Politică

Semnalul valului doi al crizei?

PANICĂ ÎN SUA. Bursa de la New York s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel de la începutul lui 2009 până acum

Ceea ce părea doar o zi proastă la bursă s-a transformat, pe neaşteptate, în cea mai gravă criză de la sfârşitul anului 2008 încoace. Investitorii au vândut masiv acţiuni, în mijlocul neliniştii generale că nici SUA, nici Europa nu vor reuşi să rezolve problemele economice care se agravează pe zi ce trece. Bursa de la New York a scăzut puternic joi, principalii indici înregistrând pierderi de până la 5%.

Cu totul, acţiunile cu scăzut cu 11% în ultimele două săptămâni, scrie New York Times , care consideră că, joi, scânteia a fost o încercare eşuată a Băncii Centrale Europene de a-i asigura pe investitori că totul va fi bine, care a reuşit însă să-I sperie de moarte. Banca a intervenit pentru a transmite un mesaj de siguranţă şi a cumpărat obligaţiuni emise de unele ţări mai mici, dar nu pe cele emise de Italia şi Spania, ceea ce a fost perceput drept un semnal că măsurile de salvare a economiei luate de Europa ar putea fi copleşite de presiunea uriaşă a datoriilor acestor două ţări, scrie New York Times.

Potrivit sursei citate, investotorii au fost descurajaţi şi de o remarcă nevinovată făcută de preşedinte Comisie Europene Jose Manuel Barroso. Acesta a folosit într-o declaraţie cuvântul “criză”. “Pieţele trebuie să rămână convinsecă facem paşii necesari pentru a rezolva criza”, a declarat Barroso.

Capacitatea guvernului american de a opri prăbuşirea pieţelor, sever limitată

Pe fondul creşterii economice fragile din SUA şi a şomajului ridicat, valul vânzării de acţiuni a pornit din SUA şi a continuat pe parcursul zilei în America. Analiştii apreciază că piaţa ar putea cădea în continuare, pe măsură ce investitorii analizează perspectivele sumbre de evoluţie a economiei. Atenţia este îndreptată asupra cifrelor alarmante ale şomajului pe luna iulie din SUA ce urmează să fie date publicităţii în cursul zilei de azi. Iar pe piaţă există voci care se întreabă dacă Rezerva Federeală Americană a făcut tot posibilul să repare economia şi dacă va putea să ia toate măsurile pentru a stimula creşterea economică.

Publicaţia Business Insider scrie că există o diferenţă între alte cutremure bursiere, precum cele din 2000-2002 şi 2007-2009, şi cel înregistrat acum. Rezerva federală americană şi-a tras deja majoritatea gloanţelor (ratele dobânzilor sunt deja la 0), deficitul bugetar este scăpat de sub control, ceea ce înseamnă că, de această dată, capacitatea guvernului de a face ceva pentru a opri prăbuşirea pieţei este sever limitată.

Ce s-a întâmplat joi

Bursa de la New York a scăzut puternic joi, principalii indici înregistrând pierderi de până la 5%, după cea mai slabă şedinţă de la începutul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibilă nouă rundă de recesiune în SUA şi extinderea crizei datoriilor de stat în Italia şi Spania. Analiştii anticipează noi pierderi, deşi Wall Streeet a înregistrat corecţii în nouă din ultimele 10 sesiuni consecutive. Randamentele de pe piaţa secundară a titlurilor de trezorerie ale SUA cu maturitatea la doi ani au coborât la un minim record, investitorii căutând să se refugieze de problemele economice şi financiare de pe ambele părţi ale Atlanticului.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 4,31%, iar Standard & Poor’s (S&P) a pierdut 4,78%, în timp ce piaţa Nasdaq s-a retras cu 5,08%. “Investitorii aruncă prosopul pentru că nu pot găsi linişte pe niciun front”, comentează un analist american. Indicele S&P 500 a scăzut cu peste 10% de la maximul anului 2011, atins pe 29 aprilie. Rulajul a fost aproape dublu faţă de media zilnică de la începutul anului, marcând cea mai intensă şedinţă busieră de la New York din ultimele 12 luni.

Numărul acţiunilor care au închis în scădere l-a depăşit de 19 ori pe cel al titlurilor care s-au apreciat. Pierderile au fost generalizate, iar mai multe acţiuni de referinţă au atins noi minime ale ultimului an. Bank of America a căzut cu 7,4%, iar Citigroup a pierdut 6,6%. Hewlett-Packard a coborât cu 5,1%. Scăderile din industria energetică şi a materiilor prime au fost mai accentuate decât în celelalte sectoare, în timp ce preţul petrolului de referinţă pentru piaţa SUA a scăzut cu 5,3 dolari, la 86,63 dolari pe baril. Banca Centrală Europeană (BCE) a indicat joi că va relua programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale pentru a încerca să amelioreze criza datoriilor de stat din zona euro.

În Japonia, guvernul şi banca centrală au derulat, în aceeaşi zi, o intervenţie puternică pentru a tempera aprecierea yenului faţă de valutele de pe principalele pieţe de export. În Elveţia, banca centrală a redus miercuri dobânda de politică monetară pentru a stopa aprecierea francului şi a proteja exportatorii. Guvernul SUA va prezenta vineri raportul privind numărul angajaţilor din economie, un indicator urmărit îndeaproape de investitori.

Bursele, sub presiune de “ceva vreme”

Potrivit BBC, bursele au scăzut peste tot în lume. În Japonia şi Coreea de Sud principalii indici au scăzut cu 3,7%, în Australia cu 4%, iar în Hong Kong cu 4,6%. În Europa, principalii indici au scăzut cu peste 3%. “Frica este cuvântul de ordine”, a declarat pentru BBC David Cohen, de la Action Economics: “Oamenii erau de un optimism moderat că ne vom reveni în a doua jumătate a anului. Dar având în vedere că semnele de revenire întârzie să se vadă în SUA şi posibilele repercusiuni ale acestui fapt pentru economia globală, bursele au fost sub presiune de ceva vreme”.


Vlad Popescu

sursa: gandul.info