Analize și opinii

România, pe PRIMUL loc în Europa, la scăderea populaţiei

Institutul Naţional de Statistică a publicat zilele trecute rezultatele provizorii ale recensământului efectuat în 2011, iar datele nu arată deloc bine. Populaţia României a ajuns la 19.024.936 de locuitori, faţă de 21.680.974 cât număram la recensământul efectuat în 2002.

DOCUMENTUL OFICIAL PUBLICAT DE INS. Rezultatele provizorii ale RECENSĂMÂNTULUI

Mulţi oameni par să se fi “evaporat” pur şi simplu de pe teritoriul ţării noastre, iar natalitatea scăzută este un alt factor de risc uriaş la care este supusă România.

Privind totul dintr-un context european, situaţia nu stă deloc bine: România ocupă primul loc în ceea ce priveşte scăderea populaţiei, cu un procent de -12%, chiar dacă în întreaga Europă se vorbeşte despre îmbătrânirea populaţiei, la noi în ţară acest lucru se îmbină şi cu alţi factori extremi care determină “evaporarea” populaţiei.

Într-un material realizat de Econtext.ro se poate vedea că imediat după noi în topul scăderii populaţiei se află Lituania, cu un procent de 7%, apoi Bulgaria, cu 5%.

La polul opus statele din Europa care s-au bucurat de o creştere a populaţiei se află Spania, Cipru, Irlanda cu procente de 13, 14, 15%.

sursa: antena3.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Intr-o tara aflata in continua recesiune si declin economico-politic, e normal sa scada populatia.Pai socotelile sunt simple:lipsa certitudinii zilei de maine a dus la emigrarea populatiei tinere spre alte tari unde isi pot intretine familiile.La noi,abia daca-ti ajung banii castigati intr-o luna ca sa platesti facturi la lumina,telefon,gaz si alte servicii.Deci populatia a scazut ca urmare a cresterii pragului de suportabilitate a saraciei.Un alt factor de scadere a populatiei este varsta destul de inaintata la care romanii se decid sa-si intemeieze o familie si sa aiba copii.Dar principalul motiv ramane starea dezastruoasa in care se afla Romania la ora actuala,fara siguranta unui loc de munca bine remunerat,fara acoperire sanitara c orespunzatoare,fara multe alte asigurari sociale bazice.Scaderea numarului de noi membrii ai familiei este deasemenea foarte important.La ora actuala sunt foarte putine familii cu mai mult de 3 copii.Si atunci de ce ne mai intrebam de ce scade natalitatea cand la cei tineri nu li se ofera conditii optime pentru a-si forma un nucleu familiar?

  • Este normal sa scada populatia unei tzari care n-a luat nicio masura pentru pastrarea fortzei de munca a ei, ci dimpotriva insusi presedintele base ne zicea “Pleeeeecati, pleeeeeeecati…….”! La munca de jos din alte tzari, pentru a aduce capital in Romania! Tragic! Ce merita acest hahait, basinos? Puscaria pe viatza, cu o condamnare la munca silnica! Romani, treziti-va si sa emrgem peste el, peste nemernicul de la Cotroceni, care ne-a omorat semenii, prin masurile impuse! Este autorul GENOCIDULUI din societatea romaneasca! Probe sun cu miile! Uitati-va la viatza dvs. si la a semenilor dvs.! Stiu ce zic, cum stiu toti romanii ce merita basescu traian, criminalul neamului, cum nici Ceausescu n-a fost!

  • Extraordinara analiza dvs., domnule Ion! Este una reala, dar nu este completa! Oricum vad ca este doar o radiografie a starii societatii romanesti de azi, din 2013!Ok! De ce nu mergeti mai departe, cu propunerea de solutii de rezolvare a problemei? N-aveti curaj, nu? Nu aveti, se vede! Niciun intelectual ca dvs. nu se opreste doar la punerea problemei, ci cauta si o posibila rezolvare a ei! Si, inteleg de ce nu o prezentati: nu pentru ca n-ati sti-o, ci de frica lui basescu va abtineti! OK, cititi ce-am scris eu, acum cateva minute! Si nu uitati: basescu va sfarsi tragic! Romanii nu-l vor lasa sa scape usor, la catre crime a facut, prin masurile impuse de el! In ce tzara ati mai auzit ca au murit oameni ca s-au inchis spitale, ca n-au avut bani sa-si cumpere medicamentele necesare supravietzuirii, etc.? He-he, ce moarte crunta va avea acest basinos……… vai mama lui!