Politică

Regionalizarea, faza pe ambulanțe

image-2008-11-1-5018429-41-serviciul-ambulantaMinisterul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, un proiect de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă. Serviciile Judetene de Ambulanta vor fi desființate și trecute, fără personalitate juridică, în subordinea Serviciilor Regionale de Ambulanta.

Proiectul prevede înfiinţarea Serviciului Regional de Ambulanţă Nord-Vest, Serviciului Regional de Ambulanţă Centru, Serviciului Regional de Ambulanţă Vest, Serviciului Regional de Ambulanţă Sud-Vest, Serviciului de Ambulanţă Sud, Serviciului de Ambulanţă Sud-Est, Serviciului de Ambulanţă Nord-Est.

Astfel, se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanţă Nord Vest, prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Cluj şi desfiinţarea Serviciilor judeţene de ambulanţă Bihor, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj. Se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanţă Centru, prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Mureş şi desfiinţarea Serviciilor judeţene de ambulanţă Albă, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna.

De asemenea, se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanţă Vest, prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Timiş şi desfiinţarea Serviciilor judeţene Arad, Hunedoara şi Caraş Severin, şi Serviciul Regional de Ambulanţă Sud Vest, prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Dolj şi desfiinţarea Serviciilor judeţene Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Olt.

HG mai prevede înfiinţarea Serviciului Regional de Ambulanţă Sud, prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Prahova şi desfiinţarea Serviciilor judeţene de ambulanţă Argeş, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa şi Ialomiţa, înfiinţarea Serviciul Regional de Ambulanţă Sud Est, prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Constanţa şi desfiinţarea Serviciilor judeţene Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea şi Tulcea, dar şi a Serviciului Regional de Ambulanţă Nord Est, prin reorganizarea Serviciului judeţean de ambulanţă Iaşi şi desfiinţarea Serviciilor judeţene de ambulanţă Suceava, Botoşani, Vaslui, Neamţ şi Bacău.

În subordinea serviciilor regionale de ambulanţă vor funcţiona serviciile judeţene de ambulanţă, fără personalitate juridică, ce vor activa în spaţiile fostelor Servicii Judeţene de Ambulanţă, staţiile de ambulanţă fără personalitate juridică în care, la data prezentei hotărâri, îşi desfăşoară activitatea actualele staţii ale Serviciilor judeţene de ambulanţă, substaţiile de ambulanţă, fără personalitate juridică, în care îşi desfăşoară activitatea actualele substaţii ale Serviciilor judeţene de ambulanţă.

“Serviciile regionale de ambulanţă înfiinţate prin reorganizarea Serviciilor Judeţene de Ambulanţă Cluj, Mureş, Timiş, Dolj, Prahova, Constanţa şi Iaşi asigură asistenţa medicală de urgenţă, transport sanitar asistat, consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat de pe raza judeţelor respective. Serviciile regionale de ambulanţă pot interveni şi în afara graniţelor administrative în zone stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii pe principiul ‘celei mai apropiate resurse de caz’, precum şi în situaţii de urgenţă la dispoziţia Dispeceratului. Serviciile regionale de ambulanţă preiau patrimoniul structurilor care se desfiinţează în urma reorganizării, stabilit pe baza bilanţului contabil de închidere la data predării/preluării, însoţit de celelalte anexe potrivit metodologiei existente”, prevede proiectul pus în dezbatere.

Potrivit autorităților, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar va fi preluat în totalitate, iar pentru personalul tehnic, economic, informatică, administrativ şi de deservire preluarea se face cu respectarea normativului de personal în vigoare.

Opinia unui medic

Seful Serviciului Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, consideră că proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă, pus în dezbatere publică, reprezintă un lucru foarte bun.

“Mie mi se pare un lucru foarte bun. Noi, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, suntem regionalizaţi de trei ani şi jumătate. Este în fază de proiect. În ceea ce ne priveşte pe noi, ca regiune Bucureşti-Ilfov, lucrurile au stat foarte bine pentru că s-a adus Serviciul de Ambulanţă al judeţului Ilfov la acelaşi regim de dezvoltare cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti. Saltul s-a văzut”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Alis Grasu.

Potrivit acesteia, regionalizarea prezintă mai multe avantaje.

“Avantajele regionalizării sunt: o mai bună distribuire a bugetului şi o dezvoltare unitară a sistemului de urgenţă, pentru că până la urmă către acest lucru se tinde”, afirmă Grasu.

Autor: George Anghel
Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nu este o idee buna!!!! Asta este sfarsitul ambulantei cu siguranta! Distrugem ambulanta in acest mod, o sa fie eficienta doar in anumite zone,iar in multe zone va fi haos! Sunt ferm convins ca vom ramane fara serviciile de ambulanta in acesta tara!!!! Si asta foarte curand! Cei care conduc regiunea vor avea eficienta maxima,ceilati vor intra in colaps in scurt timp!