Politică

UPDATE: Scrisoare deschisă domnului Prefect de Argeș, Cristian Soare: ACUZ!

simona-niculescu1Domnule Prefect, numele meu este Simona Niculescu, sunt autoarea inițiativei legislative cetățenești cunoscută la nivel național sub numele “Manifestul de la Băiculești”, prima de acest gen după 23 de ani de democrație.

Am constatat citind presa că ați avut recent o inițiativă pentru a permite recuperarea amenzilor sub formă de muncă în folosul comunității, inițiativă ce o salut pe această cale.

Cu respect atrag atenția dumneavoastră că modalitatea propusă de dumneavoastră presupune o condamnare în instanță, care ar putea fi evitată dacă fiecare consiliu local ar legifera acest aspect prin hotărâre.

Bănuiesc că nu vă este necunoscut faptul că mai multe consilii au înțeles posibilitatea de a transforma direct prin hotărâre a consiliului local aceste amenzi în ore de muncă în folosul comunității, cum ar fi Suceava :

http://www.ziare.com/stiri/amenda/suceava-amenzile-neachitate-ar-putea-fi-transformate-in-munca-in-folosul-comunitatii-1214319

sau Petroșani, care aplică deja principiul pe baza hotărârii consiliului local :

http://www.ziare.com/stiri/amenzi-circulatie/petrosani-amenzile-platite-prin-munca-in-folosul-comunitatii-1154006

NU AVEȚI NEVOIE să îngreunați administrația prin introducerea unor procese ce ar fi costisitoare și ar transforma cetățenii în delicvenți, atâta timp cât acest aspect poate fi reglementat prin simplă hotărâre a consiliului local. Aceasta este în principal motivația demersului meu, de a evita condamnarea cetățenilor care nu și-au putut plăti un an sau doi taxele și impozitele, din motive independente de voința lor. Vă stau la dispoziție pentru orice informație privitoare la acest aspect și aș aprecia invitația dumneavoastră să particip la ședințele comisiei ce se ocupă de propunerea dumneavoastră, în calitate de promotor al unei inițiative legislative în mare parte similare.

În faza de elaborare a “Manifestului de la Băiculești” m-am consultat cu un mare cabinet de avocatură bucureștean, opinia noastră este că inclusiv taxele și impozitele pot fi achitate sub formă de muncă în folosul comunității. Acest aspect va fi analizat de către instanță.

În altă ordine de idei, în spiritul declarației dumneavoastră de pe prima pagină a site-ului Prefecturii Argeș, doresc să atrag atenția dumneavoastră asupra lipsei TOTALE de transparență a primăriei Băiculești.

Pe site-ul http://www.cjarges.ro/baiculesti/ja.asp care NU ESTE un site internet propriu, nu găsim la capitolul “Activitate” decât câteva informații datând din 2011 (ședințe de consiliu, hotărâri de consiliu), restul (rapoarte, programe, proiecte) fiind absolut goale. La capitolul “Info financiar” situațiunea este și mai gravă : pentru anul 2013 găsim oareșce informații, dar despre comuna Albota, nicidecum Băiculești.

Pe data de 4 noiembrie 2013, asociația “Partener pentru tine” din Merișani a cerut primăriei Băiculești:

– Bugetul Local aflat în exercițiu (2013) al Comunei Băiculești detaliind veniturile (pe capitole şi subcapitole) şi cheltuielile (pe părţi, capitole, subcapitole, titluri, articole, precum şi alineate şi paragrafe, după caz), conform clasificaţiei bugetare aprobate de Ministerul Finanţelor Publice.

– Raportul de Execuție bugetară pe anul 2012

– Bugetul alocat Zilei Comunei Băiculești și informații referitoare la cheltuielile realizate în cadrul evenimentului, incluzând și agenda evenimentului propriu-­‐zis.

Pe data de 18 noiemnrie a.c, doamna Sorina BUNESCU, director al sus-numitei asociații, făcea o revenire către consiliul local al primăriei Băiculești și către domnul primar, ce figurează în anexă.

Dincolo de faptul că aceste informații ar trebui să fie publice, necomunicarea lor cu depășirea termenului legal de 10 zile constitie o flagrantă încălcare a legii.

