Politică

Scandalul Dieselgate se extinde: apar nume noi şi grele pe lista celor care au trişat la testele de emisii

dieselgateCel mai mare club auto din Germania, ADAC, dezvăluie că modelele noi companii auto de renume din Europa ajung să depăşească normele europene în materie de noxe la maşini diesel, printre care Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat şi Volvo, conform The Guardian. Sursa citată arată că aceste maşini emit cantităţi de noxe mai mari chiar şi de 14 ori decât cele raportate oficial. Jurnaliştii vorbesc despre o înţelegere dintre autorităţi care au închis ochii sau chiar au sprijinit aceşti producători auto să scoată pe piaţă maşini care emit cantităţi de noxe mult mai mari decât au arătat testele. Totodată se avansează ideea că aceşti producători sunt în aceeaşi situaţie precum Volkswagen, deocamdată singura companie care a fost dată în judecată şi ameninţată cu amenzi în mai multe state.
Modelele cu cele mai mari probleme de poluare, potrivit raportului ADAC:

– Nissan X-Trail 1.6 cDi, produce de 14 ori mai multe noxe decât nivelul admis

– Renault Espace Energy dCi 160 de 11 ori mai multe noxe decât nivelul admis

– Jeep’s Renegade 2.0 emite de 10 ori peste nivelul admis. Altele: Hyundai i20 1.1, Fiat 500x 1.6 şi Citroen DS5 Hybrid4.

ADAC a folosit o nouă grilă de criterii, care va fi aplicată la nivel european abia peste doi ani. De aici şi discrepanţa dintre testele aprobate de Comisia Europeană – unde toţi producătorii de motoare diesel au trecut probele – şi cele ale ADAC. The Independent scrie că anunţul celor de la ADAC nu face decât să ridice noi semne de întrebare şi în privinţa modelelor de la alte companii de top din industria auto ca Mercedes, BMW, Mazda, Fiat, Ford şi Peugeot.

Grupul Volkswagen a anunţat săptămâna trecută că aproape 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Totul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme electronice speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Grupul urmează să recheme în service aproximatv 11 milioane de vehicule, pentru înlăturarea softului care a generat scandalul, şi mici modificări tehnice.

Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle şi Golf, precum şi modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 şi modelul Audi A3. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce în eroare sistemele de măsurare a noxelor.

Grupul a iniţiat o anchetă internă şi a angajat o firmă de avocatură. De atunci, directorul general Martin Winterkorn a demisionat şi a fost înlocuit de şeful diviziei Porsche, Matthias Muller. Miercuri dimineaţă, directorul de producţie al Porsche, Oliver Blume, a fost numit director general al diviziei. Automobilele Porsche nu sunt afectate de scandal, potrivit Volkswagen.

Directorii din cadrul grupului care au ştiut despre softul ilegal, inclusiv directorul pentru cercetare şi dezvoltare al VW, Heinz-Jakob Neusser, au fost suspendaţi din funcţii.

În România, Registrul Auto Român (RAR) nu mai eliberează cărţi de identitate pentru maşinile Volkswagen care urmau să fie vândute în ţară. Miniştrii Transporturilor şi Mediului se întrunesc, alături de conducerea RAR, într-un grup de lucru în care vor dezbate scandalul Volkswagen. Peste o sută de mii de maşini Volkswagen cu probleme, care au fost vândute în ţara noastră, ar putea fi rechemate în service în perioada următoare, susţin unele surse din domeniul auto din România.

Sursa: Cotidianul