Politică

Primarul, noua vedeta a politicii

primarulNu mai e niciun secret pentru nimeni ca intentia de comasare a alegerilor generale cu cele locale este centrata pe ceea ce ar trebui sa devina cheia viitorului scrutin mamut – primarul. Fie ca este vorba despre primarii baroni, precum Gheorghe Falca, sau despre jupanii mai mici de prin orase si sate, pe ei se va muta accentul electoral in urmatoarea perioada. Si asta din mai multe motive.

Populismele, principala arma a politicanului roman, nu prea mai sunt posibile decat la nivel local, pentru ca guvernul este legat de maini si de picioare de tot felul de acorduri ba cu FMI, ba cu UE. Asa ca, pentru a mentine cifrele in limtele stabilite, executivul este obligat sa opereze tot felul de taieri si reduceri foarte impopulare. Limitarile acestea nu sunt insa impuse si autoritatilor locale, ba dimpotriva, cu nitel ajutor de la rezerva aflata la dispozitia premierului. De exemplu, subventiile pentru caldura au fost taiate si e foarte bine ca nu mai beneficiaza toata lumea de acest ajutor. Dar primarii au libertatea sa le acorde de la bugetele locale ca niste binefacatori ce se afla.

Punga cu faina si ulei tine si ea loc de politici sociale generoase, dar numai pana la un punct si numai la electoratul cel mai sarac. In schimb, tot cu bani de guvern, caci deocamdata decontarile UE nu au venit si nici nu se stie daca vor veni la cat de pline de hibe sunt contractele, in comunele si orasele cu primari ai puterii au fost demarate investitii indelung asteptate. Primarul este cel care le aduce acum oamenilor putinul bine al acestei perioade.

Apoi, niciodata scarba fata de clasa politica nu a fost mai mare si niciun partid nu este scutit de ea. Politicienii nu ii mai pot scoate pe oameni decat cel mult la un vot negativ, care insa nici el nu mai are forta de odinioara. Singurul care mai poate aduce electoratul la urne este omul, pe care sa-l voteze direct pe criterii care tin de viata lui de zi cu zi si de realitatea imediata. Acest tip de vot poate rasturna votul politic, asa cum au demonstrat-o recent alegerile din Neamt. Daca in anii trecuti partidele erau cele care propulsau primarul in functie, acum primarul va tracta candidatii partidelor catre victorie. Raportul de forte s-a inversat.

Nu e asadar de mirare ca UNPR, foarte discret ca miscari politice, este un campion al racolarilor de primari din localitati de toate calibrele, pe care-i jumuleste cu spor de la USL. Cel mai prost din acest punct de vedere sta PNL, partid care ar putea plati scump greseala uriasa a lui Crin Antonescu, care, pentru a-si consolida puterea, s-a debarasat prea usor de cativa primari importanti, in frunte cu cel al Devei.

Desi sunt net avanajate de ea, nu cred ca aceasta strategie este o mare fericire pentru PDL si UNPR, pentru ca presupune si o schimare a raporturilor de forte dintre centru si teritoriu. Si asa forta baronilor locali devenise suficient de mare pentru a impune componenta cabinetului. Acum apar si alti baronasi si jupanasi care, simtindu-se elemente cheie, ar putea deveni mai vocali. Dar, privita dintr-o alta perspectiva, aceasta inversare ar putea marca si o primitiva, dar necesara descentralizare a puterii in interiorul partidelor, ceea ce, pana la urma, este o evolutie democratica fireasca.

Autor: Constantin Racaru

Sursa: Ziare.com