Politică

România îşi vinde pădurile pe nimic

romania_isi_vinde_padurile_pe_nimicDezvăluirile despre jaful organizat căruia îi cad pradă pădurile româneşti au şi ecou internaţional. Pa­sivitatea autorităţilor de la Bu­cureşti şi voracitatea marilor procesatori şi exportatori de lemn, austrieci şi chinezi, au atras atenţia ONG-urilor active în domeniul eco­logiei, dar şi a unor prestigioase pu­bli­caţii europene.
Sub titlul “Ro­mâ­nia îşi vinde pădurile pe nimic”, Myeurop.info atrage atenţia asupra cartelizării industriei forestiere ro­mâ­neşti, politicilor de lobby, ex­ploa­tă­rii iraţionale, exporturilor ne­în­grădite, dar şi asupra unor iniţiative legislative deosebit de nocive, concepute în folosul afaceriştilor, precum aceea de scădere a vârstei de ex­ploatare a masei lemnoase. Re­prezentanţii ONG-urilor intervievaţi de jurnalistul francez, Doina Danciu (Greenpeace România), Gabriel Păun (Agent Green) şi Costel Bucur (WWF România), au prezentat date exacte şi au făcut observaţii va­loroase. (Valentin Zaschievici).
România nu a găsit încă răspuns la cum se poate exploata filonul economic al lemnului fără să-şi decimeze pădurile. Sau poate că se face că nu ştie. România, care se situează pe locul 8 în Europa după suprafaţa forestieră (6,7 milioane de hectare), îşi vinde aproape pe nimic pădurile, scrie site-ul myEurop.info.

Sectorul este dominat de un cartel de întreprinderi străine, mai ales austriece, care exploatează fără niciun fel de scrupule acest filon. Puternice companii străine (din Austria şi China) au încheiat între ele un fel de “gentleman agreement” în România, explică pentru Myeurop Doina Danciu, coordonator al campaniilor Greenpeace România.

“Ele îşi împart influenţa, se înţeleg ca să menţină preţuri joase şi fac lobby pe lângă oficialii Ministerului Mediului şi Pădurilor ca să-şi impună regulile. Ele controlează şi tăierea copacilor şi prelucrarea industrială a lemnului, dominând această filieră, iar statul român se arată îngăduitor. România îşi sacrifică pădurile!”, atrage atenţia Doina Danciu.

‘Pădurile româneşti se află în mâna cui nu trebuie”, semnalează şi Gabriel Păun, preşedintele ONG-ului ecologic Agent Green, care dă drept exemplu compania austriacă Schweighoffer, lider pe piaţa lemnului românesc. “Compania Schweighoffer s-a implantat în România în 2003 şi atunci a început dezastrul. Ea extrage 2,6 milioane de tone pe an”, spune Păun, potrivit Myeurop, citat de Agerpres. “Contractul ei pe 10 ani cu regia naţională a pădurilor Romsilva expiră în 2013 şi ei vor să-l reînnoiască ca să exploateze 57,6 milioane de tone de lemn în următorii zece ani. Schweighoffer a cumpărat câteva mii de păduri, adesea virgine, inclusiv în Retezat (care este rezervaţie naturală) unde taie copaci şi acum”, continuă Gabriel Păun.

Un semnal de alarmă trage şi Costel Bucur, coordonator al programului “Dunăre-Carpaţi” în cadrul WWF România. “S-a lansat recent un proiect care ar putea să modifice dreptul forestier şi să ţină seama de cererile lor. Marii proprietari privaţi exercită presiuni pentru scăderea vârstei de exploatare, care este în prezent de 120 de ani pentru majoritatea speciilor, la 90 de ani şi chiar mai puţin. Consecinţele ar fi catastrofale pentru biodiversitate şi echilibrul ecosistemului”, avertizează Bucur.

Tăierea ilegală ameninţă pădurile româneşti: Greenpeace a inventariat 30.000 de cazuri de tăieri ilegale în perioada 2009 – 2011

“Nu s-a efectuat nicio acţiune concretă pentru stoparea tăierilor ilegale”, mai spune Gabriel Păun, care subliniază că cele 218.500 de hectare de pădure virgină sunt extrem de afectate. “Majoritatea acţiunilor în justiţie nu duc la niciun fel de sancţiuni împotriva vinovaţilor. Cel mai îngrijorător este faptul că există o discrepanţă între legislaţia naţională şi cea a UE”, precizează acesta.

De asemenea, exporturile de lemn spre China, o mare consumatoare de acest material şi care nu mai dispune de astfel de resurse, aproape s-au triplat în perioada 2009 – 2010, mai scrie myEurop.info.

Sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • xyz bag de sama ca te vezi vinovat pt asta asa i?eu nu s deloc.interesant ca autoritatile aplica imediat o taxa care se aplica sin europa dar europenii au ceva altfel de reguli in privinta exploatarii lemnului insa politicienii uita de asta ca de acolo rod ei resursele tzarii…dau pe nik in acte dar de fpat iau fortuni la negru.