Abordând alt subiect la fel de grav, pe data de 19 noiembrie am obținut PRIMA decizie la Contencios Administrativ care obligă un consiliu local să facă ceea pentru ce a fost ales și plătit : ” paratul Consiliul Local al com. Baiculesti, pe care il obliga sa adopte in termen de 10 zile o hotărare în care să prevadă MĂSURI URGENTE pentru reabilitarea drumului local din satul Valea Brazilor, cu respectarea prevederilor legale referitoare la buget şi modalitatea de încredintare a lucrării.”

http://portal.just.ro/109/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=10900000000091772&id_inst=109

Anul acesta (2013), am fost nevoită să locuiesc timp de 5 zile împreună cu soțul meu la o pensiune, deoarece starea drumului nu ne permitea întoarcerea la domiciliul nostru, fiind nevoiți să lăsăm fiul nostru de 4 ani la vremea aceea în îngrijirea unui vecin. Constatul situației de fapt întocmit prin executor judecătoresc, atașat, este foarte clar :
„Pentru un autovehicul de capacitate mare este imposibil a se urca, în cazul unei intervenții a pompierilor, a salvării sau pentru transportul unor materiale grele”.

Formularea instanței „cu respectarea prevederilor legale referitoare la buget și modalitatea de încredințare a lucrării” constituie o palmă peste obrazul administrației publice locale ce se află în subordinea dumneavoastră. Am făcut publice în cursul unei emisiuni televizate documentele pe care consiliul local Băiculești a înțeles să le producă în fața instanței în apărarea sa, și voi continua această publicitate deoarece este inadmisibil să EXISTE astfel de documente.

„Hotărârea nr. 18 privind executarea de reparații curente la drumul local Valea Brazilor – Biserică” al consiliului local Băiculești, din 21 iunie 2011, este POSTERIOARĂ „Procesului-verbal de recepție provizorie” nr. 4578 a acestor lucrări de reparații (din 14.06.2011).

Dincolo de evidentele nereguli ce afectează acest proces-verbal de recepție, care nu este semnat nici de antreprenorul lucrărilor, nici de președintele comisiei (actualul primar Niculaie Dragnea, la acea dată viceprimar), cum poate un consiliu local să recepționeze lucrări la infrastructură ÎNAINTE de a aproba aceste lucrări ? Cum a fost încredințată lucrarea ? Pe ce criterii ? Au respectat oare consilierii prevederile art. 4 HG 577/1997 și cele ale normei metodologice de aplicare a acestei HG, art. 7 din norma metodologică 21/12/2005 ?

Domnule Prefect, hai să fim serioși, atâta timp cât aparatul din subordinea dumneavoastră nu cunoaște nici măcar CRONOLOGIA obligatorie a actelor, cum am mai putea să-i bănuim măcar de bună-credință ? De diletantismul lor s-a convins și instanța …

Atrag atenția dumneavoastră asupra naturii PENALE a imposibilității intervenției salvării sau a pompierilor pe un drum comunal în ajutorul localnicilor. Acum că sunteți informat de aceste profunde nereguli, atât prin corespondență directă cât și prin calea presei,  vă rog să luați toate măsurile necesare pentru ca decizia instanței să fie adusă DE ÎNDATĂ la îndeplinire, fără trecerea vreunui termen sau fără a aștepta hotărârea instanței de recurs, în ipoteza în care administrația publică locală -împotriva oricărei evidențe- ar decide să introducă recurs, deoarece acesta ar fi în mod evident dilatoriu.

Mai jos veți găsi linkurile către aparițiile în presă a inițiativei legislative cetățenești cunoscută sub numele “Manifestul de la Băiculești”.

Cu deodebit respect,
Simona Niculescu
localnică Valea Brazilor, Băiculești

http://www.amosnews.ro/manifestul-de-la-baiculesti-2013-11-01

http://gandeste.57studio-dev.com/general/ini%C8%9Biativa-legislativa-ceta%C8%9Beneasca-la-baicule%C8%99ti-arge%C8%99-locuitorii-comunei-s-ar-putea-achita-de-taxe-impozite-sau-amenzi-prin-munca-in-folosul-comunita%C8%9Bii/34641

http://www.youtube.com/watch?v=pNH2xOZSh5U&feature=youtu.be

http://activenews.ro/video-locuitorii-unei-comune-nu-vor-sa-mai-dea-bani-administratiei-locale-si-doresc-sa-munceasca-pentru-si-achita-impozitele-citeste-manifestul-de-la-baiculesti_185301.html

http://www.curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=52744&Itemid=375

http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013111193238/Actualitate/Insurectia-bunului-simt-de-la-Baiculesti-Miscarea-impotriva-taxelor-si-coruptiei-administratiei.html

http://activenews.ro/manifestul-de-la-baiculesti-partea-ii-reactia-bolsevica-autoritatilor-locale-si-raspunsul-revoltatilor-anti-taxe_185900.html

