Politică

Robert Zoellick directorul Băncii Mondiale: Europa se îndreaptă spre “o zonă periculoasă”. Vom retrăi panica din 2008

Robert Zoellick, președintele Băncii MondialeEuropa se îndreaptă spre “o zonă periculoasă” iar pieţele financiare vor trece din nou prin Marea Panică, înregistrată în 2008, avertizează Robert Zoellick directorul Băncii Mondiale.

Robert Zoellick a spus vineri că liderii europeni trebuie să fie pregătiţi să recapitalizeze băncile în eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro şi să asigure finanţare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al ţării.

Potrivit acestuia, şomajul este în creştere în Uniunea Europeană, dar şi în America, iar economii considerate în creştere, precum cea a Braziliei şi Chinei, demonstrează că, de fapt, “au rămas fără combustibil”.

Totodată, bursa a scăzut la un record minim înregistrat în acest an, iar dolarul a devenit o monedă tot mai puternică. După ce indicele Dow Jones a scăzut cu 200 de puncte la New York, toate câştigurile înregistrate în acest an la bursă au fost pierdute.

Costurile de împrumut extern ale Spaniei şi Italiei sunt foarte aproape de limita care a declanşat criza din Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Astfel, Zoellick avertizează că următoarele luni ar putea fi la fel de dificile precum prăbuşirea Băncii americane de investiţii Lehman Brothers în anul 2008.

“Evenimentele din Grecia pot declanşa o teamă financiară în Spania, Italia şi întreaga zonă Euro. Vara lui 2012 pare să fie un ecou al anului 2008. Dacă Grecia va părăsi zona euro, urmarea este uşor de prevăzut, la fel cum a fost după Lehman Brothers”, susţine directorul Băncii Mondiale.

Potrivit acestuia, liderii zonei euro trebuie să fie pregătiţi, psihologic şi prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), să recapitalieze băncile.

Robert Zoellick mai spune că nu va mai fi timp pentru reuniuni ale miniştrilor de finanţe. “Pe pieţele panicate, investitorii fug spre active sigure”, a adăugat el.

sursa: 2blackjack1.wordpress.com // adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu