Politică

Presedintele turc ataca “ordinea mondiala” de la ONU: “Lumea este CONDAMNATA sa depinda de ei”

Recep-Tayyip-ErdoganPreşedintele Turciei, fostul premier conservator Recep Tayyip Erdogan, a făcut apel la reprezentanţii ţărilor musulmane “de a salva lumea” de influenţa celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care ar dicta după bunul plac politica planetară. Liderul de la Ankara, considerat un islamist moderat, a făcut referire directă la China, Franţa, Rusia, Marea Britanie și SUA.

“Lumea înseamnă mai mult decât cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU. Îmi pare foarte rău să spun acum că lumea este condamnată să depindă de ei. Noi trebuie să salvăm lumea de această imensă povară”, a declarat Erdogan, citat de Antena 3, la deschiderea celei de-a 30-a şedinţe a Comisiei Permanente pentru Comerţ din cadrul Organizaţiei de Colaborare Islamică, desfăşurată anul acesta în Turcia.

Erdogan a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru lipsa de fermitate şi incapacitatea de a lua decizii importante în legătură cu conflictele militare mondiale

Turcia este una din cele mai puternice state membre NATO din punct de vedere militar și joacă un rol geo-strategic extrem de important în regiune. De când a ajuns la putere, Erdogan a încercat permanent să consolideze independența țării sale și capacitățile de apărare, una dintre măsurile adoptate fiind întreruperea colaborării cu Fondul Monetar Internațional.

Consiliul de Securitate al ONU este unul din principalele organe ale Națiunilor Unite, însărcinat cu menținerea păcii și securității internaționale. Rolul său, descris în Carta Națiunilor Unite, include stabilirea de operațiuni de menținere a păcii, instituirea de sancțiuni internaționale, precum și autorizația de acțiuni militare.

Consiliului de Securitate are cinci membri permanenți cu putere de veto asupra oricărei rezoluții: China, Franţa, Rusia, Marea Britanie și SUA. Aceste țări reprezintă cele cinci puteri victorioase ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Mai există și zece membri nepermanenți, care sunt aleși de Adunarea Generală pentru doi ani, începând cu 1 ianuarie. Cinci membri sunt schimbați în fiecare an. Membrii sunt aleși de către grupuri regionale și confirmate de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Blocul african alege trei membri; America Latină și Caraibe, Asia și Europa de Vest și alte blocuri aleg doi membri fiecare, iar Europa de Est în bloc, alege un membru. De asemenea, unul dintre membri este o țară arabă, alternativ, de la blocul Asiatic sau African.

Sursa: FrontPress

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu