Politică

Rusia-Turcia-Grecia: un nou proiect energetic pentru Europa de Sud

descărcareAleksei Miller, președintele companiei Gazprom, a spus azi că gigantul energetic va construi o conductă de gaz care va pleca din Rusia, va tranzita Turcia și se va opri la granița Greciei. Viitoarea conductă va asigura accesul Rusiei la piețele Europei de Sud.

Conducta va avea o capacitate anuală de 63 de miliarde de metri cubi. 14 miliarde vor fi furnizați Turciei – al doilea cel mai mare client european al Gazprom, după Germania.

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a spus că viitoarea conductă va avea un punct special de racordare la granița Turco-Elenă, deschis pentru racordarea tuturor țărilor sud-europene.

Proiectul este o afacere rusească, a spus Miller, dar a adăugat că Gazprom va lua în considerare oferte ale partenerilor turci în măsura în care aceștia vor dori să se implice.

Deocamdată, Rusia va crește cu 3 miliarde de metri cubi anual cantitatea de gaz pe care o livrează Turciei prin conducta Blue Stream, a spus președintele rus Vladimir Putin în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său turc Racep Tayyp Erdogan. Potrivit Reuters, anul trecut Turcia a primit de la Rusia 13,7 miliarde de metri cubi de gaz prin conducta Blue Stream.

Putin a mai spus că Rusia va reduce prețul gazului pentru Turcia cu 6% de la 1 ianuarie 2015. Ministrul rus al energiei a precizat ulterior că reducerea ar putea ajunge chiar la 15%, dar că rămâne subiect de negociere.

Noul proiect energetic a fost convenit de Rusia și Turcia după ce South Stream s-a blocat prin opoziția Bulgariei.

Autor: Luiza Moldovan

Sursa: RussiaToday.ro