Analize și opinii Politică

Președintele Poloniei refuză o întânire cu şeful Consiliului European despre controversata reformă judiciară

Președintele conservator Andrzej Duda nu acceptă întâlnirea  cu șeful Consiliului European, Donald Tusk, pentru a discuta despre reformele controversate ale sistemului judiciar în Polonia, un motiv de îngrijorare la Bruxelles, a anunțat unul dintre colaboratorii săi, informează joi AFP.



Președintele conservator polonez, Andrzej Duda, refuză întâlnirea cu preşedintelel Consiliului European, Donald Tusk, pentru a discuta despre reformele controversate din sistemul judiciar pe care partidul de guvernământ „Dreptate şi Justiţie” le implementează.

Comisia Europeană a cerut încă de miercuri executivului de la Varşovia  „suspendarea noilor legi și reluarea dialogului angajat”, amenințând cu sancțiuni fără precedent dacă Polonia nu pune capăt unor „riscuri clare” asupra statului de drept.

„Am primit o solicitare pentru o întâlnire”, a declarat, în noaptea de miercuri spre joi, Krzysztof Szczerski, șeful de cabinet al președintelui polonez.

„Președintele a cerut să i se comunice președintelui Tusk că, în opinia sa, nu există niciun motiv pentru intervenția șefului Consiliului European”, a mai spus Szczerski, noteză Agerpres. „Președintele consideră că preşedintele Consiliului European, polonezul Tusk, ar trebui să ia inițiativa mai degrabă la Bruxelles și nu la Varșovia pentru a explica natura modificărilor și motivele disputei politice” din Polonia, a insistat el.

Parlamentul polonez, dominat de dreapta conservatoare, a continuat, în timpul nopții, lucrările asupra unei legi foarte controversate cu privire la Curtea Supremă ce face parte dintr-o reformă cuprinzătoare, denunțată de opoziție drept o „lovitură de stat” și împotriva căreia mii de persoane manifestează de duminică în fiecare zi în țară.

În câteva ore, comisia parlamentară însărcinată să examineze noua lege a respins în bloc mai mult de o mie de amendamente prezentate de opoziție și a aprobat, de asemenea în bloc, modificările propuse de șeful statului, care își consolidează competențele asupra viitoarei funcționări a Curții Supreme.

Votul final asupra textului este așteptat, joi, în camera inferioară a parlamentului ceea ce ar permite Senatului, de asemenea dominat de partidul conservator Lege și Justiție să îl aprobe în ziua următoare, notează France Presse.

Sursa: Flux24