Analize și opinii

Scamatoriile ambasadorului George Maior, “aleșii” consulatelor și “cârtițele: neosecuriste din America

După ce i-au ținut la ușă pe jurnaliștii româno-americani din New York la vizita lui Klaus Iohannis la ONU din luna septembrie, Ambasada României la Washington, consulatele generale și noua Securitate (rebotezatăSRI) au comis o nouăticăloșie menită să dezbine comunitățile românești și Biserica Ortodoxă Românădin America, o parte păstorită de Patriarhia Română de la București, cealaltă aparținând Arhiepiscopiei de la Vatra.



Este vorba despre nominalizarea arbitrară și fără concurs a preotului Theodor Damian, în numele Comunității Românești din New York, pentru premiere, în cadrul unei gale care a avut loc miercuri, 17 octombrie 2018, la Washington. Acțiunea s-a desfășurat în lipsa reprezentanților mass-media de limba românădin America și a membrilor Comunității Românești din New York, excluși de pe lista de invitați!

Pe 19 martie 2018 am primit de la Consulatul General al României la New York următorul mesaj: „Am plăcerea de a vă anunța, ca urmare a solicitării Guvernului României de a nominaliza o personalitate a Comunității Românești care să fie inclusă în topul celor 100 de personalități românești ce vor face parte dintr-o amplă lucrare dedicată Centenarului României și care vor fi și premiate în cadrul unei gale festive în luna iunie a.c., că am decis să nominalizez pe pr. prof. dr. univ. Theodor Damian, având în vedere activitatea impresionantă a acestuia, rolul său de ani de zile în mijlocul Comunității Românești și vă rog să mediatizați această nominalizare și în ziarului dvs.“ Cătălin Radu Dancu, Consul General“.

Așadar, dl consul general ne-a „anunțat“ că a „decis“ nominalizarea preotului Theodor Damian din partea comunității noastre! Întreb: cum își permite un diplomat să ia decizii fără să se consulte cu nimeni și ce autoritate morală are un consul general să facă propuneri în numele unei comunități căreia nu-i aparține?! Trebuie adăugat faptul că„alesul“ Consulatului nu a beneficiat de susținerea niciunei organizații românești din New York și că a „câștigat“ un „concurs“ la care au mai fost înscrise o fundație și o societate newyorkezăde mare prestigiu, nominalizate și susținute de majoritatea românilor din comunitatea noastră: Fundația „Iuliu Maniu“ (fondată în anul 1951, port-drapelul luptei anticomuniste și al cauzei Basarabiei în America, președinte: nonagenarul Justin P. Liuba) și Societatea Creștină Română„Dorul“ (fondată în anul 1903, președinte Cristian F. Pascu)! Mai mult decât atât, Ambasada României la Washington și consulatele generale și-au permis să numeascăo singură persoană din New York (preotul Theodor Damian), unde trăiește cea mai mare comunitate de români din America! Iată și lista „aleșilor“ fără concurs: Rodica Bărănescu, Chicago, Adrian Bejan, Washington, D.C., Adrian Bot, Los Angeles; Theodor Damian, New York; Alexandru Mărmureanu, Los Angeles, Alexandra Nechita, Los Angeles; Dan Nicolae, Chicago; Marius Stan, Chicago; Eliot Sorel, Washington, D.C., Victor Velculescu, Washington, D.C. Iată dovada că ambasadorul George Maior (fostul șef al SRI) a scos din mânecă trei premiați din Washington, D.C., Los Angeles și Chicago, singurul „ales“ al New York-ului fiind numit de către consulul general Cătălin Radu Dancu!

Mizeria orchestrată de „cârtițele“ trimise de la București să ne dezbine, în frunte cu ambasadorul George Maior, nu s-a oprit însă aici. Sursele mele m-au informat că NU a existat o comisie care să analizeze candidaturile, așa cum m-a asigurat, încă din luna martie a.c., dl consul general Cătălin Radu Dancu. Prin urmare, cei premiați inventați de ambasadorul George Maior și de consulii generali de la New York, Chicago și Los Angeles, nu au fost supuși analizei unei comisii, iar propunerile trimise din partea comunităților românești au fost aruncate la gunoi! În cazul în care această informație este incorectă, le cer ambasadorului George Maior și consulilor generali să facă publice numele membrilor comisiei care a evaluat alte nominalizări propuse de comunități și pe ce criterii a fost întocmită lista celor 10 „cei mai de seamă români din ultimii 100 de ani“, premiați miercuri, 17 octombrie a.c., la Washington D.C. Am solicitat Ambasadei României de la Washington aceste informații, fără să primesc un răspuns.

În ciuda diversiunilor de tip (neo) securist clocite la București, Comunitatea Românească din New York a reacționat prompt și elegant, duminică, 7 octombrie a.c., în saloanele 3 West Club din Manhattan, onorându-și cum se cuvine reprezentanții legitimi, în cadrul unei ceremonii dedicate Centenarului Marii Uniri, organizată de Fundația „Iuliu Maniu“ și de președintele ei, onorabilul nonagenar și sufletul Fundației, dl Justin P. Liuba, împreună cu alte organizații ale românilor din New York. A fost răspunsul nostru la o nouă tentativă eșuatăde dezbinare a românilor din America, diversiune prost concepută în laboratoarele minciunii și manipulării de la București și la fel de prost executată de „cârtițele“ trimise să otrăvească atmosfera în Exilul și Diaspora Româno-Americană, în frunte cu fostul/actualul securist îmbătrânit în rele George Maior și cu largul concurs al oamenilor numiți de pesediști în fruntea consulatelor generale la New York, Chicago și Los Angeles! La fel a fost și cu „Mitingul Diasporei“ din 10 august: neosecuriștii aflați la butoanele puterii au aruncat gunoiul lor în curtea noastră, mințind și manipulând un popor aflat de aproape 30 de ani într-o nesfârșită derivă!

