Analize și opinii Politică

Profesionalism si bine comun vs. Politicianism si demagogie

Ce se intampla cu noi? Ce se intampla cu statul roman? Cateva raspunsuri.

Cand va fi Romania o democratie cu un ridicat nivel de trai din lume.
1. Romania va fi o democratie reala si o tara cu un nivel de trai ridicat (nivel de trai ridicat inseamna ca majoritatea populatiei, adica peste 70%, sa faca parte din clasa de mijloc) atunci cand oamenii vor refuza sa iasa in strada la indemnul vreunui partid politic.

Nicaieri in lumea civilizata vreun politician nu cheama oamenii in strada la miting, asa cum se intampla la noi. Din contra, in occident oamenii protesteaza din proprie initiativa, nu chemati de politicieni.

2. Romania va fi o democratie reala si o tara cu un ridicat nivel de trai din lume atunci cand politicienii vor discuta idei majore pe termen lung, si nu polemici; atunci cand niciun partid nu se declara si nu se crede stapanul absolut al adevarului si al dreptatii. In Romania, cei de dreapta se cearta cu ceilalti de dreapta ca ei sunt mai de dreapta decat ceilalti; cei de stanga se cearta cu ceilalti de stanga pentru ca ei sunt mai de stanga decat ceilalti de stanga; iar toti se cearta cu toti pentru cei de dreapta sunt mai buni decat aia de stanga. Si unde mai e binele comun, unde mai e interesul national? Nu mai e nicaieri, nu mai exista!

Gradul maxim de politicianism, demagogie si minciuna in care a ajuns Romania se explica prin faptul ca, la noi, dupa 50 de ani de comunism in care partidul unic era detinatorul absolut al adevarului, s-a ajuns in cealalta extrema – in care partidul unic al comunismului s-a divizat in mai multe partide care ele insele se cred fiecare unice in detinerea adevarului si dreptatii: de aici politicianismul, polemismul, cearta, aflarea in treaba, demagogia si jaful.

Romanii nu au invatat ca intr-o democratie reala si intr-o economie sanatoasa nu exista polemici, nu exista atacuri la persoana, nu exista criticism, nu exista acuze gen “lovitura de stat prezidentiala”, “lovitura de stat parlamentara”; intr-un cuvant: nu exista fanatism. Criticismul steril a distrus in aceasta tara germenii creativitatii; nimeni nu mai creeaza nimic: nici intelectual, nici social, nici economic, nici politic. In societatile sanatoase, in democratiile reale, in tarile cu cel mai mare nivel de trai exista binele comun, interesul national practicate de toate partidele, nu doar de cei de dreapta; iar daca spune cineva ca la noi numai cei de dreapta sunt binele comun si interesul national, atunci acel om e primul care se face vinovat de demagogie si politicianism si lipsa de profesionalism, deoarece a si monopolizat binele comun.

3. Romania va fi o democratie cu un ridicat nivel de trai din lume atunci cand politicienii vor pune starea nivelului de trai din Romania inaintea programelor Schengen, aderarea la Euro, integrare in UE, autostrazi multe si alte detalii. Orice tara dezvoltata din UE mai intai si-a realizat un nivel de trai ridicat, si apoi a creat si UE. La noi, de 20 de ani, se pune caruta inaintea boilor: politicienii vor Shengen, autostrazi, integrare in UE si in Euro, vor “stat de drept” si “justitie independenta” fara sa scoata o vorba si fara sa prezinte poporului un program concret de dezvoltare a clasei de mijloc de la 4% cat e in prezent (in Romania saracia si excluziunea sociala au ajuns la 46% din populatie), la peste 70% asa cum este in tarile civilizate. La noi nimeni nu are programe de dezvoltare a clasei de mijloc, dar toti vorbesc despre autostrazi, investitii straine, Schengen, etc – acesta e semn de demagogie si politicianism. Programul de eradicare a saraciei si de dezvoltare a clasei de mijloc trebuie prezentat concret popurului, cu praguri de la un an la altul si cu sanctiuni pentru neaplicarea lui.

De exemplu, o clasa de mijloc se pune pe picioare, adica atinge pragul de 15 % din populatie, oriunde in lume, in cel mult 4 ani; iar in urmatorii 5 ani depaseste 50 % din populatie, pentru ca in urmatorii 10 ani sa ajunga undeva pe la 80 – 90 % din populatie. Sa luam exemplul Braziliei, tara care cunoaste cea mai rapida dezvoltare a clasei de mijloc in ultimii 20 de ani. In 2004, clasa de mijloc a Braziliei era de 34 %, iar 7 ani mai tarziu, in 2011, era de 54%; in 7 ani, clasa de mijloc a Braziliei a crescut cu 20 de procente. Din 1994 si pana in prezent, saracia a fost diminuata in Brazilia cu 70%. Banco do Brasil, banca federala cooperativista din Brasilia, detinea in 2003 un procent de 58.90% din imprumuturile oferite sectorului agricol. In 2009, cooperativele reprezentau 5.4% din PIB.

Aceste programe lipsesc din campaniile electorale ale partidelor; pacat. Adevaratele masuri economice lipsesc in Romania pentru ca politicienii nu au inteles ca dezvoltarea clasei de mijloc nu tine nici de dreapta, nici de stanga; bunastarea, interesul national si binele comun nu sunt lucruri politizate, instrumentalizate; altminteri nu ar mai fi bine comun.

Secretul Braziliei? Iata ce spune Betsy Dribben, Director of Policy at the International Co-operative Alliance:

What stands out for me in Rio life is how natural co-operatives are as part of the mainstream – not an after thought where one needs to challenge the sitting government to make use of in making political and social decisions. And also how naturally co-operatives lend themselves as values base business models wherever the need arises: transportation, agriculture, handicrafts, health insurance, etc. When it comes to co-operatives, Brazil is a model for how it should be.

sursa: culianu.wordpress.com