Politică

România, minunată țară Fake News. Minciuni și manipulări după proteste

Protestele vor fi întotdeauna o atracție pentru Fake News și bots (roboți programați să acționeze în online prin conturi false pe Facebook sau Twitter). Este teritoriul lor, indiferent de tabără.



E un bun prilej să încerce destabilizarea instituțiilor statului sau să ridice, din mulțime, anumiți formatori de opinie sau anumiți lideri. Unii promovau un video cu jandarmi îmbrăcați gros care băteau mai multe persoane. Evident că era filmat iarna. Alții promovau imagini de pe Google, cu jandarmi violenți sau cu militari din alte țări. Mass-media a ajuns mai mult o discuție purtată online sau la televizor și a încetat să aducă dovezi.

1. Cel mai mare Fake News din ultimele săptămâni din România l-a livrat domnul Grigore Cartianu (vezi foto), care a publicat un text inventat în care un „agent de informații” i-a spus unui jandarm că Dragnea și-a dat acordul să vină huliganii la protest și să provoace jandarmii. Nu publică nicio dovadă în acest sens, ci doar un text pe Facebook. Atât. Dar principala problemă e aceea că o mie de conturi au dat share (conturi și nu persoane pentru că în final nu știm câte dintre ele sunt conturi false), iar 541 au reacționat la această minciună.

2. Dar pentru domnul Cartianu este o practică frecventă Fake News-ul. Pe 12 august 2018 pune o poză de la protest și inventează un dialog între un jandarm și un așa-zis huligan (vezi foto). Încearcă să inducă ideea că jandarmii și huliganii au fost mână-n mână pentru a provoca violențele. Dar peste câteva ore postează aceeași poză, dar de data această vine cu un interviu cu „huliganul” din poză, care, spune Cartianu, ar fi băiat de treabă și de fapt „huliganul” a fost bătut de jandarmi, recunoscând că a inventat prima dată despre o posibilă colaborare „huligani”-jandarmi. Se contrazice singur. Și de această dată, peste 1.000 de conturi au distribuit informațiile. Paradoxal e faptul că domnul Cartianu pune prima poza pe 12 august a.c., ora 10, apoi vine cu așa-zisul interviu în aceeași zi, la ora 14. Să identifici o persoană cu fața acoperită în doar 4 ore este o mare performanță. De asemenea, chiar și domnul Rareș Bogdan a preluat ideea și poza cu huliganul+jandarmul și a publicat un mesaj în care vorbește despre colaborarea huligani-jandarmi. Nici el nu are vreo probă în acest sens.

3. Domnul Mălin Bot nu a pierdut nici el ocazia să arunce pe social media informații pe care nu le poate dovedi și a anunțat oamenii că Jandarmii „au avut gloanțe de război” (vezi foto). Sigur, orice polițist de pe stradă are gloanțe de război în pistol. Doar nu vrem să aibă pistol cu apă. Și continuă cu minciunile acuzând că jandarmii erau acolo „ca să ucidă”. Nu are nicio dovadă în acest sens, ci totul e doar invenția sa. Însă 4.830 de conturi au dat share, 1.994 au reacționat și 1.334 au comentat.

4. Comisarul.ro a copiat modelul de presă practicat de Grigore Cartianu și a inventat o poveste. Aici puteți citi articolul publicat pe 11 august 2018 cu declarația unui șef din Jandarmeria București care critică acțiunile colegilor săi și arată o colaborare Jandarmerie-PSD pentru provocarea violențelor. Nu există nicio dovadă care să arate că într-adevăr este vorba de cineva din Jandarmerie și că acea persoană ar avea un grad de conducere și acces la aceste informații. Dacă nu poți să-i dezvălui numele atunci aduci alte dovezi – înregistrare audio, video, îi acoperi fața, îi modifici vocea. Sau mai cauți alți jandarmi care știu aceste lucruri (dacă există). Până la apariția unor probe care să arate că într-adevăr omul ăla există și știe ceva, articolul este un Fake News de ultima speță, imaginația unui individ care se auto-consideră jurnalist.

5. Domnul Dan Tapalagă, acum jurnalist la G4Media, s-a gândit să le explice oamenilor care a fost treaba cu protestele. Se afundă în detalii și spune în articolul publicat pe 12 august a.c.: „informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că instigatorii, galerii de fotbal sau interlopi, au fost mobilizați de către PSD și unii primari de sector”. Informațiile obținute de la cine? Acel cineva de unde știe? Ce dovezi există? Este plină presa românească de acești jurnaliști „informați” , care chipurile primesc „pe surse”. Domnul Tapalagă nu prezintă absolut nicio dovadă care să susțină afirmațiile făcute. De fapt acel articol este doar o compunere, în care autorul își exprimă părerea (sigur că are acest drept). Materialul domnului Tapalagă poate fi citit aici.

