Extern Politică

Scapa Cipru de faliment?!… Ce prevede acordul istoric semnat cu Troica

Cyprus Popular Bank (Laiki) se va inchide

Acordul prevede inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki), la care statul detine 84% din actiuni, si pierderi mari pentru deponenti la cea mai mare institutie de credit, potrivit Financial Times.

Depozitele de 4,2 miliarde de euro, din conturi depasind 100.000 de euro, vor fi plasate intr-o banca cu active “toxice” si ar putea fi pierdute in totalitate. Deponentii mici de la Cyprus Popular Bank vor fi transferati la Bank of Cyprus, care va fi restructurata si adusa la dimensiuni mai mici. Depozitele mai mari de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor fi inghetate si ar putea inregistra pierderi mari dupa restructurare si recapitalizare.

Fata de acordul anuntat in urma cu o saptamana, doar depozitele mari de la cele doua banci vor inregistra pierderi. Impreuna, Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus au circa jumatate din depozitele totale la nivelul sectorului bancar.

Bank of Cyprus va prelua, de asemenea, responsabilitatea pentru o datorie de 9 miliarde de euro a Cyprus Popular Bank catre mecanismul de lichiditate de urgenta al zonei euro.

Noul program incheie negocierile intense din ultimele zile, dupa ce Parlamentul cipriot a respins marti taxarea tuturor depozitelor bancare, o conditie din acordul initial pentru un pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro.

Eurogroup a avizat acordul in noaptea de duminica spre luni, intr-o reuniune care a inceput cu mai multe ore intarziere, din cauza discutiilor pe muchie de cutit intre oficialii UE, ai FMI si cei ai Ciprului.

Depozitele bancare vor fi protejate in limita a 100.000 de euro

Depozitele bancare vor fi protejate in limita a 100.000 de euro, conform noii intelegeri, scrie Financial Times. Sumele aflate in conturi peste acest nivel la Cyprus Popular Bank vor inregistra insa pierderi semnificative.

Pierderile pentru deponentii cu peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit din tara, nu au fost inca decise, dar ar putea ajunge pana la 40%. Acordul ar trebui sa fie suficient pentru eliberarea unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, care sa opreasca un colaps al finantelor Ciprului.

Chiar daca nu vor mai fi taxate depozitele de sub 100.000 de euro, noul acord s-ar putea dovedi mai dur pentru deponentii rusi din ambele banci, scrie Financial Times. La Bank of Cyprus acestia au depozite mari.

Cine a negociat acordul cu Cipru

Acordul a fost negociat de presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (foto), presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, si directorul FMI, Christine Lagarde.

Seful de stat cipriot a avut intalniri repetate si tumultoase cu acestia pe parcursul noptii, iar surse apropiate situatiei au afirmat ca oficialii europeni de rang inalt s-au temut ca nu se va ajunge la o intelegere, presedintele Ciprului amenintand chiar cu iesirea tarii din zona euro.

Discutiile repetate au vizat situatia Bank of Cyprus. Cipru a vrut ca banca sa supravietuiasca restructurarii sectorului bancar al insulei, pozitie sustinuta de Comisia Europeana, dar careia i s-a opus FMI.

Chiar daca FMI pare sa fi cedat in cele din urma, solutia finala pare foarte apropiata de cea propusa de Fond in urma cu o saptamana impreuna cu Germania. FMI si guvernul de la Berlin au sustinut atat inchiderea Cyprus Popular Bank (Laiki) cat si a Bank of Cyprus, cu pierderi de 20-40% pentru depozitele de peste 100.000 de euro.

“Nu prea am facut progrese in ultima saptamana. Cifrele nu s-au schimbat, decat eventual in rau”, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, la sosirea la intalnirea Eurogroup duminica seara.

Economia tarii s-ar putea contracta cu 10%

Multi ciprioti considera ca un acord va avea efecte foarte grave asupra tarii, indiferent de detaliile finale, intrucat sectorul financiar, motorul economiei, va fi distrus, afectand capacitatea tarii de a plati imprumuturile externe.

Cipru va trebui sa impuna masuri de control al capitalului in urmatoarele zile si chiar luni, izoland astfel populatia si companiile de restul zonei euro.

De asemenea, acordul va reduce considerabil dimensiunile sectorului bancar din Cipru, punand capat statutului de paradis fiscal si centru de servicii financiare al insulei.

Economia tarii s-ar putea contracta cu 10%, afirma economisti, citati de Wall Street Journal.

Restructurarea sectorului bancar cipriot nu are nevoie de acordul Parlamentului de la Nicosia, intrucat legislatia necesara finalizarii procesului a fost deja votata, a afirmat, luni, ministrul de Finante al Germaniei.

Doi oficiali au afirmat ca nivelul pierderilor pentru depozitele mari va fi cunoscut cu exactitate pe parcursul zilei de luni, dupa ce expertii UE si FMI vor face unele calcule.

Acordul vine cu putin timp inainte de expirarea termenului limita impus de Banca Centrala Europeana (BCE) Ciprului pentru o intelegere. In lipsa unui acord cu UE si FMI pana luni, BCE ar fi oprit accesul bancilor cipriote la mecanismul de lichiditate de urgenta.

Prognozele anterioare crizei bancare indicau o contractie economica de 3,5% pentru economia de 17,5 miliarde de euro a insulei.

“Pierderile pe depozite vor avea un efect catastrofal asupra Ciprului, conducand la un declin al PIB de 10% in acest an si de 8% anul urmator. Credem ca per total economia tarii va pierde 23% din acest motiv, similar cu declinul din Grecia,cu riscuri mai mari de agravare decat de imbunatatire”, a declarat Gabriel Sterne, analist la firma de consultanta pentru fonduri de hedging Exotix.

Sectorul financiar din Cipru se confrunta cu probleme din cauza pierderilor inregistrate in programul de stergere de datorii pentru Grecia anul trecut, precum si ca urmare a declinului de pe piata imobiliara. Efectele au fost agravate de dimensiunea sistemului financiar raportat la economia totala a tarii.

Strainii bogati, multi dintre ei rusi, au folosit bancile cipriote pentru a depozita bani, profitand de legile permisive. Din cauza dependentei mari de depozite, de patru ori mai mari decat economia tarii, zona euro si FMI au insistat ca detinatorii de conturi sa contribuie la costurile salvarii tarii si bancilor locale.

Agentie bancara avariata de un dispozitiv exploziv

Un dispozitiv exploziv a avariat usor o sucursala a Bank of Cyprus duminica seara, in timp ce Ciprul si creditori internationali negociau dur, la Bruxelles, viitorul celei mai importante banci din tara, scrie presa locala, relateaza AFP.

Explozia s-a produs in noaptea de duminica spre luni la Polemidia, in regiunea Limassol, o statiune balneara de pe coasta de sud a insulei mediteraneene. O fotografie arata usa de la intrare in agentie sparta si jaluzele contorsionate.

A fost imposibila obtinerea confirmarii de la surse din cadrul politiei.

Toate bancile sunt inchise de la 16 martie in Cipru si urmeaza sa deschida de marti. Intre timp, clientii Bank of Cyprus pot retrage doar 120 de euro pe zi de la bancomate, iar unele magazine refuza plata cu cardul.

sursa: wall-street.ro