Politică

Sandra Budiş-Pralong, salvatoarea securiştilor în decembrie 1989. Candidata ARD (PNŢCD) voia să-i scoată pe securiştii din Timişoara peste graniţă

Sandra-PralongSandra Pralong (Sandra Marilyn Andreea Budiş), candidata ARD (PNŢCD) pentru un fotoliu de senator în sectorul 3 al Capitalei, era preocupată, în decembrie 1989, să-i salveze pe securiştii lui Ceauşescu, mai exact chiar pe cei din Timişoara, oraşul-martir, acolo unde au fost mii de morţi şi de răniţi în timpul revoluţiei. Concret, Sandra Pralong dorea să-i salveze pe securiştii lui Ceauşescu scoţându-i peste graniţă “către Scandinavia”. Cel puţin asta afirmă artistul Eugen Mihăescu, fost consilier prezidenţial, senator şi ambasador al României la UNESCO (după 1989), celebru prin desenele sale din marile gazete internaţionale cum sunt “The New York Times”, “Time”, “Le Monde” etc., în volumul său de memorii, “Între linii”.

În decembrie 1989, în ajunul Crăciunului, o parte dintre românii din New York urmăreau cu sufletul la gură evenimentele din România şi se frământau cum ar putea să-i ajute pe cei din ţară. Iată ce scrie maestrul Eugen Mihăescu despre ceea ce o frământa aprig pe Sandra Pralong-Budiş, actuala candidată ARD, în decembrie 1989, la New York. “În ajunul Crăciunului am fost invitat împreună cu Mihai Botez acasă la Sandra Pralong. (…) Acolo am întâlnit două cucoane scorţoase, două mături îngâmfate. Una din ele, din câte am înţeles, era reprezentanta unei organizaţii pentru drepturile omului la ONU. Conversaţia a alunecat rapid către evenimentele din ţară. Eu am profitat ca să o întreb pe Sandra ce-i cu cele două individe nesuferite. – Mă voi duce cu ele, cât de curând, în România, mi-a răspuns ea. Am aflat că la Timişoara securiştii sunt vânaţi sau reţinuţi, torturaţi şi batjocoriţi. Trebuie să vegheze totuşi cineva ca drepturile lor să fie respectate şi să organizăm ieşirea lor din ţară către Scandinavia.”

Acum, Sandra Pralong-Budiş, ţărănista “nouă” ARD pentru un fotoliu de senator în sectorul 3, afirmă că a intrat în cursa electorală sub pulpana lui Băsescu din partea PNŢCD pentru a păstra vie memoria lui Corneliu Coposu, aşa cum afirmă într-un interviu electoral din “România liberă”: „Este un partid sfâşiat în care mă aflu din două motive: întâi memoria lui Corneliu Coposu trebuie păstrată vie, pentru ca niciodată românii să nu mai fie umiliţi, minţiţi, furaţi şi nedreptăţiţi cum au fost în comunism şi în al doilea rând pentru că e inadmisibil ca România rurală să fie lăsată la marginea istoriei. Iau foarte în serios cuvântul «ţărănist» din PNŢCD”. (!!!) Sandra Pralong uită că şeful ei de acum, Traian Băsescu, a contribuit, aproape decisiv, la începutul degringoladei PNŢCD atunci când i-a şantajat pe Ion Diaconescu şi Emil Constantinescu cu demisia sa din guvern şi cu ieşirea PD-ului din coaliţie dacă nu-l înlătură pe premierul Victor Ciorbea. Nu în ultimul rând, dacă ia „foarte în serios” cuvântul ţărănist, se pune întrebarea de ce nu a candidat, spre exemplu, în Teleorman, unde sunt foarte mulţi ţărani pentru care americano-elveţiana Sandra poate ar fi putut să facă ceva, şi a ales sectorul 3, unde nu sunt decât ogoarele betonate, pe bani foarte mulţi, lăsate de fostul primar portocaliu Liviu Negoiţă?!

Până una-alta, frumoasa “ţărănistă”, candidând sub stindardul lui Traian Băsescu, confirmă grija ei pentru soarta foştilor securişti, după cum spune Eugen Mihăescu, mai ales că actualul preşedinte a avut şi el relaţii bune cu “Scandinavia” în afacerea “Flota”. Mai exact, cu firma norvegiană Klaveness Group din Oslo. Evident, fără a fi fost deloc, dar deloc, securist, colaborator, informator, turnător, spion, CI-ist!

Autor: Marian Ghiteanu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu