Politică

Secretar de stat: Liberalizarea pietei de energie va fi moarte pentru carbune, trebuie sa facem un mix de resurse

380x250_secretar-de-stat-liberalizarea-pietei-de-energie-va-fi-moarte-pentru-carbune-trebuie-sa-facem-un-mix-de-resurseLiberalizarea pietei de energie va insemna moarte pentru sectorul carbunelui, prin urmare productia de energie trebuie reorganizata intr-un mix de resurse, a declarat marti Maricel Popa, secretar de stat in Ministerul Economiei, intr-o conferinta de profil.

Acesta a sustinut ca Departamentul pentru Energie va elabora, pana in martie, un plan de reorganizare a sectorului de productie a energiei.”Nu am renuntat la reorganizarea productiei de energie intr-un mix de resurse. Ce e acum la noi (producatorii de energie utilizeaza o singura resursa fiecare – n.r.) nu mai este la nimeni. Toti, si Franta, si Germania, au un mix energetic”, a precizat Popa.

Intrebat cum se va realiza acest lucru, in conditiile in care exista planuri de listare la bursa a actualilor producatori de energie, Popa a spus ca aceste doua masuri nu se exclud una pe alta.”Vor sta la masa toti actionarii sa vedem cum vom putea face acest lucru. Toti producatorii de energie vor sta la masa si vor discuta”, a raspuns oficialul.

Potrivit acestuia, existenta unui mix energetic va permite dezvoltarea sectorului carbunelui, in conditiile in care aceasta resursa va avea cel mai mult de suferit in urma liberalizarii pietei.”Liberalizarea va fi moartea pentru unii, ceea ce nu este normal. Trebuie sustinute toate resursele. Avem o resursa indigena, carbunele, pe care trebuie sa o dezvoltam”, a completat Popa.

Acesta a adaugat ca planul de sustinere a carbunelui trebuie corelat cu modernizarea termocentralelor care utilizeaza aceste resurse pentru producerea de energie

Traderii de energie se asteapta la castiguri de pe urma liberalizarii pietei romanesti

Investitia companiei Mercuria Energy Trading SA, una dintre cele mai mari companii integrate de energie si comert cu marfuri la nivel mondial, in Amromco arata ca traderii se asteapta la castiguri de pe urma pozitiei de exportator de gaze naturale a Romaniei la care se adauga asteptata liberalizare a pietei romanesti a energiei, transmite Bloomberg.

Investitia in valoare de 50 de milioane de dolari facuta de Mercuria in Amromco, cea mai mare companie independenta producatoare de gaze naturale din Romania, plaseaza Mercuria pe o piata unde preturile la gaze naturale sunt in crestere iar Guvernul trebuie sa reduca controalele pentru a indeplini cererile Uniunii Europene vizand liberalizarea pietei. Mercuria urmeaza exemplul dat de Vitol SA, una dintre cele mai mari firme de comert din lume, care anul acesta a anuntat ca va intra in afacerile cu energie pe piata romaneasca.

“Exista oportunitati semnificative in aceste piete energetice din Europa de Est care trec printr-o faza de liberalizare’, a declarat Matthew Gray, analist la Jefferies LLC. Potrivit acestuia, Mercuria va fi bine pozitionata daca Romania va deveni un exportator de gaze naturale. ‘Este un caz tipic de avantaj al primului venit”, considera Matthew Gray.

Incepand cu data de 1 iulie 2013, pretul final al gazelor naturale in Romania a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei industriali. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/, urmatorul pas din calendarul de liberalizare pentru populatie este 1 octombrie 2013, cand pretul gazelor va fi majorat cu cel mult 2% pentru consumatorii industriali, in timp ce pentru cei casnici tariful va creste cu maximum 1%.

Exxon Mobil Corp. si OMV Petrom SA au anuntat ca vor investi mai multe miliarde de dolari in blocul Neptun din Marea Neagra. Sonda Domino 1, sapata de cele doua companii anul trecut, a indicat rezerve potentiale de gaze naturale intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi. Consumul de gaze al Romaniei este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel ca zacamintele de acolo ar putea acoperi necesarul tarii timp de sase ani. Premierul Victor Ponta a apreciat ca aceasta descoperire este atat de mare incat este posibil sa asigure independenta energetica a Romaniei din 2018 si de asemenea sa permita Romaniei sa exporte gaze naturale in regiune.

De asemenea, potrivit companiei de transport de gaze naturale Transgaz, Romania va putea exporta gaze prin conducta Arad-Szeged incepand cu luna decembrie a acestui an si va atinge capacitatea maxima de export in 2016. Compania Amromco a inceput deja exporturile ‘virtuale’ prin contracte de tip swapp cu cumparatorii din Ungaria, a declarat saptamana trecuta vicepresedintele Amromco, Rob Kendall. In prezent, Amromco este responsabil pentru 3% din productia de gaze naturale a Romaniei insa acest indicator ar urma sa creasca pana la 5% pe masura ce vor intra in functie noi proiecte.

Romania isi asigura, in medie, 75% din consumul de gaze din productie interna, iar restul de 25% reprezinta importuri din Rusia. Insa, populatia si termocentralele utilizeaza gaze de import doar in proportie de aproximativ 5%.

Incepand cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati preturi reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmand sa negocieze pretul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea initial dereglementarea totala a pietei pana la 31 decembrie 2014, insa, la ultimele negocieri cu FMI, autoritatile romane au obtinut o derogare de un an, pana la 31 decembrie 2015.

Sursa: Finantiștii.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Deci “liberalizare” = “privatizare” = un nesfârşit şi nemaiîntalnit şir de ţepe,tunuri,jafuri…