Politică

Ratiunea a invins. Urmeaza razboiul

120571Pentru moment, acordul de la Minsk lasa o perioada scurta de gandire si manevre celor doua tabere (SUA si Rusia), dar razboiul pare a fi amanat doar pentru puțin. Drept semn de buna purta in negocieri, Rusia a primit o noua serie de sanctiuni. In acest timp, o armata de amplificatoare nu face altceva decat sa reia comparatii indoielnice despre Munchen, idei stupide despre refacerea URSS si vantura povesti nesfarsite despre invazii iminente. Nici guvernul de la Kiev nu sta degeaba si, in asteptarea oficiala a armamentului si a batalioanelor americane, si-a intarit garnitura ofensiva cu fostul presedinte georgian, Mihail Saakasvili, pregatit sa devina consilier al guvernului din Ucraina. Asta desi Georgia incearca sa-l aduca in fata justitiei si sa-i confiste averea. Nu conteaza. E foarte bun pentru lupta antiruseasca. Luat de entuziasm, Saakasvili, a declarat ca o Ucraina inarmata, ar putea ajunge pana la Moscova.

In Ucraina, de altfel, se aduna numai lume buna, iar in ultimele confruntari a pierit fostul luptator cecen Isa Munayev, venit din Danemarca sa infranga “muscalii”, in fruntea unui detasament de ceceni, georgieni, ucraineni si rusi, iar zilele trecute la Mariupol un soldat american a fost surprins de televiziunea locala. In alta ordine de idei, un ziarist din Kiev a fost arestat saptamana aceasta pentru “tradare”, deoarece a recomandat oamenilor sa evite recrutarea generala, care va include si femei. Pana acum, nu s-a semnalat niciun protest international pentru libertatea presei si e putin probabil ca va aparea vreunul. Oamenii din Ucraina s-au saturat de razboi, dar dorinta lor chiar nu conteaza in vremurile democratiei globale.

Autoritatile romane urmaresc penal o retea extinsa de prostitutie de lux, formata in mare parte din asistente tv. Tot din informatii foarte oficiale am aflat, de caurand, cum, la televiziunile serioase exista retele de ofiteri acoperiti care se deghizeaza in analisti independenti. In SUA o vedeta a postului CNBC a fost suspendata dupa ce si-a marturisit minciunile despre un atac asupra sa in Irak. Relatia dintre serviciile secrete apusese si media (vezi Operatiunea Mockingbird) este de notorietate. In linii mari, asa arata media acum, de unde putem intelege si succesul stirilor alternative dar si graba establishmentului de a cenzura internetul.

Monica Macovei, fosta procuroare comunista, vesnica avocata a intruziunii statului in viata indivizilor, a pledat pentru introducerea cat mai rapida a legilor Big Brother. Altfel, ne paste terorismul si, surpriza, coruptia. Macovei a recomandat trecerea legilor prin ordonanta de urgenta; de fapt, prin orice mijloace, numai sa fie adoptate odata, de parca Romania ar fi un paradis al islamistilor. Cat despre coruptie si urmarirea ei, sa ne amintim nemuritoarele vorbe ale admiratoarei lui Mandela: “Fiecare cand mergeti la vot, ganditi-va ce inseamna DNA pentru voi: un vis sau un cosmar?”

Din ce in ce mai multi americani renunta la cetatenie din cauza taxelor prea mari pe care trebuie sa le plateasca. Numarul lor nu este impresionant, dar creste spectaculoas si, mai important, cei care pleaca au averi semnificative. Potrivit unui studiu realizat de HSBC, majoritatea celor care fug de SUA se stabilesc in Elvetia, ca urmare a conditiilor generoase oferite de cantoane. Guvernul de la Washington ii obliga pe cetatenii americani sa plateasca impozitele in tara de origine indiferent de locul unde traiesc. De asemenea, FACTA, o initativa recenta a fiscului american, prin care bancile din toata lumea sunt fortate sa denunte contribuabilii stabiliti in strainatate, contribuie la exodul americanilor.

Trei tineri musulmani americani au fost ucisi fara niciun motiv concret in North Carolina de catre un fanatic ateist. In teoria oficiala, ateii sunt niste oameni simpatici, toleranti, rationali, care au depasit stadiul evolutiv al omului religios iar acum privesc cel mult cu ingaduinta la naivitatile credincisilor. In realitate, se gaseste cate un fan al lui Richard Dawkins si membru in miscari seculariste care sa infirme comoda teorie. Omul de stiinta a condamnat executia dar nu a dat vreun semn din care sa reiasa ca s-ar putea sa fie ceva in neregula cu un militantism atat de agresiv. Ar fi facil sa chestionam doar miscarea secularista pentru aceasta crima, mai ales ca propaganda antimusulmana si multiculturalismul au si ele un rol in violenta religioasa. Totus, cine are indoieli asupra bunavointei ateilor militanti, poate intra pe un forum de internet dedicat secularismului sau evolutionismului.

China a inceput o campanie anticoruptie care vizeaza indepartarea din interiorul statului si a partidului comunist a functionarilor manjiti, dar si a celor care si-au pierdut credinta in ideea comunista. Ca si la noi, se incearca nationalizarea averilor pentru cei cu probleme, “vinovatii”sunt vanati peste tot in lume, iar campania are un aer de purificare sociala. Cel mai probabil, exista responsabili diferiti fata de Romania, dar asta nu ar trebui sa ne faca sa neglijam importanta tot mai mare a anticoruptiei ca tehnica de control si manipulare sociala.

Autor: Ninel Ganea

Sursa: Karamazov.ro