Politică

Recesiunea din Balcani, sansa companiilor din China

China incepe sa caute oportunitati de afaceri in Europa de Est, profitand de nevoia de capital din regiune pentru a intra pe piata din Uniunea Europeana, relateaza Wall Street Journal, citat de NewsIn.

Companiile chineze au reusit deja sa obtina participatii minoritare in Romania si Bulgaria, iar guvernul chinez ofera o linie de credit de 1 miliard dolari Republicii Moldova, suficient pentru a-i acoperi deficitul de cont curent pe o perioada de doi ani.

Afluxurile de investitii sunt inca minore, in valoare totala de numai 71 milioane euro in 2008, potrivit Eurostat. Acestea urmeaza insa sa creasca rapid, luand in calcul numeroasele acorduri incheiate recent.

Luni, Dongfeng Motor Group Ltd., cel mai mare constructor de camioane din China, a semnat un memorandum cu constructorul sarb de camioane Fabrika Automobila Priboj, detinut de stat. Cele doua companii nu au precizat valoarea acordului, insa Dongfeng va controla produsul si marca, in timp ce FAP se va ocupa de fabricare.

De asemenea, luna trecut, Great Wall Motor Ltd. a semnat un acord cu grupul bulgar Litex Motors, pentru a construi o uzina de asamblare cu o capacitate anuala de 50.000 de autoturisme, incepand cu 2010. Compania chineza va investi in uzina 80 milioane euro.

Totodata, in septembrie, a iesit pe piata prima serie din totalul de 100.000 de tractoare planificate a fi produse in uzina de la Brasov preluata de Shantuo Agricultural Machinery Equipment. Uzina reprezinta o investitie de peste 20 milioane dolari pentru compania chineza.

Nicaieri nu este nevoie de mai mare de capital ca in Balcani, unde economiile au fost aduse intr-o grava recesiune, dupa ce deficitele de cont curent s-au dovedit a fi imposibil de finantat, fara principala sursa de fonduri din zona euro.

In timp ce Serbia, Moldova si chiar si Turcia sunt tinte strategice pentru China, Romania si Bulgaria reprezinta cai ieftine de a intra pe piata Uniunii Europene, a declarat Margot Schuler, analist in cadrul institutului german de studii zonale si globale.

sursa: bloombiz.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Mari afacerişti sunt occidentalii ăştia. Au dus ca băieţii, unităţile de producţie în Orientul îndepărtat şi acum vin ăia şi implantează fabrici în ţările foste comuniste. Occidentalii erau ocupaţi cu devalizarea ţărilor foste comuniste, şi nu aveau gânduri de viitor. Dar să stăm liniştiţi că după ce vor construi fabricile, vor veni occidentalii cu nişte norme, care vor face ca produsele fabricate de ei să nu poată fi vândute în Europa, iar chinezii vor da faliment şi îşi vor vinde fabricile pe nimic la occidentali. După ce le vor lua de pomană, vor scoate normele şi vor produce ei în continuare. Mişto afaceri. Dar şi chinezii, mulţi da proşti. Dar poate această “furăciune” economică dacă va avea loc, s-ar putea cu această ocazie să se supere şi chinezii şi secolul ăsta să nu devină…comunist pe toată planeta. Ptiu drace!