Politică

SCANDAL INTERNAŢIONAL: Ce condiţii ne pun americanii ca să le cumpărăm OMG-urile şi carnea cu hormoni?

TTP-TTIP-Corporations-ControlOdată cu parafarea acordului comercial (TTIP) negociat în secret între Uniunea Europeană şi SUA vom fi invadaţi de alimente cu organisme modificate genetic (OMG) şi de carne tratată cu hormoni, acuză organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace. Cum se apără UE şi SUA de aceste acuzaţii?

Acordul comercial negociat în prezent între Uniunea Europeană şi SUA va duce la coborârea standardelor în materie de siguranţă alimentară şi protecţia mediului pentru consumatorii europeni, susţin ecologiştii. Pe 2 mai 2016, Greenpeace Olanda a dat publicităţii 248 de pagini de documente confidenţiale reprezentând 13 capitole (aproximativ jumătate) din textul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) negociat de UE şi SUA. Documentele datează de la începutul lunii aprilie 2016, înaintea rundei de discuţii care a avut loc la New York săptămâna trecută, notează Reuters, citată de Agerpres.

Autoturisme europene contra alimente cu OMG

Potrivit Greenpeace, documentele arată că SUA vrea ca UE să renunţe la aşa-numitul „principiu preventiv” care împiedică produsele potenţial dăunătoare să ajungă pe piaţă când efectele lor sunt necunoscute sau disputate şi când există îndoieli ştiinţifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman. Mai exact, americanii ar cere tocmai eliminarea acelor prevederi din protecţia consumatorilor care blochează în prezent organismele modificate genetic şi carnea tratată cu hormoni să ajungă pe piaţa comunitară. Reprezentanţii Greenpeace susţin că autorităţile de la Washington ar fi ameninţat UE că vor bloca demersurile pentru facilitarea exporturilor de autoturisme europene dacă, în schimb, Europa nu acceptă să permită vânzarea mai multor produse agricole americane.

Greenpeace, care s-a opus de la bun început TTIP, susţinând că acesta ar acorda prea multă putere corporaţiilor pe seama consumatorilor şi guvernelor naţionale, consideră că aceste documente arată că negocierile pentru TTIP ar trebui oprite, iar cel mai bun lucru pe care Comisia Europeană îl poate face este să spună: „Ne pare rău, am făcut o greşeală”.

În replică, Comisia Europeană susţine că documentele reflectă doar poziţiile de negociere şi nu rezultatul final al acordului, iar negociatorul şef al Uniunii Europene a apreciat punctul de vedere al Greenpeace ca fiind „complet greşit”.

Comisarul European pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a calificat aceste dezvăluiri drept „o furtună într-un pahar cu apă” şi susţine că „principiul preventiv” face parte din „acquis”-ul comunitar, iar afirmaţiile celor de la Greenpeace nu sunt adevărate. Aceasta a adăugat că UE nu va face rabat de la principiile sale doar pentru a ajunge la un acord cu SUA înainte ca preşedintele Barack Obama să plece de la Casa Albă, în ianuarie 2017. Dacă nu se ajunge la un acord convenabil, negocierile ar putea fi amânate şi finalizate cu următoarea administraţie a SUA.

La rândul său, negociatorul şef pentru UE, Ignacio Garcia Bercero, a respins şi el afirmaţiile Greenpeace cu privire la principiul preventiv precizând că am fost foarte clari că nu putem cădea de acord asupra a ceva ce implică modificarea regimului nostru de reglementare cu privire la organismele modificate genetic.

Acordul care ne priveşte pe toţi este negociat în secret

După finalizare, TTIP ar urma să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume. Acordul final va avea însă nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a guvernelor statelor membre din UE.

Prima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2013, iar negociatorii UE şi SUA speră să ajungă la o variantă preliminară a TTIP până în iulie 2016, când ar urma să aibă loc cea de a 14-a rundă de discuţii bilaterale, iar chestiunile mai spinoase să fie rezolvate în a doua jumătate a acestui an. Deşi activiştii de mediu au cerut dezvăluirea tuturor documentelor privind TTIP încă de la debutul negocierilor, oficialii din ambele tabere (UE şi SUA) au subliniat importanţa secretului negocierilor pentru a se ajunge la cel mai bun acord posibil.

Un sondaj realizat în aprilie 2016 de Fundaţia Bertelsmann arată că, la trei ani de la debutul negocierilor, sprijinul pentru TTIP este în scădere atât în Germania, cât şi în SUA. Un purtător de cuvânt al Guvernului german a declarat că Berlinul vrea în continuare să se ajungă la un acord, în timp ce un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a afirmat că Germania nu va accepta reducerea standardelor în domeniul siguranţei alimentare, mai notează Agerpres.

Sursa:Agro Info