Politică

Orban, sluga unui stăpân ratat

Dupa 140 de ani de istorie, PNL a ajuns pe mana ageamiilor politic ce-l fac pe raposatul Bratianu sa se rasuceasca in mormant. De uimire, de scarba si de neputinta.



Marele partid, candva, se zbate, acum, sa-si zugraveasca o alta fata, cu care sa atraga cat de cat. Nu i-a spus nimeni, insa, ca arata ca o pitipoanca gonita de la carciumile din centru. Isi trage de fusta ca sa-si acopere goliciunea frivola a pulpelor, dar nu-si da seama ca isi dezveleste fundul care inspira doar sila. Doar Orban, pestele curvei,  inca nu s-a prins ca nimeni nu-i mai vrea marfa expirata.

Decaderea este evidenta si fara oprire. Luati, de exemplu, un discurs al liderului actual, din perioada lui Crin Antonescu. Mai curat, mai concis si direct. Acum este doar direct. Direct in magariile pe care pana si politica marsava le respinge.

Inca o Romanie esuata

Nu exista oprelisti pentru Ludovic Orban cand e vorba sa-si slujeasca stapanul. Culmea este ca vrea sa convinga ca actiunile lui sunt cele mai datatoare de speranta pentru tara si pentru Iohannis. Nu stiu ce ar putea fi pentru tara, altceva decat o debandada sinistra. Mai degraba bine pentru Iohannis, care avea nevoie de un partid care sa-l sustina la prezidentiale. Dar si aici – ma iertati! – lucrurile se imput rau de tot. Cam ce imagine poate avea un viitor presedinte care este impins din spate de o formatiune fara program, fara ideologie si napadita de bagati in fata si de mitocanie? Miroase a rateu de la o posta si nimeni nu vrea sa vada. Si nu e vorba de castigarea alegerilor. Au serviciile, „agenturili” si „pretinii” din UE grija sa iasa cine le trebuie. Ca nu trebuie pentru tara nu mai conteaza. Va fi inca o ocazie pe care Iohannis o va rata. Aceea de a face ceva pentru romani, nu pentru altii care il ghidoneaza si ii intorc cheita. O alta Romanie ratata, cu un presedinte pe masura.

Parat de liberalism

Iar Orban, in asemenea conditii, arata mai mult a un Dinu Paturica ratacit intr-un secol pe care nu il intelege. Injoseste dincolo de limita la care se admite ca si „hai sictir” poate fi o opinie politica. Instiga la violenta. I se pare ca mahalaua tine loc de ideologie si trasul sforilor este program politic. Atitudinea lui de slugarnicie este tot mai evidenta. Cred ca este de ajuns ca Iohannis doar sa priveasca spre el si, in secunda urmatoare, Orban este in cadere libera la picioarele lui, ca un kamikaze. A trecut vremea cand comenta zgomotos abuzurile Justitiei si acuza statul de potlogarii. Dupa ce a trecut pe la „Beciul Domnesc”, i s-a inmuiat considerabil elanul cu drepturile si libertatile omului. Si lui, si partidului parat ca ar fi liberal. Si, daca tot a scapat de dosarul in care nu ma intereseaza cat a fost de vinovat sau nu, de ce sa nu iasa public si sa declare ca tot timpul a avut incredere in Justitie? Ludovic, intreaba baietii prin oras daca tie nu-ti pute? Lor, cam da!

Simt politic atrofiat

E greu de spus ce performante are Iohannis, pana acum, in politica din tara. Exceptand contrele impotriva puterii nu se mai vede si altceva. Impotriva unei Justitiei reformate. Critica oricarei decizii care este luata de PSD si ALDE. Ridiculizarea Guvernului. Nu unul, ci toate cele trei de pana acum. Cine i-a tinut isonul? Ludovic Orban, neconditionat, care a descoperit ca liberalismul inseamna slugarnicie la un stapan care e sigur pe el doar cand e arogant. Nici cand gafele din PNL sunt montruoase si miros a prostie Orban nu stie sa fie vertical. Dupa scandalul iscat de Tineretul Liberal cu „Decreteii”, te-ai fi asteptat la desfiintarea organizatiei. Aiurea! Da’ de ce? Era, in fond, continuarea actiunii incepute de Iohannis la intalnirea din Bacau, cand a invitat tinerii sa intre in politica. Atat au priceput niste zerouri absolute ca a vrut sa zica Marele Om de la Cotroceni, asa le-a iesit si lor pe gura.  Ca a fost o instigare mascata, Orban, cu simtul politic atrofiat, nu a mai vazut. Era cu ochii la pantofii stapanului, sa prinda momentul cand trebuie sa se prabuseasca de fericire si sa-i imbratiseze.

Autor: Valentin Boeru

Sursa: National.ro