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/ARGES+Revolutie+fisclala+la+Baiculesti+Satenii+vor+sa-si+achite+

http://livenews.romaniatv.net/premiera-in-romania-nu-o-sa-ti-vina-sa-crezi-cum-vor-sa-plateasca-localnicii-unei-comune-taxele-loc_18761.html

http://www.ziare.com/taxa/taxe-locale/munca-in-folosul-comunitatii-in-locul-taxelor-asa-lupta-argesenii-dintr-un-sat-cu-sistemul-corupt-1267246

http://www.nasul.tv/2013/11/11/insurectia-bunului-simt-de-la-baiculesti-miscarea-impotriva-taxelor-si-coruptiei-administratiei/

România TV, emisiunea “Ora de vârf” din 11 noiembrie a.c, de la minutul 26,40 la 36,30 despre “Manifestul de la Băiculești”.
http://www.romaniatv.net/emisiune/ora-de-varf_836.html

http://www.youtube.com/watch?v=Wxpe1yAKnjg (Preview)
Emisiunea “Ediția specială” din 19/11/2013

http://pitestiantena1.ro/emisiuni/editia-speciala/

UPDATE:

Iată textul Părții a doua a Manifestului de la Băiculești

Domnule Prefect,

Vă adresez azi o scrisoare deschisă ce va fi publicată și în presă, deoarece răbdarea mea -ca a multor români- este pe cale de a se isprăvi, și deoarece îmi sporesc șansele de a primi un răspuns util din partea dumneavoastră făcând publice problemele expuse.

Am decis după 30 de ani petrecuți în Paris-Franța să mă întorc pe plaiurile străbunilor mei. După câțiva ani petrecuți în capitală (locul meu de baștină), am decis să cumpăr un domeniu în județul pe care îl administrați, făcând și o investiție considerabilă, de peste 7 miliarde de lei vechi, devenind pe această cale argeșeancă împreună cu familia mea, deoarece ne-am stabilit domiciliul pe podișul getic. Am îmbogățit județul dumneavoastră cu o culă Brâncovenească, proiectată de un renumit arhitect bucureștean, ce este actualmente în stadiul de finisaje.

Despre calitatea înaintașilor mei și legăturile noastre cu județul lăsat actualmente în paragină numit Argeș puteți afla mai multe din articolul de mai jos: http://www.curentul.ro/2014/index.php/2014021997028/Actualitate/Povestea-Simonei-Niculescu-nepoata-constructorului-cailor-ferate-imperiale-chineze.html

Pentru cazul în care nu ați avea răbdare să citiți tot articolul, vă reproduc un pasaj ce privește bunicul meu matern, originar din Pitești :

„Dumitru DUMITRIU, născut în 1890 în Argeș (Pitești), a inventat fotografia din avion. „Fotomitraliera” (fotografierea prin pasul elicei avionului) a fost numele invenției, brevetul a fost depus în 1935. Toate țările au plătit României drepturi pentru orice poză făcută de sus până prin anii 70′, când s-a inventat fotografia numerică. Detaliile se află la muzeul tehnic „Leonida” din capitală, alături de invențiile lui Henri Coandă și Nicolae Tesla.”

Am constatat cu stupoare practicând viața de zi cu zi a acestei mici comunități argeșene că membrii administrației publice locale din județul dumneavoastră, mai precis ai comunei Băiculești, nu dețin nici cele mai vagi și elementare cunoștințe despre îndatoririle ce le au față de cetățenii cărora le impun biruri peste biruri.

Pe 13 februarie 2013, după nenumărate convorbiri telefonice, am adresat o SOMAȚIE (atașată) primăriei Băiculești, prin care puneam în vedere obligația administrației publice să întrețină drumurile în stare tehnică corespunzătoare. La acea dată drumul era aproape impracticabil, utilajul pentru deszăpezire nu onora cu prezența decât extrem de rar drumul nostru.

Am fost nevoită să introduc o acțiune în instanță pentru a-mi vedea respectate drepturile garantate prin lege, Constituție și textele internaționale direct aplicabile în țara noastră. Am câștigat acest proces, pe data de 19 noiembrie 2013 am obținut PRIMA decizie la Contencios Administrativ (atașată) care obligă un consiliu local să facă ceea pentru ce a fost ales și plătit : “pârâtul Consiliul Local al com. Băiculești, pe care îl obligă să adopte în termen de 10 zile o hotărâre în care să prevadă MĂSURI URGENTE pentru reabilitarea drumului local din satul Valea Brazilor, cu respectarea prevederilor legale referitoare la buget și modalitatea de încredințare a lucrării.”

