Politică

Planul B pentru salvarea economiei

Autoritatile au raspuns crizelor economice in acelasi mod din anii 1950 pana in prezent, anume prin permiterea unor deficite bugetare imense si scaderea ratelor dobanzii de politica monetara. Insa n-a venit timpul, oare, sa fie gasite noi metode, cu adevarat eficiente?

Metodele mentionate mai sus au functionat, iar recesiunea curenta a fost “atacata” cu aceleasi masuri, autoritatile fiind increzatoare ca, in cele din urma, cresterea se va relua de la sine. Acest lucru nu pare sa se intample si am avea nevoie de un plan B, spune William White, oficial in Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

De altfel, tocmai nivelul nesustenabil al datoriilor din sectorul public este unul din factorii principali ai recesiunilor in general, la care se adauga, in cazul de fata, si datoriile din sectorul privat, in majoritatea economiilor de piata avansate.

Nivelurile nesustenabile ale datoriilor din prezent sunt cauzate de folosirea masurilor fiscale pentru a stimula o anumite ciclicitate a cererii consumatorilor, cauzandu-se pierderi ce nu au putut fi recuperate in momentele de crestere economica.

Astazi, politicile fiscale si monetare au atins limita eficientei. In cazul celor monetare, ratele dobanzii au ajuns aproape de zero, iar, in cele fiscale, grijile cauzate de datorii au cauzat majorari ale riscurilor de tara.

Avand in vedere ca acestea nu mai functioneaza, ce alte politici ar putea reduce eficient deficitele si datoriile?

O posibilitate ar fi aducerea datoriilor la un nivel la care ar putea fi gestionate, prin incurajarea economiilor, spune oficialul OCDE, intr-un comentariu pentru Financial Times.

De asemenea, s-ar putea stimula cresterea prin accelerarea reformelor structurale. Avand in vedere ca o criza este, de obicei, un catalizator al acestui tip de reforme, ar trebui sa fie implementate urgent. Totusi, ambele metode ar rezulta in cresteri lente, in urmatorii ani, crede White.

O metoda mai rapida, dar, initial, mai dureroasa, este reducerea datoriilor prin falimente sau prin restructurari negociate. De asemenea, ar putea fi nevoie de restructurarea si recapitalizarea institutiilor de creditare.

Insa asemenea metode ar avea multe impedimente, mai ales in tarile in care gospodariile au datorii foarte mari, cum ar fi in Statele Unite. In plus, ar exista riscul unei rate de somaj si mai mari.

Nu in ultimul rand, multe tari pur si simplu nu au un cadru legal pentru aplicarea unor astfel de masuri, in special pentru institutiile financiare.

Pe de alta parte, in economie trebuie facute alegeri dificile. Daca nu se gaseste vointa politica aceste schimbari, datoriile vor continua sa creasca, ajungandu-se si la hiperinflatie, incheie oficialul OCDE.

Teodora Bodeanu

sursa: ziare.com