Luni, 15 octombrie 2018, Consulatul General al României la New York a organizat o întâlnire a membrilor Comunității Românești din New York cu ministrul pentru românii de pretutindeni, dna Natalia-Elena Intotero. S-au discutat noi proiecte pentru România și probleme comunitare, dna ministru expunând realitățile românești și posibilitățile de colaborare între ministerul pe care îl conduce cu românii din străinătate. I-am semnalat dnei ministru faptul că nominalizarea scandaloasă a preotului Theodor Damian pentru premiile Galei „România 100“a dezbinat Comunitatea Românească din New York și că modul brutal în care diplomații români au intervenit în acest caz nu va rămâne fără consecințe. Un prim efect a fost faptul că„alesul“ a venit însoțit de câțiva preoți aparținând de Patriarhia Română de la București, în timp ce reprezentanții Arhiepiscopiei de la Vatra au lipsit de la întâlnire în semn de protest! Mai mult, preotul Damian a afirmat, cu cinism, că„Biserica reprezintă comunitatea“ (fără să precizeze care Biserică?!), turnând gaz peste foc! I-am explicat dnei ministru că organizațiile românești din New York au ales să nominalizeze Fundația „Iuliu Maniu“ și Societatea Creștină„Dorul“ în locul unei persoane din dorința de nu crea disensiuni și dezbinare în comunitatea noastră, cele două organizații însumând efortul mai multor generații de români iluștri, nu al unei persoane – fie ea și un preot – numităde la Centru! Din păcate, însă, preotul Theodor Damian nu a înțeles că va purta o căciulă mult prea mare pentru capul Sfinției Sale! De fapt, nu mă mai miră nimic într-o Românie în care minciuna, falsul, delațiunea sau plagiatul sunt virtuți garantate și încurajate de toate guvernele României de după decembrie 1989!

Am aflat – cu stupoare! – din obscura publicație Romanian Journal din 28 martie 2018 că: „Excelența Sa domnul Consul General Cătălin Radu Dancu și-a exprimat bucuria de a fi participat la un eveniment important din Diaspora Româno-Americanădin New York și i-a felicitat pe organizatori și pe cei prezenți (la biserica păstorită de preotul Theodor Damian, unde nu vin mai mult de 30-40 de enoriași- nota mea). Apoi, în numele Guvernului României, a informat onorata audiență că, la solicitarea sa, în cartea care va apărea în curând despre cei mai de seamă 100 de români din America, pentru statul New York a fost ales (de către consulul general – nota mea) numele domnului Theodor Damian. Vestea a fost primită cu vii și prelungite aplauze, pentru că domnul Theodor Damian este personalitatea de excepție din domeniul culturii spirituale, religioase și laice, este omul și sfătuitorul de bine al nostru, al tuturor. Fondator și conducător de institut (care nu există decât pe hârtie și își are sediul în casa preotului – nota mea), de cenaclu literar, de revistă de cultură, preot și profesor universitar, Theodor Damian însumează trăsături de valoare ale românilor și de aceea este apreciat și iubit“, am încheiat citatul. Sau mai bine zis procesul-verbal semnat de tov. Mariana Tera sub titlul „Festivitate dedicată voinței de reUnire a Basarabiei cu România“, o mostră de servilism care i-ar face invidioși chiar și pe cei mai iscusiți ziariști delatori/lachei/acoperiți/colaboraționiști/fripturiști în regimurile dictatoriale. Pupincurismul de tip ceaușist ridicat la rang de virtute continuă cu un șir de ode închinate „alesului“ și camarilei sale, din care nu putea lipsi limbajul de lemn al „Epocii de Aur“ (am citat din editorialul meu intitulat „Alesul“, publicat în Cotidianul).

Oastea de delatori ai „Arhanghelului“ Theodor Damian, „alesul“ Consulatului printre „cei mai de seamă 100 de români din America pentru statul New York“,continuă să păcălească o comunitate românească amorfă, total lipsită de reacție, care accept să fie reprezentată de impostori numiți, nu aleși! Vom vedea până când!

„Modul în care oficialitățile de la București, prin reprezentanții lor de la Washington, D.C. și New York tratează Exilul Românesc din Statele Unite ale Americii începe să semene cu procedeele din timpul «războiului rece». După această criză de cooperare și comunicare dintre cele două părți, sugerez Ministerului Afacerilor Externe să recheme pe diplomații care antagonizează Exilul Românesc din Statele Unite ale Americii și să trimită în locul lor funcționari în stare să susțină un dialog profitabil. Românii care trăiesc în exil sunt liberi. Ei doresc ca libertatea să funcționeze și în țara din care au fugit sau plecat din cauzele pe care nu le voi menționa. Gala de la Washington, D.C. ar fi trebuit să celebreze pe cei care au contribuit la menținerea vieții spirituale a Exilului Românesc pe pământ american de-a lungul unui secol greu încercat. Dar nu a fost să fie așa. A impune valori de la București celor care trăiesc în America, este, în timpul pe care îl trăim, un procedeu nu doar ridicol, ci și periculos“, este mesajul scriitoarei și jurnalistei Mirela Roznoveanu.

Aș mai adăuga că a premia un preot mediocru înaintea unor personalitați de talia generalului Nicolae Rădescu, dr. Ștefan Issărescu, Brutus Coste, Mircea Eliade, Sergiu Comissiona și – mai nou – Michael Horodniceanu, Norman Manea sau Andrei Șerban mi se pare o blasfemie!

New York, 18 octombrie 2018

Autor: Grigore L. Culian

Sursa: Cotidianul.ro