Economie Politică

Sarea iodata imparte Romania in doua. Cum suntem expusi cancerului de tiroida

sareaSuntem agresati cu iod de zeci de ani, iar asta trebuie sa inceteze. Nu de alta, dar ne pandesc boli grave, inclusiv afectiuni oncologice. Este solicitarea facuta de reprezentantii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica. Ei le cer guvernantilor sa schimbe actuala lege care interzice vanzarea sarii normale in magazine.
Un risc exista, ne transmit si medicii endocrinologi, insa sunt cazuri rare si, mai ales, vindecabile. Iar binefacerile iodului in sare sunt mult mai mari, potrivit autoritatilor medicale.
Sarea din bucate trebuie sa fie musai iodata. Asta au hotarat guvernantii in 2002, cand au interzis de la comercializarea din magazine a sarii fara iod.

Si nu a disparut doar de pe rafturi. Sarea normala a fost eliminata atat din paine, cat si din toate produsele de panificatie. E permisa, ce-i drep,t in magazinele naturiste sau farmacii, dar nu se gaseste intotdeauna. Si ramane optionala in industria alimentara si in hrana animalelor.

Tocmai de aceea Asociatia Operatorilor din Industria Ecologica cer ferm autoritatilor schimbarea legislatiei si reintroducerea sarii fara iod in toate magazinele.

Nu e normal, spun acestia, sa ne tratam in fiecare zi cu iod in conditiile in care nu suferim de hipotiroidism, adica nu avem deficit de iod.

Cu atat mai mult cu cat, sustin reprezentantii asociatiei, exista riscul imbolnavirii grave a unor oameni sanatosi. Cea mai banala ar fi alergia la iod.

Doctor Pavel Chirila, vicepresedinte Bio Romania: ”Poporul roman este agresat cu iod. Excesul de iod duce la cancer de tiroida. In plus, cresc alergiile.

Acest scenariu sumbru nu e respins in totalitate de specialistii endocrinologi. Un risc ar exista, insa vorbim de cazuri rare, si mai ales vindecabile, sustin expertii de la Institutul de Endocrinologie Parhon.

Chiar si in conditiile in care romanul mananca 11 grame de sare pe zi, adica dublu fata de doza recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, oficialii Institutului de Sanatate Publica insista ca nu avem de ce sa ne facem probleme.

Argumentele nu sunt insa suficiente pentru reprezentantii Asociatiei Bio Romania, decisi sa ajunga si la Comisia Europeana.

In replica, Ministerul Sanatatii precizeaza ca in lume exista alte 12 state cu legislatii similare cu a noastra.

Sursa: Pro TV

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dupa astia cu “bio” lor, zaharul e la fel de nociv ca si tigara iar laptele e otrava pura. Deasemenea e crima ca mari producatori de lactate folosesc bacterii din tractul digestiv pentru iaurturi, cand defapt si taranii nostrii la sat folosesc cheag de vitel, adica fix acelasi lucru. Hai… sa fim seriosi… daca ar fi dupa ei ar trebui sa mancam doar frunze, paie si radacini. Ce folos sa traiesc pana la 99 de ani uscat, scofalcit si indoctrinat ca tot ce nu-i verde, ucide ? Jack London spunea : “Nu-mi voi irosi zilele incercand sa mi le prelungesc”, si bine zicea.

  • Herr Spiegellman: in urma comentariului tau, atata am de zis despre tine: ESTI DUS!!! rau de tot!

  • La nivelul de Iod recomandat oficial, esti mort garantat in 3 ani.
    Un nivel de 30mg/Kg este letal pentru om.
    Recomandarea e de peste 150ug/zi. Faceti calcului.