Politică

Secretul cozii de topor

iohannisGuvern de uniune națională, cum propune Klaus Iohannis prin consilierul său politic, nu se poate face oricum. Și, cu atât mai mult, nu oricum poate fi reinstalat Dacian Cioloș în funcția de premier. Sau un alt așa-zis tehnocrat, agreat de președinte. Pentru a se întâmpla, după alegeri, un asemenea proces politic, cu un asemenea rezultat, este nevoie de cozi de topor. Care este secretul cozilor de topor?

A face o prognoză despre rezultatul alegerilor parlamentare nu presupune vreun efort deosebit. Două rezultate, care sunt și rezultate cheie, se întrevăd încă de pe acum. Primul este că niciun partid nu va obține peste 50% din locurile viitorului Parlament. Prin urmare, niciun partid nu va dispune de majoritatea necesară pentru a desemna un premier peste capul președintelui. Al doilea rezultat, la fel de adevărat, este că, pe primul loc, la o distanță apreciabilă între cele două mari partide, se va plasa PSD. Cum s-a ajuns în această situație catastrofală pentru liberal este o cu totul și cu totul altă discuție. Care ar trebui și ea declanșată. În raport cu acest clasament, domnul Klaus Iohannis se va consulta cu partidele și va avea la dispoziție una din două variante: să respecte clasamentul și să lase PSD să propună un candidat de premier pe care președintele să îl desemneze sub acest statut, insarcinadu-l cu crearea unei majorități; să forțeze, fără a încălca Constituția, urmând exemplul lui Traian Băsescu, și să propună el însuși, în calitate de președinte, un candidat. În persoana lui Dacian Cioloș sau a unui Cioloș 2.

Această a doua opțiune are, la rândul ei, două variante: să încerce să forțeze un guvern liberal, dar cu un premier așa-zis tehnocrat, făcând presiuni asupra UDMR și a altor minorități decât cea maghiară și încercând să racoleze parlamentari “la bucata”, pentru a obține numărul de voturi necesare în Parlament; sau să propună un guvern de uniune națională cu oricine la vârf desemnat de el, de preferință tot un așa-zis tehnocrat, guvern susținut de PNL și de PSD și construit pe principiul algoritmului politic. Dincolo de aceste soluții, nu mai există nimic. Prin urmare, toate scenariile care se fac, în mod inevitabil, vor porni de la una dintre formulele de mai sus. Formula preferata de președinte, din câte ne transmite consilierul său politic, este cea de uniune națională. Cu un tehnocrat la vârf. Eventul chiar cu Dacian Cioloș. Ce șanse există pentru ca președintele să aibă succes în demersul său?

La sfârșitul acestui an, numele de Dacian Cioloș va fi de rău augur. Pe drept sau pe nedrept, acest personaj va fi demonizat. Din simplul motiv că guvernul condus de el a fost contraperformant. Fie pentru că și-a propus mult mai mult decât putea face un guvern de avarie, instalat pe termen limitat, fie pur și simplu pentru că a fost alcătuit dintr-o echipă slabă. Schimbată de altfel, din acest motiv, de mai multe ori. Nici nu va avea importanță, la sfârșitul acestui an, dacă Cioloș este sau nu un “baiat bun”. Esențială va fi percepția. Iar percepția cetățenilor în privința sa, a majorități covârșitoare a cetățenilor, este, de pe acum, negativă. Iar singură direcție în care lucrurile se pot schimba este negativă. Dacă PNL se va lega la cap cu Ciolos, încercând cu acesta, și în viitor, un parteneriat politic, va face o prostie uriașă. Care va încununa celelalte prostii. Același lucru se poate spune și despre președintele Kalus Iohannis.

În condițiile în care PSD va câștiga alegerile parlamentare, dar fără a atinge 50%, iar Iohannis va încerca să instaureze un guvern de uniune națională, indiferent cu cine la vârf, dar nu de la PSD, atunci va avea, obligatoriu, nevoie de cozi de topor în partidul domnului Dragnea. De o masă critică de trădători. De o masă critică de persoane dispuse fie să cedeze șantajului cu dosare penale – ceea ce ar fi îngrozitor, pentru ca l-ar plasa pe Klaus Iohannis în tabăra anti-justițiarilor, a celor care fac poliție politică -, fie dispuși să se vândă în schimbul unor avantaje. Iar avantajele nu pot reprezenta altceva decât funcții consistente în viitoarea administrație centrală și locală. De aici și semnificația anunțului făcut de Liviu Dragnea, în sensul că, dacă se întâmpla așa ceva, respectiv dacă se întâmplă că, în PSD, sa existe o asemenea masă critică de trădători, el este gata să renunțe la șefia partidului. În cei 26 de ani, am asistat la multe nenorociri petrecute în politica românească. Așa că, în principiu, mă aștept la orice. Totuși, nu și la așa ceva. Ca atare, sunt gata să pariez că președintele Klaus Iohannis, dacă va încerca, nu va reuși să instaureze un guvern de uniune națională cu o marionetă la vârf.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Ziua News

Desen: Ovidiu Ambrozie Bortă BOA