Politică

Pleșoianu, scrisoare către vicepreședintele CE: Vă întreb direct

Deputatul PSD Liviu Pleșoinau a răspuns cu o scrisoare la afirmația vicepreședintelui Comisiei Europene, Jyrki Katainen, referitoare la corupția din România, scrie DCNews.ro.



“Către distinsul domn Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene:
În calitate de deputat român și de cetățean european, vă transmit că sunt foarte ÎNGRIJORAT de faptul că Finlanda (unde ați ocupat dumneavoastră funcția de prim-ministru) înregistrează un REGRES spectaculos și periculos în lupta împotriva EXPORTULUI DE CORUPȚIE!

Am urmărit declarația dumneavoastră, preluată de către toată presa românească. Răspunzând la o întrebare despre justiția din Polonia, ați ținut să introduceți și România în discuție, alături de Ungaria. Evident, așa cum ne-au obișnuit colegii dumneavoastră de la Bruxelles, vă declarați „îngrijorat” de „evoluțiile actuale din Polonia, dar și din Ungaria și România” și spuneți că ele reprezintă o adevărată „otravă” pentru investitorii străini: „Dacă intenționezi să investești – să spunem, 100 de milioane de euro – într-o activitate de producţie într-o anumită țară, vrei să știi dacă vei avea parte de o justiție corectă în caz că se întâmplă ceva”.

Da, domnule vicepreședinte al Comisiei Europene. Perfect de acord, cu condiția să vă referiți în primul rând la situația din FINLANDA – țară care, conform OECD, NU face nimic sau aproape nimic pentru a lupta împotriva dării de mită în străinătate! De aceea v-am și scris de curând, aducându-vă la cunoștință faptul că Uniunea Europeană (și mai ales Comisia Europeană) NU face absolut NIMIC pentru a stopa flagelul EXPORTULUI DE CORUPȚIE! OECD acționează de mai bine de două decenii în acest sens. În Statele Unite ale Americii, se administrează încă din anul 1977 amenzi colosale ca sancțiune pentru darea de mită în străinătate (în baza „Foreign Corrupt Practices Act”)”, scrie Liviu Pleșoianu

“Sunt FOARTE ÎNGRIJORAT de REGRESUL spectaculos și periculos înregistrat de țara dumneavoastră”

“În consecință, vă întreb direct:

Ce ați întreprins dumneavoastră personal, ca vicepreședinte al Comisiei Europene (funcție remunerată din banii cetățenilor europeni), pentru a stopa flagelul EXPORTULUI DE CORUPȚIE?

De asemenea, vă transmit că sunt FOARTE ÎNGRIJORAT de REGRESUL spectaculos și periculos înregistrat de țara dumneavoastră, FINLANDA, în lupta împotriva EXPORTULUI DE CORUPȚIE! Din păcate, conform celui mai recent raport privind aplicarea Convenției OECD Împotriva Dării de Mită în Străinătate, FINLANDA – țara în care ați fost dumneavoastră premier ani buni – este dată ca EXEMPLU NEGATIV! Ați retrogradat pe ultima poziție! Până acum, FINLANDA se afla în categoria țărilor care au adoptat parțial măsuri împotriva dării de mită în străinătate. Din păcate – iar acest lucru MĂ ÎNGRIJOREAZĂ PROFUND! –, conform celui mai recent raport, FINLANDA a căzut în cea mai de jos categorie – cea a statelor care nu adoptă deloc sau adoptă măsuri foarte slabe pentru a stopa EXPORTUL DE CORUPȚIE!

În acest raport, FINLANDA este oferită ca exemplu negativ de foarte multe ori! Iar acest lucru nu poate decât să NE ÎNGRIJOREZE foarte mult, deoarece IMPACTUL NEGATIV asupra MEDIULUI DE AFACERI este unul colosal! Cum să mai aibă alte state încredere în investitorii finlandezi când statul finlandez NU face aproape nimic pentru a preveni darea de mită în străinătate? Cum să fim parteneri de afaceri, când NU întreprindeți aproape nimic împotriva EXPORTULUI DE CORUPȚIE dinspre FINLANDA către alte țări!?” susține deputatul.

“România NU exportă corupție”

“Vă încurajez să luați urgent măsuri concrete în FINLANDA pentru a lupta cu adevărat împotriva exportului de corupție, împotriva dării de mită în străinătate. Vă îndemn să implementați cât mai rapid recomandările OECD, astfel încât, anul viitor, FINLANDA să nu se mai afle în categoria rușinoasă a statelor care NU fac nimic sau aproape nimic împotriva EXPORTULUI DE CORUPȚIE! România NU exportă corupție și, pe cale de consecință, considerăm că este absolut necesar ca același lucru să se poată spune și despre FINLANDA…” a mai spus social-democratul.

Sursa: Corectnews