6. Platforma România 100 a domnului Dacian Cioloș i-a dat cuvântul domnului Raul Pătrașcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină din Timișoara, într-un articol (click), în care ne spune că gazul lacrimogen de tip CS poate provoca „pneumonie și cancer”. Știrea de pe Platforma 100 a fost distribuită pe Facebook, de pe pagina Mișcarea România Împreună, de 174 de conturi și alte 371 de conturi au reacționat. Dar nu are un raport despre folosirea gazelor lacrimogene, ci despre folosirea armelor chimice. Domnul Pătrașcu nu prezintă un raport din care să reiasă că armele neletale folosite de Jandarmerie ar putea avea astfel de efecte toxice. Nu există niciun raport care să arate vreo legătură între tipul de gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie și apariția cancerului sau a pneumoniei. Le induce oamenilor o stare de panică pentru a pune presiune pe Jandarmerie. Știrea aceasta trebuie privită dincolo de domnul Pătrașcu, pentru că de fapt România 100 încearcă să ne spună că în țara noastră se folosesc „arme chimice”, așa cum se întâmplă în țări precum Siria. Și așa se naște manipularea.

7. Luju.ro – puțini au auzit de acest siteÎntr-un articol de pe 13 august 2018 (click), aceștia anunță că la protestele de pe 10 august 2018 a participat gruparea ANTIFA, recunoscută pentru protestele violente. Ce dovezi au cei de la luju.ro? Un mesaj publicat pe pagina ANTIFA București (oricine poate să-și facă o pagină și cu numele Bin Laden) în care cineva îi îndemna pe oameni să meargă la protest și „să dăm cu clasa politică de pământ”. Luju.ro îl mai citează și pe un anume Chris Terhes (numit președintele Coaliției Românilor din SUA), care, potrivit luju.ro, afirmă pe contul lui de Facebook că: „Multiple surse imi spun ca la proteste au fost si mercenari, persoane cu pregatire militara gata sa puna mana pe arme si sa ia cu asalt sediul Guvernului. Unii dintre acestia s-ar fi grupat in Serbia. Paragraful de mai sus luati-l ca venind ‘pe surse’ si nu o certitudine”. Dovezi? Lipsă.

8. O manipulare fină, chiar foarte bună, este cea practică de domnul Vlad Ursulean(poate fără vina lui, chiar dacă această manipulare nu poate să iasă de nicăieri). Deși filma niște huligani care pregăteau cocktail-uri Molotov (muniție de război civil și îți provoacă arsuri imediat pe tot corpul), jurnalistul de la Casa Jurnalistului se declară emoționat de discursul huliganului și al unei doamne care încerca să-i convingă să nu mai atace jandarmii (vezi foto). Ce a făcut domnul Ursulean: a deviat toată atenția de la Molotov (un lucru scandalos) la un discurs emoționant (patetic), prin care huliganii anunțau că „e revoluție”. Astfel de manipulări induc doar ideea că e ok să-i ataci pe jandarmi cu Molotov dacă tu îți „iubești” țara și faci „o revoluție”. Postarea dumnealui a fost distribuită de 2.500 de conturi și filmulețul a înregistrat peste 203.000 vizualizări. Nu e nimic emoționant sau de apreciat într-un video în care niște tineri pregătesc cocktailuri Molotov, stimate domn Ursulean. Era de apreciat dacă informai jandarmii că acești  tineri pregătesc Molotov, în loc să-i filmezi!

Vreau să precizez că în ultimele zile s-au făcut multe afirmații grave, dar niciuna însoțită de probe, dovezi, martori. Aici apare Fake News-ul. Niște oameni disperați sunt dispuși să creadă orice în aceste momente. Și anumiți indivizi profită, după cum se poate observa. Cred într-o presă care prezintă informații verificate și cu dovezi și mai cred într-o justiție care la fel de bine acuză/condamnă pe baza unor dovezi.

Mi-am concentrat atenția asupra grupului anti-PSD pentru că de la el așteptați „schimbarea” României, pentru că ei se auto-promovează ca fiind soluția la PSD. Dar dacă schimbarea acestei țări se face prin propagandă, manipulare, Fake News și bots, atunci ar trebui să ne punem multe întrebări în legătură cu oamenii care afirmă că luptă împotriva PSD și să încercăm să înțelegem cui servesc aceștia, pentru că poporului în niciun caz.

Nu îi vom învinge dacă vom fi la fel ca ei, ci doar îi vom înlocui cu alte persoane care vor fi la fel ca ei!

P.S. Nu am decupat deloc pozele pentru a nu avea anumite interpretări că am scos din context sau că am modificat ceva.

Autor: Marius Constantin

Sursa: Romania curata