Politică

PRESEDINTELE ROMANIEI A SEMNAT DECRETUL PENTRU PROMULGAREA LEGII PRIVIND STATUTUL REZERVISTILOR MILITARI

milirai-460x250Legea stabileşte cadrul legislativ general pentru construirea şi pregătirea rezervei umane necesare instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în situaţii de criză, la mobilizare şi război.

Proiectul, iniţiat de Guvern, stabileşte provenienţa, drepturile şi obligaţiile, modul de recrutare şi selecţie, precum şi modul de îndeplinire a serviciului militar de către rezerviştii voluntari. În acelaşi timp sunt stabilite şi drepturile şi obligaţiile angajatorilor care au relaţii de muncă sau de serviciu cu rezerviştii militari.

Conform actului normativ, rezerviştii voluntari reprezintă personalul selecţionat pe bază de voluntariat, care consimte pe bază de contract individual, pe durată determinată, să încadreze funcţii în statele de organizare ale structurilor din cadrul MApN. Rezerviştii voluntari sunt cetăţeni români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul în România.


“La instituirea stării de asediu, precum şi la declararea stării de mobilizare şi a stării de război, contractele rezerviştilor se suspendă, iar aceştia sunt concentraţi/ mobilizaţi şi sunt încadraţi pe aceleaşi funcţii. La desconcentrare sau declararea
demobilizării, rezerviştii voluntari sunt desconcentraţi sau demobilizaţi, iar contractele se derulează în continuare până la expirarea acestora”
, stipulează legea.

Cetăţenii români care urmează să devină rezervişti voluntari trebuie să îndeplinească în mod cumulativ mai multe condiţii, printre care să nu fi fost
condamnat penal, să nu facă parte din organizaţii interzise de lege şi să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

Citeste aici – forma trimisă la promulgare!

Sursa: Liga militarilor, preluare dupa Stiri pe surse 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu