spună, așadar, cineva că atunci când vrea, domnul nostru președinte are rețineri spre a-și exercita funcția de mediere. Depinde, însă, de când vrea și, mai ales, pentru cine, adică în folosul cui, vrea să o facă!Mențiune deosebit de importantă, mai ales dacă ținem seama de apăsata subliniere pe care a făcut-o tot domnul președinte cum că trebuie musai să ne punem neîntârziat osul la treabă pentru a pune în practică ceea ce a decis poporul la referendum. Desigur, se poate  obiecta că europarlamentarele nu sunt și alegeri parlamentare. Ei și?…

Și uite așa, uite că, pas cu pas, ne vom convinge încă o dată că dacă domnul președinte vrea, se și poate!

Autor: Șerban Cionoff

Sursa: Jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Chiar asa, domnule presedinte: CARE A FOST VOINTA REALA A POPORULUI CHEMAT LA URNE IN NECUNOSTINTA DE CAUZA?