Urmare directă a neexecutării în termen legal a obligațiilor de reabilitare a drumului, după recentele fenomene meteorologice s-a produs pe domeniul nostru o importantă alunecare de teren, distrugând împrejmuirea și punând la pământ peste 40 de arbori adulți. Casa principală precum și restul gospodăriei sunt în pericol deoarece alunecarea produsă în partea inferioară a terenului se poate extinde în orice moment la partea superioară, terenul fiind în pantă destul de pronunțată.

Constatând indolența pârâților din administrație, am depus pe data de 11 iunie a.c. o notificare (atașată) la registratura primăriei Băiculești pentru a-mi putea vedea în sfârșit respectate drepturile garantate prin lege și Constituție și confirmate de către instanță. CU TOATE că instanța a pronunțat această decizie în NOIEMBRIE 2013, cu toate că administrația publică era datoare să execute DE BUNĂVOIE decizia instanței din ianuarie 2014, am fost nevoită să recurg la executarea silită a obligației Consiliului Local (cererea de încuviințare atașată). Precum bine cunoașteți probabil, CEDO a enunțat în nenumărate cauze că este abuziv să obligi un justițiabil care are o creanță asupra statului să recurgă la executarea silită pentru a vedea respectat dreptul său.

Aflu astăzi 30 iunie cu uimire de o hotărâre a Consiliului Local Băiculești prin care, gândindu-se mult și bine, se voinicește să efectueze reabilitarea drumului nostru „în regie proprie și cu utilajele din dotare”, fără nici cea mai mică urmă de proiect, așa, „ca la țară”. Mai distractivă însă este prevederea conform căreia „lucrările vor fi executate periodic în funcție de starea drumului și cu încadrarea în sumele alocate anual pentru întreținerea drumurilor comunale și locale”. În traducere liberă, DACĂ vor vrea, CÂND vor vrea, DACĂ vor avea cu ce.

Pentru a intra în posesia acestei HCL, am fost nevoită să cer telefonic în jurul orei 10,00 intervenția domnului Ionel VOICA, din cadrul serviciului juridic al Prefecturii Argeș, deoarece contactasem telefonic atât secretarul primăriei cât și primarul iar ambii refuzaseră să-mi pună la dispoziție hotărârea buclucașă pentru a o putea ataca. Numai după intervenția juristului Prefecturii secretarul a consimțit să-mi elibereze o copie după această hotărâre, dar amenințându-mă (de față cu doi martori) că voi avea mari probleme, care mă vor convinge să mă mut din zonă.

Domnul secretar al comunei, pe lângă faptul că nu știe în mod manifest să citească o hotărâre de instanță și ignoră cu desăvârșire prevederile legale, se comportă precum un interlop mărunt față de mine, cu toate că figurează cu Școala de Miliție la CV. Persoana care ar fi trebuit să cunoască legislația construcțiilor, domnul viceprimar Marian Anghel ce ocupă funcția de Arhitect-Șef a fost numit în această funcție deținând studii de electrician după CV-ul postat pe site-ul www.cjarges.ro, în total dispreț al legislației în vigoare. Incompetența totală de care dau dovadă angajații primăriei Băiculești nu este depășită decât de obrăznicia și agresivitatea pe care o etalează în raporturile cu justițiabilii. Dacă nu ar fi foarte tristă, m-ar amuza această situație.

Domnule Prefect, veți fi înțeles că vă cer să exercitați atribuțiunile conferite de art. 24-f și 26-2 ale legii nr. 340/2004, înainte de a purcede a ataca această „hotărâre” (atașată) cerând anularea ei, considerând că nu mai este util să pierd timpul cu personajele ce pretind să administreze comuna noastră dând dovadă de atâta incompetență. Sunteți dator să verificați legalitatea actelor adoptate/emise de către administrația publică locală. Mai sunteți DATOR să atacați acest act vădit nelegal. Dar înainte de a-l ataca puteți ȘI VEȚI solicita autorităților care au emis actul, cu motivarea necesară, reanalizarea actului socotit nelegal, în vederea modificării sau, după caz, a revocării acestuia. Veți înțelege că femeie fiind, mamă a trei copii, vă solicit în mod expres să mă scutiți de neajunsurile la care contactul cu membrii administrației publice locale mă expun.

