Politică

Planul ascuns al lui Sorin Moisă – legătura cu Victor Ponta. Motivul real pentru care a demisionat din PSD

Mulți s-au grăbit să catalogheze demisia din PSD a europarlamentarului Sorin Moisă  drept o lovitură pentru Liviu Dragnea. Colegii din partid l-au criticat în termeni duri, în timp ce jurnaliștii de dreapta au aplaudat decizia fostului director adjunct din cabinetul comisarului  Dacian Cioloș, făcând plecăciuni adânci în fața gestului său.



Ambele tabere au uitat, însă esențialul. Sorin Moisă nu prea merita efortul. Iată de ce.

PSD este partidul care l-a blocat pe Dacian Cioloș în 2014 să ocupe din nou un post de comisar european, Moisă fiind la acel moment mâna dreaptă a lui Cioloș. În acest context, Victor Ponta i-a oferit lui Moisă un loc pe listele PSD pentru Parlamentul European, fără să țină cont de părerea lui Dragnea pe acest subiect. Iar Moisă a acceptat. Și a continuat să fie eurodeputat PSD și după ce fostul lui șef de la Comisia Europeană, adică Dacian Cioloș, a stat 6 ore în ploaie ca să voteze la alegerile prezidențiale pentru că… oricum erau suficiente secții în diaspora. Pe Moisă nu l-a văzut nimeni la coadă.

Pe scurt, domnul proaspăt demisionar a fost impus pe listele PSD exclusiv de Victor Ponta, fără ca măcar să fie cunoscut în partid și fără să fi depus vreun minim de efort în alegeri. Ambiția lui era, însă alta: COMISAR european și spera ca după ce-și va termina Corina Crețu mandatul să o urmeze. Că doar și doamna Crețu tot ca eurodeputat a luat startul în lumea bruxelleză. Moisă ar fi trebuit ca în anii de politician european proaspăt ales să de profileze ca un soi de specialist tehnocrat de mare clasă, care să ducă steagul României mai departe în Comisia Europeană. Nu prea i-a reușit că printre români numele lui rămâne o necunoscută.

Odată cu plecarea lui Victor Ponta, toate speranțele lui Moisă s-au năruit. Prin câțiva terți cu influență a încercat să se profileze ca potențială variantă de premier tehnocrat al PSD, dar fără succes pentru că Liviu Dragnea nici nu a vrut să audă.

Cu toate ușile trântite în nas de PSD-ul lui Dragnea, fostul adjunct al lui Cioloș, a considerat oportun să demisioneze și să se întoarcă la PPE, partidul care i-a asigurat postul călduț din Comisia Europeană și care poate să-l sprijine în continuare să-și atingă visul suprem.

Știm cu toții că traseismul politic de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga este la ordinea zilei în România. Acesta este și motivul pentru care avem o clasă politică atât de omogenă, care deși este împărțită teoretic în partide, practic îți este greu să mai identifici vreo diferență de doctrine.

În scrisoarea de demisie, desigur că Sorin Moisă înșiră o serie de truisme, dar uită să povestească despre negocierile pentru funcții cu Victor Ponta, care nu aveau nimic în comun cu binele colectiv al românilor, ci exclusiv cu ambițiile personale. Căci altfel nu l-ar fi trădat pe fostul șef Cioloș, înlăturat de la Bruxelles, chiar de partidul cu care el a bătut palma.

Cu o avere uriașă în spate, strânsă din salariile gigant oferite de instituțiile europene, Sorin Moisă își caută aliați noi pentru a-și atinge obiectivul suprem, postul de comisar. Contrar aparențelor, el nu a renunțat la acest vis, care probabil că asta va și rămâne, un vis.

În Guvernul Cioloș lui i s-a oferit și un post de ministru, însă a declinat oferta din aceleași considerente. A considerat că PSD este un partid mult mai puternic și că merită să rămână de această baricadă pentru a-și atinge ținta. Doar că indiferent cât a încercat, nu a reușit să intre în grațiile lui Liviu Dragnea.

Și totuși cine este Sorin Moisă și cum a făcut el pasul spre funcțiile publice pe bani mulți

Moisă este de profesie economist și a ajuns pentru prima dată să lucreze cu Comisia Europeană în anul 2002 din calitatea de consilier politic al Delegației Comisiei Europene la București. Interesant esta că până la acel moment acesta lucra pentru rețeaua de ziare Monitorul, unde a publicat articole de analiză și opinie pe teme economice, politice și de afaceri europene. În anul 2001, la invitația Departamentului de Stat al SUA, a participat la un program de vizite în Statele Unite ale Americii axat pe probleme de securitate internațională. Abia după această vizită a pășit în „liga europeană”.

Așadar de la Monitorul direct în miile de euro de la Bruxelles. O parte dintre colegii lui de la Bruxelles șușotesc pe la colțuri că i se cam văd epoleții și că ar reprezenta interesele altora.

Cu epoleți sau fără, Sorin Moisă este departe de a fi acel om vertical care se vrea a fi prezentat.

Autor: Anca Andrei

Sursa: Bugetul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Individul asta trebuie ajutat ca averea uriasa sa o cheltuiasca prin spitale!O merita din plin si omul va primi ceea ce merita!