Politică

Rezoluție pentru 2018 – să nu ne mai lăsăm divizați

Anul 2017 a fost unul plin atât din punct de vedere politic cât și social. România este mai divizată ca oricând iar acest tip de divizare nu ajută niciuna dintre tabere, ea nu face decât să slăbească România pe termen lung.



„#Rezist”, ”ciuma roșie” sau ”tefelei„ sunt niște cuvinte intrate recent în vocabularul colectiv iar acest lucru nu ne ajută. Divizarea este marea problemă cu care ne vom confrunta în 2018. Pentru acest an propun 5 rezoluții:

1. Să cinstim anul 2018 fără naționalisme ieftine. 100 de ani de la Marea Unire înseamnă 100 de ani de România, înseamnă 100 de ani de istorie ce a cuprins un război mondial, regalitatea, comunismul și peste un sfert de secol de democrație. Acești 100 de ani ne arată că România unită a trecut cu bine și peste războaie și peste catastrofele ideologice ale istoriei. Ne arătăm respectul față de înaintași dacă rămânem uniți și dacă înțelegem că noi, aici, trebuie să continuăm prin forțele noastre, fără îndrumări binevoitoare dinspre Est sau Vest.

2. Fără vorbe mari care nu înseamnă nimic – ”Revoluția generației noastre” e doar un slogan, am văzut în ’89 și ’90 că sistemul nu se schimbă prin proteste și lupte de stradă, ci prin construirea unei alternative. O revoluție de acest tip nu schimbă sisteme, doar înlocuiește niște șefi cu alți șefi.

3. Propaganda a funcționat de minune în 2017, să sperăm că am învățat ceva din acest lucru. Faptul că o informație se află în spațiul virtual nu înseamnă nimic. Trebuie să verificăm cine emite acea informație, dacă în trecut sursa a fost de încredere și mai ales dacă în spatele informției putem depista interese obscure.

4. În anul 2018, să credem în noi ca stat și ca națiune. Discursul în care spunem că suntem tari ca indivizi dar proști ca nație este deficitar. Dacă în fiecare discuție sau discurs extern ne cerem scuze, toți ceilalți vor crede că facem asta pentru că avem de ce. Dacă aleșii noștri își critică țara de la Bruxelles trebuie să ne facem autocritica pentru că i-am votat și să nu mai repetăm prostia și în 2019.

5. Hai să nu ne mai dorim un ”2018 magic” pentru că magic nu înseană nimic, magic este doar un alt concept de la Hollywood pe care îl împrumutăm când nu vrem sau nu putem să spunem nimic. Hai să ne dorim un an 2018 binecuvântat de Dumnezeu.

Autor: Alexandru David