La investitura în funcția dumneavoastră ați prestat următorul jurământ : Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bunăcredință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor judetului Ageș. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

Vă voi reproduce un articol din noul cod de procedură civilă :

„Art. 626

Rolul statului în executarea silită

Statul este obligat să asigure, prin agenții săi, executarea în mod prompt şi efectiv a hotărârilor judecătorești şi a altor titluri executorii, iar, în caz de refuz, cei vătămați au dreptul la repararea integrală a prejudiciului suferit.”

Mă PUTEȚI proteja de acești lefegii cu comportament de infractori ȘI O VEȚI FACE. Nu vă cer protecția cum aș face-o cu un lord, un bărbat, vă atrag atenția asupra OBLIGAȚIEI pe care o aveți de a mă proteja de aceste pahiderme administrative. Vă veți îndeplini de bunăvoie sau forțat atribuțiunile legale.

Fiind cel mai la îndemână reprezentant al statului, vă sesizez așadar cu această ocazie și de o plângere oficială împotriva Consiliului Local Băiculești, a secretarului Serghie Ion dar și a domnului primar Niculaie Dragnea, ce s-a abținut cu grijă să convoace reuniunea sus-numitului consiliu în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă și irevocabilă a sentinței civile, ce a intervenit în cursul lunii ianuarie 2014.

Bine înțeles, voi cere în instanță despăgubirile aferente, având grijă să înștiințez vecinii mei consăteni de TOATE sumele ce se cheltuiesc aberant din cauza manifestei lipsă de înțelegere a prevederilor legale de care dau dovadă edilii bine-numitului Băiculești. Numai executarea silită (ce a început) va costa sume respectabile, pe care înțelegeți cred, nu voi accepta să fie plătite din banul public.

Și mai bine înțeles, voi aduce acest caz de incompetență și rea voință în atenția cetățenilor României, pe care membrii administrației publice, fie centrală sau locală, îi nesocotesc fățiș.

Revenind la titlul acestei epistole, vă asigur de disponibilitatea mea în a-mi convinge colegii de suferință -românii- să nu mai încurajeze astfel de comportamente ILICITE de-a dreptul , lipsindu-vă de banii din taxele și impozitele noastre. Curtea de Conturi publică an de an rapoarte cu sumele astronomice ce sunt furate de către administrație. Mai sus v-am exemplificat disprețul de care dau dovadă membri ai aceeași administrații față de obligațiile puse în sarcina lor de către lege ȘI de către instanță, ceea ce deja generează cheltuieli considerabile. Vă vom arăta cu toții că vă putem trata așa cum ne tratați dumneavoastră pe noi, precum cantitate neglijabilă. Vom tăia crengi, vom vărui pomi, vom tricota pulovere pentru sărmani, dar NU VĂ VOM MAI DA BANI. Voi impune acest drept al nostru, al cetățenilor României, prin inițiativă legislativă sau în instanță.

Așa cum trebuie să mă lupt prin instanțe domnule Prefect pentru a-mi vedea respectate drepturile GARANTATE, așa vă veți lupta și dumneavoastră membrii administrației publice pentru a obține banii de salarii pe care NOI vi le plătim -ÎNCĂ.

Vă mai adresez o scriere, numită „Gigantul cu picioarele de lut”. Am scris-o în speranța că dumneavoastră, ce reprezentați „STATUL”, vă veți aminti că ocupați funcțiile actuale doar din bunăvoința noastră, a cetățenilor acestei țări. Și mai ales ar trebui să vă amintiți că mașinăria greoaie -în spatele căreia vă ascundeți- cu care reușiți câteodată să ne excedați (nu să ne striviți) nu funcționează DECÂT prin acceptarea noastră, care vă susținem din puținul ce ne-a rămas.

În lumina prevederilor art. 16 alin. 2 din Constituția României “Nimeni nu este mai presus de lege”, administrația este prezumată a cunoaște și acționa cu respect față de legea națională și tratatele la care România este parte.

Vă îndemn așadar cu toată seriozitatea să analizați atent plângerea mea, să meditați asupra greșelilor inferiorilor dumneavoastră ierarhici și să cumpăniți cu grijă acțiunile dumneavoastră viitoare.

Aștept bine-înțeles din partea dumneavoastră, dincolo de un răspuns formal, o maximă diligență întru respectarea hotărârii judecătorești CONFORM PREVEDERILOR LEGALE, pe care dumneavoastră, la oraș, ar trebui totuși să le cunoașteți și să le puteți impune funcționarilor mărunți din Băiculești ce dau dovadă de o sublimă indolență la adresa legilor noastre și a hotărârilor definitive și irevocabile pronunțate de instanțele noastre.

Simona NICULESCU