Politică

Putin: „Ar fi bine să nu ne irităm”

vladimir-putin-_2056186bMoscova propune ca situaţia tensionată din Siria să fie examinată în cadrul summit-ului G20, a declarat preşedintele Putin în interviul acordat agenţiei Associated Press şi Primului post TV. Summit-ul va avea loc pe 5-6 septembrie la Sankt-Petersburg.

Putin a cerut încă o dată să fie aşteptate rezultatele activităţii experţilor ONU, care au colectat probe lângă Damasc, unde se presupune că pe 21 august au fost folosite armele chimice. După cum a subliniat preşedintele, poziţia principială a Rusiei este că indiferent cine a folosit arma de distrugere în masă, aceasta este o crimă.

Dacă există dovezi convingătoare ale folosirii armei chimice în Siria, atunci ele trebuie să fie prezentate Consiliului de Securitate al ONU. Deocamdată, nu există asemenea dovezi, a spus preşedintele Putin. Când dovezile vor apărea, atunci va fi necesar să se acţioneze, a adăugat el.

„Noi nu apărăm acest Guvern (al preşedintelui Assad). Noi apărăm normele şi principiile dreptului internaţional, noi apărăm ordinea lumii contemporane, noi protejăm examinarea unei posibile utilizări a forţei exclusiv în cadrul dreptului internaţional. Aceasta este o valoare absolută. Când problemele legate de utilizarea forţei sunt rezolvate în afara cadrului ONU şi Consiliului de Securitate, atunci apar temeri că asemenea decizii nejuridice pot fi aplicate împotriva oricui şi sub orice pretext”.

Chiar şi în SUA există experţi care consideră că probele prezentate de administraţie nu sunt concludente şi nu exclud posibilitatea unei acţiuni provocatoare a opoziţiei, în scopul de a acorda patronilor un pretext pentru o intervenţie militară.

Între timp, probele colectate de inspectorii ONU la Damasc, au fost transmise pe 4 septembrie experţilor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga. Aceasta este cea mai competentă organizaţie internaţională pentru examinarea agenţilor toxici de luptă. Rezultatele analizelor vor fi gata nu mai devreme de trei săptămâni. Numai după aceea pot fi trase concluzii, consideră preşedintele rus.

„Ce vor face SUA cu rebelii, dacă se va stabili că armele de distrugere în masă au fost folosite de aceştia? Ce vor face cu rebelii sponsorii lor? Vor înceta să le furnizeze arme? Vor începe acţiuni de luptă împotriva lor?”

În timpul interviului cu Vladimir Putin a fost discutată şi vizita anulată recent a preşedintelui american, Barack Obama, în Rusia. Preşedintele rus a menţionat că ar fi dorit să examineze multe probleme cu omologul său american.

„Noi înţelegem că datorită poziţiei Rusiei în unele probleme, administraţia americană este oarecum iritată. Asta este situaţia. Dar, cred că ar fi bine să nu ne irităm, ci să dăm dovadă de răbdare şi să lucrăm împreună în vederea găsirii unor soluţii”.

De asemenea, Putin a declarat că anularea întâlnirii nu este o catastrofă. Contactele dintre Moscova şi Washington, pe linia ministerelor şi altor departamente, continuă cu succes. După cum a declarat preşedintele rus, el şi preşedintele Obama vor avea în curând posibilitatea de a examina cele mai importante probleme în cadrul summit-ului G20 de la Sankt-Petersburg, care va avea loc pe 5-6 septembrie.

Autor: Andrei Fediasin
Sursa: Vocea Rusiei